Een kwart eeuw groene vingers
RAYMOND HOFSTÉ 25 + 2 JAAR IN DIENST VAN DE GROENVOORZIENING

Een kwart eeuw groene vingers

Al een kwart eeuw is Raymond Hofsté werkzaam in het openbaar groen in Borne. Eerst in dienst van de gemeente, na de overgang van de buitendienst in 2014 op de loonlijst van Twente Milieu. “Eigenlijk totaal 27 jaar, maar om de een of andere reden tellen de eerste twee stagejaren niet mee”, vertelt hij. De groene vingers heeft hij van zijn vader, die ook in de groenvoorziening werkzaam was. Een opleiding aan de tuinbouwschool was min of meer vanzelfsprekend voor Raymond. Op zijn 19e kon hij als vakbekwaam hovenier in dienst bij de gemeente Borne.

 

Perfectionist

Prachtig werk, vindt hij het. “Ik mag graag de stukken groen mooi maken en het iedereen naar de zin maken. Ook al staat er hoog onkruid. Maakt me niks uit. Als het weer schoon is heb je eer van je werk.” Iedere morgen start de werkdag in de vestiging van Twente Milieu aan De Bieffel. Daar wordt de planning doorgenomen. “Ik kan het ook aangeven als ik zelf vind dat er ergens iets gedaan moet worden.” Hij noemt zichzelf in die zin met een knipoog ‘positief lastig’. “Ik wil het ook wel graag goed doen”, vergoelijkt hij zijn opstelling.

 

Bijzonder trots is hij op de berm voor het tunneltje in de Bekenhorst (foto rechts onder). “Dat was mijn eigen projectje en ik heb zelf de beplanting uitgezocht. Als het dan eenmaal is uitgegroeid en in bloei staat kan ik er echt van genieten.” Hoewel hij het niet zelf bedacht heeft vindt hij ook de bermen aan de Azelosestraat heel mooi geworden. “Ik wil er nog wel een paar dingen aan veranderen, als ik daarvoor de toestemming krijg”, spreekt de perfectionist.

 

Wespen

Enkele jaren terug bleek Raymond een allergie te hebben voor wespen. Een steek van het insect bezorgde hem een paar zeer angstige momenten. “Ik heb echt het witte licht aan het einde van de tunnel gezien. Een hele aparte ervaring, ik kan het niemand aanbevelen en denk er liever niet meer aan terug.” Het liep uiteindelijk allemaal goed af en sindsdien heeft Raymond altijd een EpiPen bij zich voor het geval dat…. Wespen zijn nu eenmaal niet te vermijden bij het werk dat hij doet. Echt bang is hij er ook niet voor. “Neuj, maar ik ben wel alert op alles wat zoemt en kruipt!”

 

Zeldzame ziekte

De wespenallergie bracht nog iets anders aan het licht. In het ziekenhuis ontdekte men dat hij lijdt aan de zeldzame ziekte Mastocytose. Het is een ziekte waarbij mestcellen zich abnormaal reproduceren en vervolgens energie, beenmerg en kalk ontnemen. Het is vooral de excessieve vermoeidheid die Raymond parten speelt. Vooralsnog is er geen genezing mogelijk van de ziekte, maar chemotherapie lijkt de verschijnselen te verminderen. De klachten zijn een tijdje minder geweest, maar de laatste tijd spelen ze weer op. “Twente Milieu houdt er goed rekening mee, door mij lichter werk te geven.”

 

Momenteel is Raymond vaak te zien met tablet en fototoestel langs de diverse perken en bermen. Hij beoordeelt de kwaliteit en controleert de staat van het groen en of het allemaal netjes is onderhouden, volgens de door de gemeente gehanteerde kwaliteitseisen. Is het niet goed, dan worden er ‘incidentbonnen’ uitgeschreven en moeten Raymond en zijn collega’s aan het werk. Ook de gemeente houdt zelf twee keer per jaar een schouw. “Volgens mij is de controle op ons werk prima.”

 

Fotografie

Bij het schouwen maakt Raymond regelmatig foto’s en daarmee raakt zijn werk aan de hobby waar hij gepassioneerd mee bezig is: fotografie. Op zijn eigen Facebookpagina ‘Borne is Zo Mooi’ verschijnen regelmatig prachtige natuurfoto’s van hemzelf of andere hobbyfotografen. Ook voor BorneBoeit is Raymond regelmatig buiten werktijd op stap.

 

Voor zijn 25-jarig jubileum mag Raymond met familie uit eten. Hij verheugt zich er op. “Ik hoop dat ik mijn werkzaamheden bij Twente Milieu tot mijn pensioen kan blijven doen”, aldus Raymond Hofsté. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Raymond Hofste — 23 okt 2017
Hartelijk dank voor jullie complimenten, Dat waardeer ik ;-)
Rudy van de Ven — 23 okt 2017
Super vakman. Hij heeft het groen om de stroomeschvijver altijd onderhouden. Raymond is weg en dat is een groot gemis. Het onderhoud en aanzien rondom de stroomeschvijver gaat met stappen achteruit. Zo zie je maar, de vent maakt de tent.
Max de Mooij Sr. — 23 okt 2017
Hartelijk gefeliciteerd met je jubileum Raymond! Ik wens je nog vele jaren in deze baan en hoop dat je gezondheid je dat toestaat!

Opnieuw coronaslachtoffer

Ook in de vijfde week heeft corona slachtoffers gemaakt in Borne, zo meldt burgemeester Jan...
01-04-2020

Pater Edgar Koning overleden

Dinsdagmorgen 31 maart is pater Edgar Koning overleden. De pater werd in 2014 op 82-jarige...
31-03-2020

‘Het dorp’ komt binnen bij Villa Meijling

Zomaar een piepklein tafereeltje op een zonnige dinsdagmiddag in coronatijd. Het gebeurde bij...
31-03-2020

‘Dank je wel, meneer/mevrouw!’

Richard rijdt op een vuilniswagen van Twente Milieu. Hij vervult een van de zogenaamde cruciale...
30-03-2020

Appartementen in de verhuur

ADVERTORIAL • Aanstaande donderdag 2 april is het zo ver! In opdracht van Newomij Vastgoed...
30-03-2020

Bericht van de huisartsen in Borne

Via BorneBoeit informeren de Bornse huisartsen u regelmatig over de bijzondere omstandigheden...
30-03-2020