Stil naar brand tijdens herdenking
05-05-2017
BRANDWEER RUKT UIT ZONDER SIRENES VOOR SCHOORSTEENBRAND AAN DE HAVEN

Stil naar brand tijdens herdenking

Ongeveer tien minuten voor 20.00 uur, donderdag 4 mei, ontving de brandweer een melding van een schoorsteenbrand in een woonhuis aan De Haven, vlakbij waar op dat moment de plechtigheid van de Dodenherdenking voor het Dorset was begonnen. De brandweer besloot de sirenes dit keer uit te laten, om de bijeenkomst niet te verstoren.

 

Brandweercommandant Dave de Leeuw, zelf aanwezig bij de herdenking, kreeg het overleg mee. “Er is voor deze situatie geen protocol. De procedure is bij Prio1-meldingen altijd alles aan te hebben, maar het is ook een kwestie van gewoon boerenverstand.” Brand tijdens de Dodenherdenking heeft de Leeuw in zijn 32 jaren bij de brandweer nog niet eerder meegemaakt. “Je moet het inschatten. Dat gaat in overleg. In dit geval was het verantwoord de sirenes uit te laten”, vindt Dave de Leeuw.

 

Hoogwerker neemt andere route

De brandweer rukte vanaf De Bieffel wel met sirenes uit, maar besloot halverwege verder in stilte te rijden. “Het was rustig op de weg en sirenes hadden niet veel toegevoegde waarde.” Vanuit Hengelo moest een hoogwerker komen voor de schoorsteenbrand. Normaal gesproken zou deze direct langs de plaats van de herdenking gereden zijn, maar de brandweerwagen werd langs een andere route gedirigeerd. “Dat kon omdat onze eigen auto er al was en de situatie onder controle had.” Achteraf concludeert de brandweercommandant dat er juist is gehandeld. “Als het niet anders kan, dan kan het niet anders. Veiligheid gaat altijd voor, maar dit was verantwoord.”

 

'Pittige schoorsteenbrand'

Dat het om een schoorsteenbrand ging speelde in de afwegingen geen grote rol. “Met een schoorsteenbrand weet je het nooit. Daar moet je snel naar toe, want zo’n brand kan overslaan. In dit geval was het wel een pittige, echte ouderwetse schoorsteenbrand. We zijn er met tien man lang mee bezig geweest.”

 

Bij het monument voor de gevallenen merkte het publiek er niets van. De plechtigheid kon zich ongestoord voltrekken.

 

Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor bij de brand aan De Haven.(AJ)

 

Foto's © Raymond Hofsté

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
jan biest — 05 mei 2017
God god god,Cohn ga aan je werk in plaats van mensen te piepelen.Oald wief......
Anoniem — 05 mei 2017
Je denkt dat overkomt ons niet, we hebben de schoorsteen iets meer dan een maand geleden laten vegen door een erkende schoorsteenveger en stoken uitsluitend schoon en goed gedroogd hout...

Gelukkig werden we gewaarschuwd door oplettende mensen uit de buurt, was de brandweer snel ter plaatse en hebben ze hun werk goed gedaan!

Hopelijk komen we achter de oorzaak en gebeurd dit nooit weer...
Paul Cohn — 05 mei 2017
Een reden om nog eens te wijzen op een veilig en verantwoord gebruik van open haard of gaskachel. Al denkt u 'ons overkomt dat niet': afgelopen winter moest de brandweer in Nederland opnieuw gemiddeld 9 keer per dag uitrukken voor een schoorsteenbrand. Het aantal schoorsteenbranden wil maar niet dalen. Ruim tien jaar al schommelt het aantal incidenten rond de tweeduizend. Bovendien overlijden elk jaar in ons land zo'n 11 mensen door koolmonoxidevergiftiging en worden door deze sluipmoordenaar gemiddeld 150 mensen in een ziekenhuis opgenomen.
Er zijn vele, simpele tips op Google te vinden hoe je schoorsteenbrand kunt voorkómen. De belangrijkste:
Stook schoon en droog (1 a 2 jaar in de wind) hout
Laat de schoorsteen jaarlijks vegen door een erkende schoorsteenveger: dat voorkomt narigheid met een verzekeraar als het tóch mis gaat.

Behoefte aan acht woonwagenstandplaatsen

Uit onderzoek blijkt dat er in de gemeente Borne behoefte is aan in totaal acht...
18-02-2020

Nieuwe wet voor ongetrouwde ouders

ADVERTORIAL • Als ongetrouwde ouders samen een kind krijgen, heeft alleen de moeder...
18-02-2020

Participatieproces windmolens ontmoet wantrouwen

Ze hingen er met de benen uit. Voor de uitleg over het participatieproces van het project voor...
13-02-2020

'The war on EPR'

De eikenprocessierupsen zorgen voor steeds meer overlast. In Borne was er vorig jaar een record...
12-02-2020

Senioren naar Risk Factory Twente

Op dinsdag 18 februari kunnen senioren uit Borne, Hertme en Zenderen in de Risk Factory op het...
11-02-2020

Leerlingen in actie tegen gedrag weggebruikers

Toen Maud, lid van het juniorteam (leerlingenraad red.) van de St.Stephanusschool in Zenderen,...
11-02-2020