Buitengebied werkterrein van vandalen
30-11-2017
NA VERNIELD KUNSTWERK NU BRANDSCHADE EN NAAMBORD GESTOLEN

Buitengebied werkterrein van vandalen

Vandalen houden de laatste tijd geregeld huis in het buitengebied van Borne, Hertme en Zenderen. Afgelopen weekend was het weer eens raak, toen een afvalbak bij de ingang van de veehouderij van de familie Huiskes-Beltman in brand werd gestoken (foto boven). Iets verderop werd een van de onlangs geplaatste toeristische naamborden van minicamping De Köller van de palen geschroefd en ontvreemd (foto hieronder).

Al een dag na de plaatsing daarvan in augustus was het toeristisch naambord dat verwees naar Rabo Scheele ter hoogte van de Herbrodsweg al van de palen gehaald. Aan de Hertmeweg wordt geregeld illegaal afval gestort. En op het terrein van het Openluchttheater in Hertme deden zich de laatste tijd enkele brandjes voor. Voorzitter Herman Hullegie van de stichting Theater & Cultuur Hertme daarover: “Er is onder meer vuurtje gestookt onder de tribune en onder de veranda van het Theaterhoes. Dat is gebeurd op de tafels, die zwart verbrand zijn. Voor het zelfde geld fikt het hele Theaterhoes af. Er wordt daar ook gerookt en te oordelen aan het zilverpapier dat er ligt, denk ik zelf dat het om meer dan alleen een sigaretje gaat.”

Biertap leeg
“Bij Robin Hood hebben we het een keer gehad dat ’s morgens de hele biertap leeg was,
die de avond ervoor was klaar gezet voor de volgende dag. Achteraf konden we daar nog om lachen omdat het natuurlijk een fout van onszelf was, maar vervelend was wel dat alles was onder gekotst. We hebben gelukkig nog geen grote schades gehad en ik kan dus ook niet beweren dat bij ons van vernielzucht sprake is, maar het begint langzamerhand wel erg hinderlijk te worden dat je elke keer troep moet opruimen.”

Samen met de politie wordt nog gekeken naar camerabeelden die mogelijk een spoor naar de daders opleveren. “We gaan in elk geval op korte termijn bewegingsmelders aan de grote schijnwerpers bevestigen”, belooft Herman Hullegie, “zodat het Theaterhoes helemaal verlicht is. Bij de kleedkamers achter het podium gebeurt hetzelfde.”

'Rode Wolf'
Een maand geleden al werd de uit rode betonstalen draden gecomponeerde ‘Rode Wolf’’ van kunstenaar Carel Harberink op landgoed Het Weleveld in Zenderen in stukken geknipt (rechts). Harberink maakte het beeld twee jaar geleden op verzoek van eigenaresse Carleen Kwint-Hänisch ten Cate.

Zij hoopt dat Carel Harberink het in oude glorie kan herstellen. De kunstenaar daarover: “Ik heb het nog niet in het echt gezien, maar aan de hand van foto’s verwacht ik dat het kan. Ik weet dat echter niet zeker. Het is ook nog wel een klus hoor, want er is nieuw betondraad nodig, het moet worden geschilderd, er moeten nieuwe stukjes tussen worden gelast en dan nog in de goede vorm worden gebogen. Het zal ook nog wel even duren voor ik er eventueel aan kan beginnen, omdat mijn gezondheid dat op dit moment niet toelaat. De familie Kwint is daarvan op de hoogte.”

Naam in chocoladeletters
Anne-Marie Lucas reageert op de Facebook-pagina van De Köller op originele wijze op het verdwijnen van het bord van de camping. “Jouw naam in chocoladeletters als jij ons ons bordje voor 5 december terug komt brengen. Is dit vandalisme of ben je dol op dit bordje omdat we net Bornse Onderneming van het Jaar zijn geworden? Kom op zeg, breng hem terug!”

Ze sluit overigens niet geheel uit dat in dit geval een aanstaande actie van carnavalsvereniging De Kolkleu de reden van de verdwijning van het bord zal blijken te zijn. Ook wijkagent Jan Schmitz houdt rekening met dat scenario. In de andere gevallen is volgens hem een grap uitgesloten en kunnen de vernielingen als vandalisme en/of te ver gaande baldadigheid worden bestempeld.

Wie informatie heeft over een of enkele van genoemde incidenten, wordt verzocht contact op te nemen met de politie via telefoonnummer 0900-8844. (WP)

Foto van 'Rode Wolf' in midden © Eric Kwint

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024