Open Monumentendag deels verregend
09-09-2017
AFGELASTING EN WEINIG ANIMO KUNNEN ENTHOUSIASME ORGANISATIE NIET BEDERVEN

Open Monumentendag deels verregend

Het leek allemaal zo mooi. Met een programma waarin werd aangekondigd dat maar liefst acht Bornse monumenten hun deuren op deze zaterdag, de Open Monumentendag, gratis voor het publiek zouden openstellen, plus nog eens een fiets- en wandeltocht, kón het haast niet anders dan een succes worden. Het bleek toch anders uit te pakken. Het slechte weer in de ochtend gooide immers behoorlijk wat roet in het Bornse eten.

 

Zo hield de enkeling die vanmorgen ondanks de onophoudelijk neervallende regen toch om 10.00 uur op de fiets sprong, het bij de eerste stop al voor gezien. “Dit was niet leuk meer, de letters in het gidsje dat we bij ons hadden, gleden bijkans van het papier”, aldus een van de deelnemers. De tocht werd dus maar afgeblazen.

 

Salomon Spanjaard

Ook Peter Welles, die zich had voorgenomen vandaag als Salomon Spanjaard te verhalen over het gemaaltje aan de Piepersveldweg, stond er wat beteuterd bij. Met twee man sterk stonden ze de bezoekers -die dus amper kwamen- op te wachten. Rond een uur of één besloten ze het nog een uurtje aan te zien. “Maar het mooie”, aldus Welles die zijn gewone outfit allang weer aan had, “is wel dat de mensen dié komen, heel serieus zijn en alles willen weten. En dáár doen we het voor!”

 

Een half uurtje later is de start van de twee uur durende wandeling, deels door Oud-Borne. Hier is de animo groter; tien belangstellenden melden zich bij Teun Beumer (foto hieronder), de gids van vanmiddag. Hij vertelt dat “we straks door de ogen gaan kijken van de mensen die leefden rond 1800. En dat doen we hooguit anderhalf uur”, zegt hij geruststellend, “want in de zeven jaren dat ik dit werk nu doe, heb ik geleerd dat de koek dan op is. Als het veel langer duurt, neem je geen informatie meer op en dat is jammer.”

 

Een van de deelnemers is maar wat blij met de opmerking van Teun. “Ja, veel van Borne kennen we natuurlijk wel”, zegt de dame van middelbare leeftijd. “Ik vind het leuk om mee te lopen, maar op enig moment geloof ik het ook wel. Dan is het goed. We leven wel in het heden.”

 

Paardendokter

De groep vertrekt vanuit de Algemene Begraafplaats naar de Bekenhorst en houdt halt bij het beeld van Jan met de Pet (bovenste foto). Het beeld van de hand van Jaap van Meeuwen staat er sinds 23 september 1998. Dan volgt de oversteek naar het Stompspark, genoemd naar de destijds bekende huisarts dr. Stomp. Volgens Beumer, die veel anekdotes smeuïg voor het voetlicht brengt, deed de man in de oorlogsjaren veel voor de joodse kinderen en bezocht hij zijn patiënten per paard. “Vandaar dat hij de paardendokter werd genoemd”, aldus de gids.

 

Via een wandelpad dat zich achterlangs Het Dijkhuis slingert, bereikt de groep vervolgens de Mariakapel, alwaar het tweede deel van de wandeling begint, dwars door Oud-Borne. Het weer klaart nu echt een beetje op, de stemming onder de deelnemers is uitstekend.

 

Absolute rust

In de St. Stephanuskerk heerst een absolute rust. En alhoewel de vlag van Open Monumentendag weliswaar fier aan de gevel wappert en een sandwichbord met groot het woord ‘open’ op de stoep uitnodigt om naar binnen te gaan, zijn het alleen twee kerkwachten en Jos Verheul, de kerkgids, die aanwezig zijn.

 

“Vanmorgen was het hier iets beter”, klinkt het ietwat verontschuldigd uit de mond van Verheul, “toen hadden we gelukkig nog enkele tientallen mensen. Maar nu valt het toch wel een beetje stil. Jammer.”

Maar optimistisch blijft de kerkgids wel. “Afgelopen vrijdag hadden we hier enkele klassen van twee basisscholen. Een geweldige middag. Speciaal voor hen hadden we een boekwerkje gemaakt met de titel “Open monumenten klassendag’, met daarin wat info over de geschiedenis van deze kerk, plus daarbij een quizje. De kinderen vonden het prachtig”.

 

Het is duidelijk, ondanks de tegenslag van het weer blijft de organisatie zich enthousiast en onverminderd inzetten voor het erfgoed dat de gemeente binnen haar dorpsgrenzen kent. En het is jammer dat zo weinigen dit met hun deelname honoreren. Volgend jaar - op zaterdag 8 september 2018 - is er weer een kans. Hopelijk zijn de weergoden Borne dan iets beter gezind. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

‘Mijn kleding vertelt een verhaal’

Maud Groote Schaarsberg werd al op jonge leeftijd geboeid door de wereld van textiel en kleding....
11-04-2021

Online live-concert Double6 en Pia

Op de dag die eigenlijk in het teken zou staan van het jaarlijkse Borne op z’n Best,...
08-04-2021

De traditie van het paasvuur in Borne

Zeg je Pasen, zeg je Twente en dat betekent folklore. Paasgebruiken binden al eeuwen de...
04-04-2021

‘Kijk om je heen en recycle!’

Vrijdagmiddag openden Yvonne Denekamp en Marie-jozé Soppe hun opvallende tentoonstelling...
02-04-2021

Heemkundevereniging toont textielverleden

Hoe zag de wereld er ten tijde van de Stoomweverij van Spanjaard uit? Leo Congert is maandenlang...
29-03-2021

Wat bloeit daar in de herfst in Borne?

Op 26 februari is het community art project `Borne Bloeit` van start gegaan. Een initiatief van...
22-03-2021