Veel interesse voor Filosofiecafé Twente
Eerste lezing op 1 februari in het Kulturhus

Veel interesse voor Filosofiecafé Twente

Voor de eerste lezing bij het Filosofiecafé Twente bestaat al een aardige belangstelling. Inmiddels zijn 25 aanmeldingen binnen en er is plaats voor nog meer belangstellenden. Het onderwerp van de lezing zijn: Filosofische aspecten bij participatiewet en WMO.

 

Programma

Na de inleidende woorden van voorzitter Bertie Velthuis zal oud-burgemeester Brekelmans het Filosofiecafé Twente officieel openen. Daarna volgt een lezing over het bovengenoemde onderwerp door Femmianne Bredewold. Zij is onderzoeker aan de universiteit voor Humanistiek in Utrecht en Hogeschool VIAA in Zwolle. Na de pauze is er een discussie onder leiding van Albertjan Peters, columnist bij de TC Tubantia.

De lezing kan voor iedere inwoner van Twente van belang zijn, iedereen kan immers te maken krijgen met de nieuwe wetgeving?

 

Het bestuur

Het bestuur van het pas opgerichte Filosofiecafé Twente bestaat inmiddels uit 5 personen: Bertie Velthuis vz., Henk Kraayenbrink secr. en de bestuursleden Theo Ikink, Gerard v.d. Borg en Gerrit Barneveld. Ook is er inmiddels een website ontwikkeld en heeft het café een nieuw logo. Kortom, er is in korte tijd veel werk verzet om het café van de grond te krijgen.

 

Femmianne Bredeveld

Onderzoekster Femmianne beschrijft in haar boek Lof der oppervlakkigheid (zie foto boven) de relatie tussen mensen met een handicap of psychische problemen en “gewone” mensen. Uit haar onderzoek blijkt dat er wel veel oppervlakkige contacten en/of relaties bestaan maar verder komt het er niet van. Hoeveel mensen met een handicap/psychische problemen kennen eigenlijk “gewone mensen”? Hoe kunnen we samen over denken en praten om toch die contacten te bevorderen?

De “wederkerigheid” is moeilijk. Ook vragen om hulp bij zorg is moeilijk. Niet alleen is aanbod moeilijk, maar ook is het voor mensen die zorg nodig hebben moeilijk om daarom te vragen. Deze onderwerpen en andere komen aan de orde in zowel de lezing als in de discussie naderhand. Juist in deze tijd van onzekerheden over de WMO kan deze middag voor velen erg informatief zijn. Alleen al het denken (filosoferen) over deze vraagstukken is zinvol.

Voor de tweede middag in april is ook een spreker aangetrokken: Prof Korthals uit Wageningen.

 

Subsidie en info

Rabobank Midden Twente onderkent het belang van dit Filosofiecafé Twente en heeft een starterssubsidie verleend van € 1000. Achtergrondinformatie over filosofie vindt u in diverse boeken, oa de boeken op de foto.

Kosten voor deze middag zijn € 10 inclusief kop koffie of thee. Verkoop kaarten vanaf 13.30, begin café: 14.00 uur. Datum: 1 februari 2015.

Informatie over Femmianne Bredewold: www.femmiannebredewold.nl

Info Filosofiecafé Twente: www.filosofiecafetwente.nl

 

Foto van F. Bredevoort is afkomstig van haar boek.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Vrachtwagen kantelt op Burenweg

Rond half negen vanmorgen heeft op de Burenweg in Borne een eenzijdig ongeval plaatsgevonden,...
12-10-2017

Volgende week Nationale Fiets Telweek

Maandag 18 september gaat de derde editie van de Nationale Fiets Telweek van start. Een week...
11-09-2017

Schaap gezinshuis dood aangetroffen

Een van de twee schapen van Gezinshuis Oostenwind aan de Twickelerblokweg is woensdagochtend...
30-08-2017

‘Ook Borne heeft dringend mensen nodig’

Anderhalve maand geleden startte in onze regio een wervingscampagne voor nieuwe vrijwilligers...
21-08-2017

Overvaller Plus al twee weken vast

Een 48-jarige Enschedeëer, die ervan wordt verdacht op 18 maart een gewapende overval te...
02-07-2017

Slapen in ‘krot’ voor straatjongeren

Ruim twintig jongeren van de Protestantse Gemeente Borne brachten van zaterdag op zondag de...
18-06-2017