Laatste bordje Kloostergaarde geplaatst
BOMEN EN PLANTEN DE KLOOSTERGAARDE VOORZIEN VAN NAAMBORDEN

Laatste bordje Kloostergaarde geplaatst

Vandaag, op deze gure voorjaarsdag, is het laatste bordje bij de boom van het jaar, de walnootboom of okkernootboom, geplaatst door pupillen van De Ster. Iedere wandelaar kan nu weer, net als in het verleden, de namen van de planten en de bomen in De Kloostergaarde leren als hij dat wil.

 

De Kloostergaarde

Oorspronkelijk een voetbalveld voor het voormalige klooster van de Karmelieten te Zenderen, is de tuin tijdens de jaren van de land- en tuinbouwschool te Zenderen veranderd in een sortimentstuin. Leo Schoolkate, tuinbouwleraar, heeft de tuin ontworpen met de bedoeling dat leerlingen van de tuinbouwschool aanschouwelijk onderwijs kregen. Zij moesten van alle planten en bomen de kenmerken kennen. Leo Schoolkate is nog wel even komen kijken naar zijn geesteskind, maar is niet meer betrokken bij de tuin.

 

Na verhuizing van de school naar Almelo, de school kreeg de naam Agrarisch Opleiding Centrum (AOC Twente), is de tuin verkocht. Jaren is er getobd om de tuin in goede staat te houden. Sinds maart 2017 organiseert Stichting SISL de werkzaamheden in de Kloostergaarde. Velen helpen, door vrijwilligerswerk en door inzet van deskundigheid.

 

De bordjes bij planten en bomen

Net als in het verleden is het handig de namen te kennen of te herkennen van de planten en bomen in de sortimentstuin. Frank ten Dam, Klaas Roorda en Erik Oddink, de bestuursleden van de stichting SISL, leek het een goed idee om hulp in te roepen van de mensen van De Ster in Borne. Het bestuur zelf heeft de borden en bordjes uitgezaagd. De medewerkers van De Ster hebben de bordjes geverfd en Liza heeft met haar mooie handschrift de namen van planten en bomen op de bordjes geschilderd. Daarna zijn de bordjes met botenlak afgewerkt en op een aluminium paaltje gezet.

 

Het laatste bord

Bernadet Wieffer, eigenaar van De Ster, heeft Dewi, Annemiek, Liz en Ian meegenomen om het laatste bord te plaatsen. Samen met het bestuur lopen ze naar de walnootboom, helemaal aan het einde van de tuin. Deze boom is uitgekozen omdat de walnoot-, of okkernootboom, Latijnse naam Juglans Regia, de boom van het jaar is.

 

Enthousiast drukken de vijf het bordje op de daarvoor bestemde plaats in de grond. Een kort toespraakje van Frank ten Dam sluit de ceremonie af. De gure wind en de kou maken snel een einde aan de bijeenkomst. Bernadet Wieffer geeft nog aan dat in ruil voor de bordjes, De Ster verse munt krijgt voor muntthee.

 

Toekomstplannen in De Kloostergaarde

Met het plaatsen van de bordjes is geen einde gekomen aan de plannen. De stichting SISL heeft meer pijlen op de boog staan. Het bekende Kloosterpad wordt door de tuin geleid op een verhard pad. Dat pad is ook toegankelijk voor minder validen in een rolstoel. Ook is het plan een uitkijkpunt van drie meter hoogte te bouwen. Het uitkijkpunt geeft een blik over de es richting Borne. Voor de vrijwilligers moet er een blokhut komen waar even koffie kan worden gedronken en men zich kan warmen in koude uren. Werk genoeg nog.

 

Er is een uitgebreide folder vol informatie over de sortimentstuin met de beschrijving van een aantal planten en bomen verkrijgbaar.

 

De groentetuin wordt nu in orde gemaakt. De groente is bestemd voor restaurant Het Seminar en Theetuin De Karmeliet. Kortom, de stichting zit nog vol plannen. (AM)

 

Info: www.dekloostergaarde.nl

Mailadres: secretaris@sisl.info

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024