Paul Braakhuis koninklijk onderscheiden
SOCIALE METAALBESTUURDER RIDDER IN ORDE VAN ORANJE NASSAU

Paul Braakhuis koninklijk onderscheiden

Stomverbaasd was ‘ie, toen om 18.00 uur donderdagavond burgemeester Rob Welten de grote zaal van Restaurant de Broeierd in Enschede binnenstapte en -volledig onaangekondigd- het woord nam. Bornenaar Paul Braakhuis, van Braakhuis engineering en productie op de Molenkamp, moet er even later nog om lachen. “Wat krijgen we nou, dacht ik”, klinkt het enigszins beduusd. "We houden hier met een zaal vol vakbroeders onze jaarlijkse districtsvergadering van de Koninklijke Metaalunie en vieren een klein feestje omdat ik aftreed als lid van het districtsbestuur en na negen jaar het voorzitterschap ga overdragen. Maar de burgemeester van Borne…”

 

Zeer sociaal en betrokken

‘Zou ik dan misschien een Borns Bijtje krijgen?’ schiet het door zijn hoofd. Nee, de burgervader is er om Paul Braakhuis mee te delen dat het de Koning heeft behaagd Paul Hubertus Joseph Braakhuis te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Braakhuis is voor deze bijzondere onderscheiding voorgedragen door de Koninklijke Metaalunie. De reden is helder. In de vijftien jaar dat hij deel uitmaakte van het districtsbestuur heeft hij zich laten kennen als een zeer sociaal en betrokken bestuurder met oog voor werknemers en hun welzijn. Vooral op het sociale vlak is hij van betekenis geweest.

 

“Je zorgde er telkens voor dat werknemers zich goed voelden”, aldus de burgemeester. "Dat ze de ruimte kregen om zich te ontwikkelen en hun talenten te ontplooien. Maar ook voor Borne was en ben je belangrijk als ondernemer. Je staat te boek als innovatief en een échte ambassadeur. ‘Zonder meer buitengewoon’ om je eigen woorden hier maar eens aan te halen.”

 

Na de officiële uitreiking van de versierselen is het de beurt aan Paul zelf. In zijn ultrakorte dankwoord weet hij eigenlijk geen woorden te vinden, zo verrast is ‘ie. “Gewoon geweldig. Enorm bedankt”, klinkt het ietwat verlegen. Daarna is het de beurt aan de Koninklijke Metaalunie die de kersverse Ridder benoemt tot lid van verdienste.

 

Plezier in het leven

Als Braakhuis alle felicitaties van familie, collega’s en vakbroeders in ontvangst heeft genomen, gunt ‘ie zichzelf even tijd om terug te kijken. “Ja, ik ben ijdel genoeg om dit geweldig te vinden. Het is een erkenning dat je blijkbaar goede dingen hebt gedaan. En dat streelt je. Van de andere kant,” zo gaat hij verder, “is mijn werk ook altijd geweldig geweest. Het sociale doet me wel wat. Het is fantastisch als je iets meer openheid kunt creëren, kunt leren van elkaar, van welvaart naar welzijn kunt groeien en plezier in het leven kunt hebben.”

 

Op de vraag wat hij zelf als zijn grootse wapenfeit ziet, moet de jubilaris even nadenken. Dan: “ik denk toch wel dat het dan mijn vermogen was om mensen bij elkaar te brengen. Om de van oudsher conventionele metaalsector -zeker ook in onze regio- iets socialer te maken.” Vader Braakhuis, die zich voor deze gelegenheid ook in het beste pak heeft gestoken, hoort het allemaal welwillend aan. “Hij vindt het ook heel leuk en is supertrots”, fluistert zoon Paul. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Je hebt sneeuw en je hebt sneeuw...

Een paar centimeter, meer was het niet dat in Nederland viel in de nacht van zaterdag op zondag....
17-01-2021

Klein beetje wit brengt groot plezier

De weersvoorspellingen deden zaterdag veel harten sneller kloppen. De sneeuw zou Nederland...
17-01-2021

16.500 bomen/struiken erbij in Borne

Komende winter plant Staatsbosbeheer ruim dertig hectare nieuw bos aan in de regio Twente. Onder...
13-01-2021

Auto over de kop op Azelosestraat

Dinsdagavond ging een auto over de kop op de Azelosestraat na van de weg geraakt te zijn. Het...
12-01-2021

Stroomstoring aan Van Heemskerkstraat

Zondag aan het begin van de avond zaten de bewoners aan de Van Heemskerkstraat plotseling in het...
10-01-2021

‘Maria Mediatrix’ door de jaren heen

Een internaat, juvenaat, bedehuis en asielzoekerscentrum in Azelo. Het was...
10-01-2021