Na zestien jaar een nieuwe voorzitter
FRANK STARKE BIJ CJV BORNE OPVOLGER ROBERT MEKENKAMP

Na zestien jaar een nieuwe voorzitter

Na zestien jaar heeft de bijna negentig leden tellende Christelijke Jongeren Vereniging (CJV) Borne een nieuwe voorzitter. Robert Mekenkamp droeg onlangs tijdens de jaarvergadering de hamer over aan zijn opvolger Frank Starke. “We bezorgen kinderen en jongeren een leuke avond zonder mobieltjes en iPads.”

“Volgens mij zijn we de oudste vereniging in Borne”, oppert Robert Mekenkamp (rechts), die sinds 1978 deel uitmaakt van de CJV, die 115 jaar geleden werd opgericht als een christelijke vereniging voor jonge mannen en onderdeel vormt van Young Men’s Christian Association (YMCA) Nederland. “Toen ik twaalf was, vroeg een klasgenootje van mij of ik mee wilde op kamp. Daarna ben ik lid geworden en in de oudste jongensgroep begonnen. Je wordt op je achttiende vanzelf leider als je het kunt en leuk vindt. Veel CJV’ers hebben bij deze club hun partner gevonden”

Met neus in de boter
Vanaf 2001 was Robert Mekenkamp voorzitter. Als je veel op de voorgrond treedt, weten ze je te vinden. Jan Hopster wilde er na veertien jaar mee stoppen en toen werd mij gevraagd zijn rol over te nemen. Het was vlak voor het 115-jarig jubileum en kort na de vuurwerkramp in Enschede. Net in de periode dat de gemeente met de plannen kwam voor het Kulturhus. Ik viel met mijn neus in de boter. In 1994 hadden we nieuw gebouwd tussen de Bijenkorf en waar nu het Kulturhus staat, een beetje verscholen tussen de bosschages, bij de ingang van de huidige parkeergarage. We hechtten wel erg aan onze zelfstandigheid en hebben ons laten uitkopen. Het heeft jaren geduurd voor we een voor de gemeente en wij geschikte plek hadden gevonden. Hier aan de Piepersveldweg hebben we nu een mooie locatie, tussen twee grote nieuwbouwwijken in. We konden snel uitrekenen dat daar veel jonge gezinnen zouden komen.”

Sportief bezig zijn is een belangrijk item bij CJV Borne. Frank Starke: “Bij ons kunnen ze nog buiten spelen en lekker rauschen. We zijn een soort scouting, maar zitten niet in het bos en leggen geen knopen. We proberen vooral aan te sluiten bij de belevingswereld van jongeren. Jongens willen actief zijn, rennen, voetballen en andere balspelen doen, verstoppertje spelen. Als ze hun energie maar kwijt kunnen. Meiden zijn wat rustiger en knutselen meer.”

Normale omgangsvormen
Het stempel van de puur christelijke vereniging is er in de loop der jaren ook bij CJV wel een beetje af gegaan. Robert Mekenkamp: “In feite is iedereen welkom bij ons. Wie zich aan de normale omgangsvormen houdt, kan bij ons terecht. Van dinsdag tot en met vrijdagavond hebben we hier groepen in verschillende leeftijden, jongens verdeeld in jongens en meisjes.”

Er zijn echter enkele bijeenkomsten per jaar, waar alle groepen samen bij elkaar zijn en waar ook ouders zoveel mogelijk bij worden betrokken. “Als is het heel lastig activiteiten te bedenken, die voor alle leden tussen de vijf en vijftien jaar geschikt zijn”, weet Mekenkamp. Vooral het gezamenlijke zomerkamp in de laatste week van het seizoen is echter uitgegroeid tot een ware traditie, waar de leden massaal naar uit kijken. Het verstoppertje spelen in het donker is daarbij een favoriet en vast onderdeel.

Afwassen en stofzuigen
“Een kampeerboerderij is te luxe, vinden wij”, meldt Robert Mekenkamp. “Dit jaar ga ik voor de 26ste keer mee. Dat kamp regelen we altijd van uur tot uur in en ik denk dat die aanpak ook de reden van ons succes is. Als je een strak programma hebt, kun je soms ook gemakkelijker de teugels wat laten vieren. Bij ons hebben de leden nog corvee. Voor velen is het de eerste keer dat ze een afwasborstel of theedoek in de handen hebben.”
Frank Starke lacht: “We maken het mee dat ouders na afloop aan ons vragen wat we met hun kind hebben gedaan, omdat dat opeens thuis wil afwassen of stofzuigen.”

Niet heel anders
Frank Starke (links) zal het als nieuwe voorzitter niet heel anders doen dan zijn voorganger Robert Mekenkamp, verwacht hij. “Als bestuur denken we best veel na wat voor ons het belangrijkst is. Dat is toch het neerzetten van die clubavonden en dat doen we goed. Alles ernaast is meegenomen. Zelf ben ik al een aantal jaren bestuurslid en we hebben in het verleden allerlei activiteiten geprobeerd, waarvan de ene beter lukte dan de andere."

Hij vervolgt: "We moeten zorgen voor aanwas binnen de leiding en dat nieuwe mensen zich welkom voelen en kansen krijgen zich te ontwikkelen. En we moeten realsieren dat jongens en meisjes door vriendjes en vriendinnetjes enthousiast worden gemaakt er ook bij te komen. Om de contributie hoeven ze het niet te laten, want die is relatief heel laag: van vier tot zes euro en ze betalen maar tien maanden per jaar. Tien jaar geleden zag de wereld er anders uit dan nu en over tien jaar zal dat ook zo zijn. De kunst is met de kinderen te blijven kijken waaraan ze behoefte hebben, zodat wij daarop kunnen inspelen.”

Robert Mekenkamp kijkt vol voldoening terug op zijn periode als voorzitter en blijft actief binnen de vereniging. “Als vrijwilliger toon je inzet en wil je wat doen voor je medemens, dat is altijd goed. En het staat netjes op je cv, zeker als je ook nog eens bestuurslid bent. Het actieve spreekt ook werkgevers wel aan. Maar het geeft sowieso heel veel plezier. Ik zeg wel eens: je kunt best stress van je baan hebben en moe van je werk komen, maar die vermoeidheid raak je hier zo kwijt.”

Frank Starke kan het alleen maar beamen: “Het is gewoon een fantastische vereniging.”(WP)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Jubileum Groen Zwart start met sponsorloop

Op 29 januari 2021 is het precies honderd jaar geleden dat de Bornse korfbalclub Groen Zwart...
24-09-2020

BVV Borne met 0-4 onderuit tegen TVO

Vanaf het eerste fluitsignaal van de thuiswedstrijd tegen TVO werden de geelzwarten onder druk...
22-09-2020

Dames Apollo 8 werken toe naar Supercup

Afgelopen zondag presenteerde Dames 1 van Apollo 8 zich aan het thuispubliek in sporthal De...
22-09-2020

Uitwedstrijd NEO afgelast

De uitwedstrijd van NEO, vanmiddag in en tegen Lemelerveld, is zondagmorgen afgelast. Reden...
20-09-2020

Bornse supporters zwaaien FC Twente uit

De competitie is weer begonnen. Eindelijk, ja eindelijk mogen de supporters weer. Zo ook de...
20-09-2020

Topsporters in de dop

Voor het eerst waren er in Borne talentendagen voor jonge sporttalenten. Twee keer 23 kinderen...
16-09-2020