Stil naar brand tijdens herdenking
05-05-2017
BRANDWEER RUKT UIT ZONDER SIRENES VOOR SCHOORSTEENBRAND AAN DE HAVEN

Stil naar brand tijdens herdenking

Ongeveer tien minuten voor 20.00 uur, donderdag 4 mei, ontving de brandweer een melding van een schoorsteenbrand in een woonhuis aan De Haven, vlakbij waar op dat moment de plechtigheid van de Dodenherdenking voor het Dorset was begonnen. De brandweer besloot de sirenes dit keer uit te laten, om de bijeenkomst niet te verstoren.

 

Brandweercommandant Dave de Leeuw, zelf aanwezig bij de herdenking, kreeg het overleg mee. “Er is voor deze situatie geen protocol. De procedure is bij Prio1-meldingen altijd alles aan te hebben, maar het is ook een kwestie van gewoon boerenverstand.” Brand tijdens de Dodenherdenking heeft de Leeuw in zijn 32 jaren bij de brandweer nog niet eerder meegemaakt. “Je moet het inschatten. Dat gaat in overleg. In dit geval was het verantwoord de sirenes uit te laten”, vindt Dave de Leeuw.

 

Hoogwerker neemt andere route

De brandweer rukte vanaf De Bieffel wel met sirenes uit, maar besloot halverwege verder in stilte te rijden. “Het was rustig op de weg en sirenes hadden niet veel toegevoegde waarde.” Vanuit Hengelo moest een hoogwerker komen voor de schoorsteenbrand. Normaal gesproken zou deze direct langs de plaats van de herdenking gereden zijn, maar de brandweerwagen werd langs een andere route gedirigeerd. “Dat kon omdat onze eigen auto er al was en de situatie onder controle had.” Achteraf concludeert de brandweercommandant dat er juist is gehandeld. “Als het niet anders kan, dan kan het niet anders. Veiligheid gaat altijd voor, maar dit was verantwoord.”

 

'Pittige schoorsteenbrand'

Dat het om een schoorsteenbrand ging speelde in de afwegingen geen grote rol. “Met een schoorsteenbrand weet je het nooit. Daar moet je snel naar toe, want zo’n brand kan overslaan. In dit geval was het wel een pittige, echte ouderwetse schoorsteenbrand. We zijn er met tien man lang mee bezig geweest.”

 

Bij het monument voor de gevallenen merkte het publiek er niets van. De plechtigheid kon zich ongestoord voltrekken.

 

Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor bij de brand aan De Haven.(AJ)

 

Foto's © Raymond Hofsté

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
jan biest — 05 mei 2017
God god god,Cohn ga aan je werk in plaats van mensen te piepelen.Oald wief......
Anoniem — 05 mei 2017
Je denkt dat overkomt ons niet, we hebben de schoorsteen iets meer dan een maand geleden laten vegen door een erkende schoorsteenveger en stoken uitsluitend schoon en goed gedroogd hout...

Gelukkig werden we gewaarschuwd door oplettende mensen uit de buurt, was de brandweer snel ter plaatse en hebben ze hun werk goed gedaan!

Hopelijk komen we achter de oorzaak en gebeurd dit nooit weer...
Paul Cohn — 05 mei 2017
Een reden om nog eens te wijzen op een veilig en verantwoord gebruik van open haard of gaskachel. Al denkt u 'ons overkomt dat niet': afgelopen winter moest de brandweer in Nederland opnieuw gemiddeld 9 keer per dag uitrukken voor een schoorsteenbrand. Het aantal schoorsteenbranden wil maar niet dalen. Ruim tien jaar al schommelt het aantal incidenten rond de tweeduizend. Bovendien overlijden elk jaar in ons land zo'n 11 mensen door koolmonoxidevergiftiging en worden door deze sluipmoordenaar gemiddeld 150 mensen in een ziekenhuis opgenomen.
Er zijn vele, simpele tips op Google te vinden hoe je schoorsteenbrand kunt voorkómen. De belangrijkste:
Stook schoon en droog (1 a 2 jaar in de wind) hout
Laat de schoorsteen jaarlijks vegen door een erkende schoorsteenveger: dat voorkomt narigheid met een verzekeraar als het tóch mis gaat.

Ans Lindeman stopt als mondhygiëniste

Toen Ans Lindeman (64) in 1976 als mondhygiëniste afstudeerde, stond het specialisme nog in...
28-07-2020

Koe Paula gaat viraal

Het filmpje van de kalvende koe Paula 208, dat wij afgelopen vrijdag publiceerden, is viraal...
27-07-2020

Paula 208 doet ’t gewoon zelf

Je zou het bijna vergeten in deze tijd. Immers, we zijn allemaal gevangen door het virus en of...
24-07-2020

Bornse Sam maakt furore op witte doek

In september 2017 werd Sam geboren, een kat die voor driekwart Perzisch is. Toen Frieda, het...
22-07-2020

Kilometervreten voor Silke

Dit voorjaar moest de zesjarige Silke een zware stamceltransplantatie ondergaan. Een heftige...
19-07-2020

Klimaatrebellen in retraite

‘De psychologie van klimaatactivisme’ is de titel van een tweedaags programma,...
19-07-2020