PoŽzie leeft nog steeds
27-01-2017
Week van de poŽzie met gedichten van Bornenaren

PoŽzie leeft nog steeds

Een volle zaal waaronder bijna alle dichters die een gedicht hadden ingeleverd voor deze avond, zat klaar voor een nieuwe serie gedichten. 52 Gedichten zijn in het boekje afgedrukt en 10 dichters lezen deze avond hun gedicht voor.

Maar dat is niet alles. Maarten van der Graaff, Yousef Askar, Noemar Reinita lezen ook uit eigen werk voor en Cees Brekelmans heeft gedichten van Martin Bril bij zich.

 

Dichters aan het woord

Willem van Dooren Leest het gedicht `Noer` uit de bundel Dichter. Het verhaalt over een meisje dat uit Nederland weg moet gaan.

Maarten van der Graaff (1987) uit Rotterdam heeft inmiddels twee bundels gepubliceerd die zeer goede kritieken kregen: Vluchtautogedichten en Dood Werk. Daarnaast publiceert hij veel in andere media en is te vinden op podia. Ook is hij medeoprichter van het onlineplatform `Samplekanon.` Het is een online non-profit literair podium.

Dan leest hij voor uit zijn eigen werk: no 139 en Gedicht voor Daniel Labruyere. In het tweede deel van de avond leest hij o.a. uit de bundel Dood Werk `Klokgedichten` voor. Hij legt wel eerst uit wat klokgedichten zijn.

 

Vervolgens komen vijf mensen naar voren die het ingezonden, zelf vervaardigde, gedicht uit de bundel. Toos van den Broek, Rita Gobius du Sart, Marja Zandjans, Gerrit Rensink met natuurlijk een Twents sonnet (foto) en Margreet Ubbels. In de bundel is nog een Twents sonnet te vinden Noaber plicht van T. ter Keurs-Veneklaas.

 

Zanggroep Sansan

Als intermezzo treedt twee maal op deze avond de zanggroep Sansan op. Zij zingen voor hun plezier, staat op hun website, dat stralen ze ook uit. Loepzuivere zang, ondanks de verkoudheid van een van de leden en fraaie samenzang. De teksten maken zij zelf, de muziek komt overal vandaan. De teksten zijn humoristisch en doordat ieder woord verstaanbaar is, geniet men dubbel.

 

Vervolg dichtavond

Cees Brekelmans leest gedichten en haast aforismen voor van de in 2009 overleden Martin Bril. Martin Bril was een scherp waarnemer van de Nederlandse samenleving. Hij schreef jarenlang columns in de Volkskrant. Ook zijn gedichten passen bij deze avond.

Een paar titels: Bij de dokter, Koelkast, Soms. Een uitspraak van Martin Bril spreekt Cees Brekelmans erg aan: “Je mist meer dan je denkt. Helemaal niet erg.”

 

Dan is het de beurt aan Yousef Askar (foto). Hij woonde in het AZC te Azelo en daar schreef hij zijn gedichten in het Arabisch. Nu woont hij in Zwolle. Tijdens zijn verblijf in Azelo kwam hij in aanraking met de heren Besteman en Van Dooren. Zijn melodieuze Arabische gedichten las hij geregeld voor tijdens de Poëzieavonden. Deze gedichten zijn via het Engels overgezet naar het Nederlands. Vanavond staat hij erop zijn gedichten in het Nederlands voor te lezen.

Yousef Askan is nu anderhalf jaar in Nederland en was in Syrië docent psychologie aan de universiteit. Ook in Syrië werd zijn werk gepubliceerd. In een gesprekje geeft hij aan dat hij het wel moeilijk vindt in Nederland een nieuw begin te moeten maken. De gedichten van vanavond zijn: Land van Pijn en Mijn Geliefde. In beide gedichten komt de pijn om zijn verloren vaderland terug.

Dan komen nog vijf Bornse dichters aan het woord: Liliane Stoevenbelt, Gerrit Bellers, Anne Marie Jansen, Femke Hof en Auke Leistra (foto) . Ook zij worden met een hartelijk applaus bedankt.

 

Als laatste komt de Almelose dichter en rapper Noemar Reinita. Zijn gedichten gaan over zijn moeder die inmiddels overleden is. Hij bezingt zijn verdriet om de onmacht van zijn moeder, zijn omgang met haar en hoe hij verder moet met het verdriet om haar leven en om haar dood. Zijn moeder was een borderline patiënte. De zaal is er stil van, de emotie van Noemar Reinita is voelbaar

 

Boekje Borne doet Poëzie

Alle ingeleverde gedichten zijn in een bundeltje verschenen. Het is gratis voor de schrijvers van de gedichten en kost €2,50 voor anderen. De omslagtekening is van Remco Dikken.

De volgende poëzieavond is op 23 februari in de bovenzaal van de bibliotheek. Misschien lukt het de dichteres Vroukje Tuinman voor het voetlicht te halen.(AM)

 

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Bijdrage voor Spanjaardgemaal en TV Trios

Het Rabofonds van Rabobank Centraal Twente richt zich op duurzame initiatieven die het...
07-04-2020

Geen Afrika Festival dit jaar

Het Afrika Festival in het Openluchttheater Hertme zou dit jaar plaatsvinden op 4 en 5 juli....
27-03-2020

Kruis en haan op de Stephanuskerk terug

Bijna driekwart jaar keken passanten op tegen een kale kerktoren. De 46 meter hoge toren was...
17-03-2020

Veurjoarsvesite als vanouds

In 1980 brachten de Boornse Noabers hun allereerste Niejjoarsvesite op de planken. Inmiddels...
06-03-2020

Kunst met een grote K

Een rasechte theatervrouw die gewend is om ook op grote podia in theaters te staan. Veelzijdig...
29-02-2020

Expressionisme met onverwachte verrassing

Al dertig jaar bestaat de Bornse Kunstkring. Ooit ontstaan vanuit een initiatief van...
25-02-2020