Rol voor kerken in transformatieagenda
KADERS SCHEPPEN VOOR ANDERE KIJK OP SOCIALE ONDERSTEUNING

Rol voor kerken in transformatieagenda

“Na de decentralisatie van zorgtaken naar de gemeenten zijn we in eerste instantie vooral heel druk geweest om de bestaande zorg te continueren. Nu is er meer ruimte en tijd om te kijken hoe we de zorg ook anders kunnen organiseren”, zegt wethouder Martin Velten als toelichting op de nieuwe transformatieagenda voor het sociale domein binnen de gemeente Borne die binnenkort door de gemeenteraad geaccordeerd zal moeten worden en een investering vergt van 675.000 euro.

 

De transformatieagenda beschrijft in grote lijnen de kaders waarbinnen de nieuwe kijk op het ondersteunen van inwoners vorm kan krijgen. “Het gaat inderdaad om de grote lijnen”, aldus de wethouder (foto links). “Simpelweg omdat transformatie verandering betekent en verandering is dynamisch, voortdurend in beweging. Daarom is het goed dat de kussens nu opnieuw worden opgeschud. Dat we weten waar we staan en ook waar we in grote lijnen naar toe willen.”

 

Samenwerking

In zijn toelichting hamert Velten nadrukkelijk op samenwerking. "Samenwerking met vele partijen om te weten wat er in de samenleving speelt. Voortdurend in verbinding staan.” Opvallend daarbij is dat naast de geëigende kanalen als Wmo-consulenten, huisartsen, scholen en organisaties als Wijkracht en SIZ ook de kerkgenootschappen worden genoemd. “Belangrijk is om zoveel mogelijk mensen te bereiken die zorg nodig hebben. Ook de kerken komen met hun sociale werk bij mensen achter de voordeur en weten wat er speelt en leeft. Het mooie is dat zij zelf ook op zoek zijn naar hun rol in de decentralisatie en transformatie van de zorg.” In de komende tijd zal de samenwerking met de kerken verder worden uitgediept.

 

Vijf ontwikkelthema’s

De transformatieagenda bevat vijf thema’s die de komende jaren als rode draad zullen dienen.

  • Kinderen en jongeren kunnen zich ontwikkelen en veilig (op)groeien naar zelfstandigheid
  • Inwoners hebben een passende tijdsbesteding, zoveel mogelijk in de eigen (toegankelijke) woonomgeving, waardoor deelname aan de samenleving wordt bevorderd.
  • De inwoners van de gemeente Borne zijn zo lang mogelijk gezond.
  • De inwoners van de gemeente Borne kunnen zoveel mogelijk veilig wonen in een passende (natuurlijke) omgeving
  • Voor de inwoners die dat nodig hebben wordt passende ondersteuning geboden.

 

Zowel Velten als burgemeester Rob Welten benadrukken dat het niet allemaal nieuw is wat de agenda vermeldt. “Het document dient er vooral ook voor een veranderende mindset te creëren bij bestuurders, de gemeentelijke organisatie en partners. Het kan een aanzet zijn voor veranderingen en verdere besluitvorming”, aldus de burgemeester.

 

Martin Velten ten slotte hecht eraan te melden dat Borne haar zaken op dit terrein redelijk tot goed op orde heeft. “Van de plusminus 700 gevallen voor hulpverlening hebben we in hooguit vier situaties te maken met klachten. Dan doen we het niet slecht. Maar ook financieel hebben we het in Borne goed op orde. Zodanig zelfs dat we gelden kunnen overhouden. En daar ben ik best een beetje trots op”, klinkt het glunderend. (AJ/BM)

 

De volledige transformatieagenda is hier te lezen.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ron Hartman — 13 sep 2017
Mooi, al die deskundige partijen die aan het werk zijn en bepalen wat het best is........ ik mis in het rijtje de afnemers, de belanghebbenden, de burgers, kortom; burgerparticipatie. ???

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024