Buurtje aan het werk
BEPLANTINGSPLAN ONTMOETINGSTUIN MEIJLINGSGAARDE UITGEVOERD

Buurtje aan het werk

Zaterdagmorgen om negen uur is het zover: de bewoners van de Meijlingsgaarde, aangevuld met enkele bewoners van de Pasteurstraat, komen samen om de beplanting van de Ontmoetingstuin in gang te zetten.

 

Historie pleintje

Begin 1974 is gestart met het plan Meijlingsgaarde. In de loop van ongeveer drie jaar zijn de woningen gebouwd en met inspraak van de toenmalige bewoners is het binnenplein van parkeerplaatsen en een binnentuin uitgevoerd.

 

Na 40 jaar bleek het plan verouderd. De stenen muurtjes raakten flink beschadigd en de beplanting was op sterven na dood. Ook de bomen hadden niet lang meer te leven.

 

De nieuwe situatie

Op burgerinitiatief van de huidige bewoners is een nieuw plan ter renovatie ingediend en met behulp van Marijke Adams, buurtcoach werd het plan in werking gesteld. De gemeente verleende goedkeuring aan het plan. Diverse bewoners tekenden het plan en ook werd een constructieplan ingediend. Voor Marijke Adams is het Noaberschap in de buurt doorslaggevend om zich in te zetten voor dit nieuwe plan. Het kwam ook goed uit dat zowel in de Oude Deldensestraat als in de Meijlingsgaarde een nieuwe regenafvoer aangelegd werd. Het plan werd ook bij de provincie ingediend en gehonoreerd in het project Kern met Pit.

De gemeente levert de nieuwe plantjes, analoog aan de beplanting in de Ovonde. De bewoners zelf moeten voor het inplanten zorgen. Ook is overeengekomen dat de bewoners het Ontmoetingsplein onderhouden.

 

De organisatie Kern met Pit is ook benaderd en dit plan werd uitgekozen voor een geldelijke bijdrage. De bewoners hopen dat zij na voltooiing van het plein de hoofdprijs in de wacht slepen.

 

Wat staat op het plein

Op een stukje bestrating zijn drie banken geplaatst. Daarnaast, op een gravelveldje, staat een tafeltennistafel. In randen is de bloembeplanting aangelegd. In oktober wordt nog een notenboom geplant. De overige grond wordt van een grasmat voorzien.

 

Het grote werk

Van groot tot heel jong zijn de bewoners druk bezig de planten te poten. Ze spitten, schoffelen en graven. In overleg wordt gekeken waar welke planten in groepen kunnen staan en hoeveel tussenruimte er tussen de planten moet zijn. De allerjongste van het plein helpt met zijn kruiwagentje dapper mee: hij doet zijn vader precies na.

 

Dan blijkt ook een van de medebewoonsters jarig te zijn. Dat wordt uitbundig gevierd tijdens de koffie: zingen, koffie en taart, wat wil de jarige nog meer.

 

In verder overleg blijkt dat het handig is om de beplanting wat op te sluiten. Samen worden trottoirbanden gekocht en dan is het aan de heren om het zware stratenmakerswerk te verrichten.

 

Moe, voldaan en vuil gaan de harde werkers na gedane arbeid naar huis. Het plein, in de Ontmoetingstuin, gaat er prachtig uitzien. (AM)

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina


    Willemien Holterman etst voor Mariakapel

    Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
    11-04-2024

    Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

    Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
    05-04-2024

    De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

    ‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
    31-03-2024

    Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

    Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
    18-03-2024

    Het geheim van de kimono

    Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
    09-03-2024

    Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

    In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
    06-03-2024