Verreussel verder als Voor Borne
AFDRACHTREGELING SP STRUIKELBLOK VOOR VOORMALIG FRACTIEVOORZITTER

Verreussel verder als Voor Borne

De voormalig fractievoorzitter van de SP, Tom Verreussel, zal als eenmanspartij 'Voor Borne' zijn raadswerk voortzetten. Het is het gevolg van zijn beslissing afgelopen week om de SP te verlaten en zelfstandig verder te gaan. De afdrachtregeling die bij de Socialistische Partij geldt, was door Verreussel niet langer op te brengen, vanwege persoonlijke, financiële omstandigheden. “Die regeling breekt mij nu op”, zegt Verreussel. “Het betekent dat ik dan zoveel moet gaan werken dat ik aan politiek helemaal niet meer zou toekomen. Als zelfstandig raadslid kan ik de vergoeding als inkomen gebruiken en me blijven inzetten voor de politiek, waar ik veel plezier aan beleef en voldoening uit haal.”

 

Afdrachtregeling

Van de 527 euro per maand vergoeding die raadsleden in Borne krijgen, dient een SP-raadslid 75 procent aan de partij af te dragen. Sinds oktober vorig jaar kon Verreussel niet aan die verplichting voldoen. “In de persoonlijke sfeer waren er een aantal veranderingen”, is wat Verreussel erover kwijt wil. Er volgden gesprekken met de partij en in juni dit jaar werden er afspraken gemaakt. De precieze inhoud daarvan blijft tussen het raadslid en de partij. In hoeverre het om een kwijtschelding van de inmiddels opgelopen schuld of een korting gaat is niet duidelijk. Wel dat het volledig ontslaan van de verplichting tot afdracht niet tot de gemaakte afspraken behoorde.

 

Onverwachte beslissing

Verreussel ging akkoord en de kwestie leek opgelost, maar afgelopen woensdag was daar plotseling de beslissing om toch uit de partij te stappen. “Ik snap dat ze teleurgesteld zijn, omdat ze andere verwachtingen hadden. Verwachtingen die ik zelf gevoed heb. Maar in juni kon ik de gevolgen van mijn veranderende omstandigheden nog niet helemaal overzien en de afspraken waren ook wel na enige druk tot stand gekomen. Maar ik red het gewoon niet. Opstappen was het enige dat ik kon doen. Ik kies in dit geval voor mezelf en niet voor de partij als instrument.”

 

Aansluiten bij een andere partij heeft Verreussel overwogen. “Maar daar zijn standpunten die soms haaks staan op die van de SP en dat wil ik niet.” Inhoudelijk waren er geen verschillen tussen de overtuigingen van de SP en de meningen van Tom Verreussel. “Ik blijf de uitgangspunten van de SP uitdragen en in de praktijk zal ik waarschijnlijk ook vaak met de SP meestemmen.”

 

Eenmansfractie

Met Voor Borne kent de gemeenteraad nu drie partijen die door slechts één persoon in de Raad vertegenwoordigd zijn: D’66 met Ernst Janssen, de SP met Mieke Visser en dus Voor Borne van Tom Verreussel. “Versnippering? Ach, de gemeentepolitiek is anders dan de landelijke politiek. Je zoekt toch vaak de samenwerking en mijn uitgangspunten blijven links liggen.” Als eenmansfractie zal hij het moeten doen zonder ondersteuning van een partij en collega’s in de fractie. “Toen de SP als onervaren partij in de Raad kwam moest ik het ook bijna alleen doen. Je moet je bezighouden met de dossiers waarop je je kunt profileren, punten van belang voor mijn linkse hart, en de rest maar laten liggen.”

 

Zetel niet naar de partij

De SP heeft een beroep op Verreussel gedaan om zijn zetel aan de partij af te staan. De voorkeurstemmen voor lijsttrekker Verreussel (576) zouden vooral voor de partij zijn en bovendien waren er in die zin afspraken met de fractievoorzitter gemaakt. “Dat doe ik dus niet. Ik wil mijn politieke werk blijven doen en ik houd me dus niet aan die afspraak.” Hij is ervan overtuigd dat ‘zeker de helft’ van de voorkeurstemmen voor hem als persoon waren. “Ik heb mij de afgelopen jaren voldoende geprofileerd in Borne.”

 

Of Tom Verreussel ooit nog weer terugkeert in de boezem van de SP als zijn persoonlijke omstandigheden dat toelaten durft hij niet te voorspellen. “Dat weet ik niet en ik weet ook niet of de SP daar dan nog voor openstaat.” (AJ)

 

Lees ook de eerdere berichtgeving: Tom Verreussel stapt uit SP-fractie

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Rene — 21 aug 2018
Als je vooraf de voorwaarden weet moet achteraf niet terug krabbelen
Mchak — 20 aug 2018
De uitzondering op de regel, bevestigt de regel; afwijken is niet moreel, maar ook niet direct immoreel. De tussen vorm is amoreel; als ik het goed lees, is er getracht om binnen de regels te handelen, maar de SP organisatie is minder flexibel om maatwerk te bieden. Of dat sociaal leiderschap is laat ik aan de SP.

Naast de partij afdracht, is de vergoeding voor politieke ambtdragers in Borne (=4% tov Rutte) beschamend!
Helmie Rensen — 19 aug 2018
Jongens, wat wordt er toch negatief gedacht. Probeer toch eens de positieve dingen in de mens te zien!
Ik ken Verreusel niet en heb ook geen SP gestemd, maar misschien ga ik nu juist wel op hem stemmen.
Ik denk dat hij dit allemaal goed overdacht heeft en dat het voor hem zeker geen makkelijke keus was. Soms moet je van 2 kwaden de minst kwade kiezen.
Het is toch juist goed dat hij zich wil blijven inzetten voor Borne!
En ik ben het met Herman en Hans eens; het is ook niet meer van deze tijd om zoveel af te dragen, 75%, dat is veel. En je krijgt het toch ook niet voor niks! Ik vraag me af hoeveel mensen dat zouden doen.
Ik wens hem veel succes!
Ton — 19 aug 2018
Leuke pogingen om de keuze van Tom Verreuzel goed tw praten. Maar als hij daadwerkelijk zo’n moreel verantwoord mens was dan had hij de kaders van zijn partij ruim voordat hij zitting in de raad “begrepen”. Dan had hij ook zijn zetel terug aan de partij gedaan, nu is hij ter dege een salon socialist die wederom de gehele politiek vertrouwen schade toe brengt!
Hans Gloerich — 19 aug 2018
De SP heeft prima politieke standpunten, maar de rigide en zware afdrachtregeling is achterhaald. Soms kan een volksvertegenwoordiger het zich helaas door persoonlijke omstandigheden financieel niet langer permitteren de (stemmers op de) SP te vertegenwoordigen.
Ton gaat zich nu in zijn eentje inzetten voor de belangen van de Bornse burgers. Hij heeft aangegeven nog steeds achter de standpunten van de SP te staan. Niemand heeft dus iets te klagen: degenen die op hem hebben gestemd noch de Bornse SP.
Ik wens je veel succes toe, Ton.
Herman Kroeze — 19 aug 2018
De SP zou ook eens een modernisering door kunnen voeren...het is natuurlijk wel een mooie socialistische gedachte om je volledig in te zetten om je wens maatschappij te vormen allemaal uit idealisme ...zonder beloning...maar we leven 2018 en niet meer in 1965...de wereld veranderd ....de idealen veranderen...ook belonen hoort daar bij..
Als je een vergoeding krijgt van 500 euro dan heb je dat verdiend dan ben je geen salon socialist ....een partij die als een groot moloch alles opslokt en als een blinde aan een dood paard loopt te trekken... alles en iedereen die anders denkt verguist....dat is waarom veel mensen afhaken...zij zien wel dat de SP moet veranderen....maar het is voor het bolwerk SP maar moeilijk te aanvaarden....
MT — 19 aug 2018
Kiezersbedrog?
Soms zijn er momenten in een mensenleven dat je keuzes moet maken voor je zelf! Ton maakt vaker keuzes. Keuzes in het algemeen Borns belang. Wat is er mis wanneer je vanwege persoonlijke omstandigheden ( want dat lees ik hier ) een keer voor je zelf kiest? Succes Ton
Andre de Groot — 18 aug 2018
Kiezers bedrog een actie sp onwaardig.Op de lijst stonden veel gemotiveerde mensen die zich vol overgave en volgens de sp afspraken hun werk hadden gedaan.Eigen gewin noem ik het ook al kun je dan je sporen verdiend hebben binnen de sp je wist van de afdracht.En nu verder Mieke we gaan je steunen daar ken ik sp Borne voor.
Twan — 18 aug 2018
Ik heb op de bovenste van de lijst gestemd, gewoon om SP te stemmen. Die stem gaat nu naar Voor Borne. Als ik dat geweten had.
sjj — 18 aug 2018
Mooi kiezers bedrog, eerst op lijst bij SP en dan gauw opstappen.
Wegwezen met dit soort volks bedriegers, de kiezer is weer mooi belazerd.
Als die netjes was geweest had die de zetel terug gegeven, maar helaas eigen belang staat boven de kiezer.
Ton — 18 aug 2018
Lekkere salon socialist, eerlijk zullen we alles delen...maar, ik iets meer dan jij. Zo’n groot gat in de democratie dit, mensen die vanuit een partij in de raad komen en vervolgens zelfstandig een andere weg kiezen en hun zetel niet opgeven. Om te kotsen dit soort praktijken, wees dan waard voor wat je zegt en geef de zetel terug aan de partij.
Paul Cohn — 18 aug 2018
Ik hoop dat deze volksvertegenwoordiger pur sang voor Borne blijft inzetten, los van welke partij dan ook.
Dat ontelbaar vele Nederlandse politici -tot op het hoogste niveau- "zich niet aan gemaakte afspraken houden" slaat zeker niet op Tom Verreussel, die ik als integer, eerlijk VOLKSVERTEGENWOORDIGER heb leren kennen. Op mijn steun kan hij blijven rekenen.
La — 18 aug 2018
En ja hoor echt politiek eerst ja zeggen en weer nee blijf toch wel als èènling verder, en dat is de SP wel zeggen maar doen hoor ho maar.
Gerard — 18 aug 2018
Dus hij hoidt zich niet aan de afspraak waarmee hij voor de SP in de politiek zit, houdt zich vervolgens ook niet aan de herziene afspraken en kiest nu niet voor de partij maar voor de persoon Tom Verreussel. Deze politicus houdt zich dus niet aan gemaakte afspraken. Mijn stem krijgt hij niet meer.

Provincie deelt Borne oranje kaart uit

In het systeem van interbestuurlijk toezicht van provincie op gemeenten kleurt Borne oranje....
16-04-2021

‘Bricks, Bites en Behaviour’

Tijdens het Politiek Beraad dinsdagavond bleek dat het diverse fracties nog niet helemaal...
06-04-2021

Verwarring en ongeloof over nieuw financieel beeld

Tijdens het Politiek Beraad dinsdagavond bleek dat een groot deel van de gemeenteraad maar...
31-03-2021

‘Borne blijft financieel gezond’

Na alle cijfers nog eens grondig doorgespit te hebben komt het college van burgemeester en...
26-03-2021

Keuzes voor ’t Wooldrik

De herontwikkeling van sportpark ’t Wooldrik is een van de grootste projecten die in de...
25-03-2021

College kiest voor intrekken bij Kulturhus

Het College stelt de gemeenteraad voor om de gemeentelijke organisatie te gaan huisvesten in en...
25-03-2021