Henk van den Berg geridderd
VEELZIJDIGE BESTUURDER, SPORTMAN EN CARNAVALIST RIDDER IN DE ORDE VAN ORANJE-NASSAU

Henk van den Berg geridderd

Het was een complete verrassing voor hem. En hij vindt dat minstens de helft van de onderscheiding voor zijn vrouw bestemd is. Henk van den Berg is zaterdagavond 2 september benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Rob Welten spelde de versierselen bij hem op, na afloop van de laatste wedstrijd van het eredivisie toptoernooi in Borne.

 

Henk van den Berg is al ruim veertig jaar van grote betekenis voor de Bornse gemeenschap. Hij is gemeenteraadslid, zet zich in voor de Stichting Borns Carnaval en de Landelijke Scheidsrechterscommissie. De meeste mensen kennen hem echter vanwege zijn belangrijke invloed op de ontwikkeling van de waterpolosport. Hij is waterpolocoach en -trainer en de initiatiefnemer van de Start Gemeenschap Waterpolo voor de hoogste teams van verenigingen in Hengelo en Borne, waarmee waterpolo in de regio naar een hoger niveau is getild.

 

Daarnaast is hij gastheer van het eredivisie toptoernooi, een internationaal toernooi waar ook de nationale waterpolotop aan deelneemt. Hij is ruim 35 jaar landelijk actief als scheidsrechter en is medeoprichter en drijvende kracht van de Belangen Vereniging voor Waterpolo Scheidsrechters (BVWS), dat inmiddels 700 leden telt.

 

Kop boven het maaiveld

“Dit is een feestelijke gebeurtenis, maar met een serieuze ondertoon”, begint de burgemeester zijn speech. “Het belang van sport als onderdeel in de samenleving is heel groot. En daarbij zijn mensen nodig die er keihard voor werken, zoals jij. Daarnaast zijn de vrijwilligers enorm belangrijk. Soms kun je ergens voor betalen, maar er is niets zo onbetaalbaar als vrijwilligerswerk. Gelukkig hebben we in Twente, en zeker ook in Borne, heel veel vrijwilligers die zich inzetten in het verenigingsleven.”

 

Bovendien, vindt Rob Welten, moeten we ook durven waarderen. “We zijn een egalitair land en steken niet graag onze kop boven het maaiveld uit. Maar soms moeten we dat juist wel even doen en één persoon naar boven halen, ook al heb je dergelijke verdiensten nooit alleen.”

 

Veel steunbetuigingen

Terwijl Henk nog steeds niet kan geloven dat zo veel mensen in het complot zitten, gaat de burgemeester verder. “Er zijn heel veel steunbetuigingen binnengekomen voor jouw werk in de sport. Ik vind het heel indrukwekkend dat je zo ontzettend veel hebt gedaan sinds halverwege de jaren zeventig. Je deed veel meer dan verwacht mag worden van iemand in het bestuur. Je hebt deze onderscheiding uit de grond van mijn hart bijzonder verdiend.”

 

Blij en trots

Na het opspelden van het lintje, is het woord aan Henk. “Toen ik hier net binnenkwam, zag ik als eerste één van mijn oudste vrienden. Ik dacht nog: ‘Wat bijzonder dat hij hier is!’ Dat dit echter zou gebeuren… Ik ben er uiteraard heel erg blij mee en ook heel trots op. Ik wil graag mijn vrouw bedanken. Zij heeft er mede voor gezorgd dat ik dit al die jaren heb kunnen doen. Zij heeft al die jaren gedoogd dat ik zo veel avonden weg was en dat zij alleen zat. Ik heb de onderscheiding gekregen, maar hij is minstens voor de helft voor haar.” (DM/DWvB)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Hans de Vries — 04 sep 2017
Beste Henk, Van harte gefeliciteerd met je onderscheiding! Als speler en medeorganisator van het bekende internationaal waterpolotournooi in Sneek waar je ook als speler, coach en als scheidsrechter jaren van de partij was wil ik je daarvoor danken. Groet, Hans
Wijnand (as you kbow) — 03 sep 2017
Blij en trots dat ik erbij was mate.. het is je 100% van harte gegunt

RK Kerk Zenderen eert jubilarissen

Aan het einde van de Eucharistieviering zondagmorgen in de Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen...
22-11-2020

Vermakelijke ‘Alles is anders’ in premičre

Zou het kunnen? Dat was de afgelopen maanden voortdurend de vraag bij Karin Nijhof van het...
20-11-2020

'Had ik maar bij jullie aangeklopt'

Vandaag is het precies 76 jaar geleden dat de Engelsman Jimmy Taylor, hangende aan zijn...
19-11-2020

Verkeersregelaars bij spoor toch niet wegbezuinigd

Begin oktober informeerde het college van B en W de gemeenteraad over de voortgang van de in...
18-11-2020

Zonnepark op de Elhorst-Vloedbelt

Naast een mestverwerkingsinstallatie, waarvoor de Raad van State onlangs het definitieve groene...
16-11-2020

Tegenstanders stappen uit participatieproces...

Vertegenwoordigers van de actiegroepen ‘Geenwindmolensbijwoonwijken’ en...
15-11-2020