‘Boris is er! De geschiedenis leeft...’
VROLIJKE ‘ONTHULLING’ VAN KUNSTWERK IN FRISGROENE SCHOLTENSHOF

‘Boris is er! De geschiedenis leeft...’

Het duurde bijna drie-en-een-half jaar vooraleer Boris zijn definitieve plek in het fonkelnieuwe parkje Scholtenshof achter het gemeentehuis mocht opeisen. Maar toen ‘ie donderdagmiddag eenmaal bijna op zijn plaats van bestemming landde, ging het ook snel. Want al een uur voordat het protocol eigenlijk aangaf, had de grote mammoet zijn betonnen voetankers bereikt. Het deerde niemand, want zo kon de nieuwe trots van Borne nog mooi even van een megagrote strik worden voorzien die even later door een grote groep kinderen -samen met wethouder Martin Velten van onder andere Cultuur- weer mocht worden doorgeknipt.

 

Wandelend hunebed

Voordat het zover was wandelde plots een ‘levend hunebed’ het nieuwe feestterrein op, daarmee de prehistorische tijd én het vrolijke karakter van de middag symboliserend. Het succes was evident. Vele fotocamera’s volgden de bijzondere verschijning. Maar even later was het toch echt de beurt aan Rob van Munster, in het Melbuul’ndorp van deze dagen vooral bekend van de Boornse Noabers. Hij mocht het officiële gedeelte, dat werd bijgewoond door enkele honderden belangstellenden, op zijn karakteristieke wijze aan elkaar praten. Met veel humor dus en ‘lekker op zien Twents’. ‘Laten we Boris in onze armen sluiten”, was zijn boodschap.

 

Ook wethouder Velten ging in gelijkluidende woorden verder. “Opvallend”, zo zei de bestuurder, “was dat Boris bij binnenkomst in het dorp, amper enkele maanden geleden, direct al werd omarmd door velen. Kinderen, maar zeker ook volwassen mensen die het nieuwe kunstwerk als een aanwinst voor Borne zagen. Dat stemt mij blij en maakt mij trots.” Ook hoopte Velten dat mensen ooit nog eens zullen zeggen: ‘weet je nog dat wel elkaar voor het eerst onder de slagtanden ontmoetten?’”

 

Ovationeel applaus

Daarna volgde dus de officiële handeling waarbij de wethouder alle aanwezige kinderen uitnodigde om hem te komen helpen. Gezamenlijk knipten ze het lint door, waarna een ovationeel applaus opklonk. Ook André Muller van de Gidsengroep Oud-Borne roemde de nieuwe aanwinst voor het dorp. “Boris maakt duidelijk hoe nietig en klein wij zijn, en dat we dus zuinig moeten omgaan met ons archeologisch erfgoed.” Ook beloofde hij met ingang van het nieuwe gidsenseizoen de rondleidingen vanuit de Scholtenshof, onder de slagtanden van Boris, te laten starten. “Boris is er. De geschiedenis leeft”, zo besloot hij.

 

Teamwork en eendrachtige samenwerking

Als laatste was het de beurt aan Mieke Aitink, voorzitter van de Stichting Boris. In haar toespraak refereerde ze nog eens aan de onmisbare hulp van vele mensen, die de komst van Boris naar Borne mogelijk maakten. “Het was vooral het teamwork, de eendrachtige samenwerking van velen, waardoor dit alles gerealiseerd kon worden. Daarna riep ze de tien ‘belangrijkste waterdragers’ naar voren om hen een voor een in het zonnetje te zetten. Patrick Josso, de (geestelijk) vader van het nieuwe kunstwerk, deed er later nog een schepje bovenop door ze allemaal met een kus of een handdruk én met een toepasselijk drankje alle lof toe te zwaaien.

 

Daarmee eindigde de officiële onthulling van het nieuwe en opvallende kunstwerk in een al even fraai aangelegde Scholtenshof. Een deel van de aanwezigen toastte daarna nog even bij Dorset na op de warme ontvangst in Borne, terwijl de wielerliefhebbers zich spoedden naar het honderd meter verderop gelegen rondeparcours, waar de traditionele Ronde van Borne inmiddels in volle gang was. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Onthulling Boris


   

   

  reageren op deze pagina

  Speelfilm Lina 11 oktober in premičre

  Het is alweer ruim tien jaar geleden dat Bornenaar Hans Mulder en Karin Nijhof van Aveleijn het...
  17-09-2020

  ‘Eindelijk weer eens een live concert’

  Zaterdagavond werd de concertdriedaagse in het Openluchttheater Hertme afgesloten met een...
  13-09-2020

  Rondje langs het cultureel erfgoed

  Wederom is er in deze coronatijd een creatieve oplossing gevonden om cultuur onder de aandacht...
  12-09-2020

  Pieter Omtzigt over tanend vertrouwen

  Niemand minder dan Pieter Omtzigt is op zondagmiddag 27 september de spreker tijdens het eerste...
  12-09-2020

  Nielson intiem in Hertme

  Het mocht weer, het kon weer, Metropool Open Air concerten in het mooie openluchttheater van...
  10-09-2020

  Roodkapje vermaakt klein én groot

  Zondagmiddag was Roodkapje in Hertme. Met in haar kielzog de wolf, Assepoester, een geit en de...
  06-09-2020