`Laat je fantasie werken`
07-11-2018
ARJAN REINDERINK ORGANISEERT TENTOONSTELLING EN LEZING OVER JAN TE WIERIK

`Laat je fantasie werken`

Jan te Wierik, geboren op 17 maart 1954 en overleden op 24 augustus 2002, was een begenadigde kunstenaar. Hij was beeldhouwer, schilder, dichter, tekenaar, illustrator en musicus. Pas later in zijn leven kreeg hij erkenning voor zijn oeuvre. Vrijdag 9 november houdt Arjan Reinderink een lezing over zijn werk en leven, gevolgd door een tentoonstelling in de Stichting Cultureel Podium Bornse Synagoge.

 

Multitalent Jan te Wierik

Hij staat bekend als schilder van het Abstracte Impressionisme. Maar Jan te Wierik was veel meer. Als autodidact had hij het in het begin van zijn carrière erg moeilijk. Straatarm als hij was, zocht hij naar verwijderde zonneschermen om als doek te fungeren en vroeg hij bij schilders om overgebleven verf. Het werk dat hij daarmee maakte, heeft geen eeuwigheidswaarde. De meeste werken zijn allang kapot.

 

Hij maakte beelden, schreef gedichten, schilderde later met olieverf en acrylverf, tekende voor kinderen en zorgde ook voor boeken. Als hij met een schilderij begon, werkte hij aan een stuk door tot het naar zijn zin af was. Hij schilderde veel en snel.

 

Kijkt men naar zijn werk, dan zitten er wel invloeden van Picasso en Jan de Kooning in. Zelf ontkende hij dat er beïnvloeding was. Hij was namelijk wars van andere kunstenaars, hij was zichzelf en autonoom. Toch hoopte hij dat zijn werk in het COBRA museum opgenomen zou worden. Inwendig was hij ook een dromer.

 

Pas wat later in zijn leven verdiende hij veel geld met zijn werk. Even zo vrolijk was hij er gul mee: Het Dijkhuis had op een gegeven moment te weinig geld om een aangepaste bus te kopen. Jan te Wierik vulde zo maar het tekort aan.

 

Voor zijn korte leven, zijn lichaam was aan het einde gesloopt, is de omvang van zijn werken fenomenaal. Gemakkelijk maakte hij het zichzelf niet, op gezette tijden wilde hij naar Portugal op vakantie maar het kwam er nooit van. Op het einde van zijn leven schilderde hij ineens landschappen (foto rechts). Dat had hij nooit gedaan. Op dit moment zijn het de meest gewilde schilderijen van Jan te Wierik.

 

Arjan Reinderink, vriend van Jan te Wierik

Het blauwe landschapsschilderij heeft Jan te Wierik aan het einde van zijn leven aan Arjan Reinderink cadeau gegeven. Arjan Reinderink kent Jan al vanaf zijn twintigste als vriend van zijn broer. Tekenen en muziek maken zit in de familie Te Wierik en Arjan Reinderink zag Jan (15 jaar) al jong tekenen. Bij een latere ontmoeting liet Jan te Wierik een vierluik zien: “Kijk, dit heb ik gemaakt en die ga ik in Groningen verkopen.” Arjan zag een vel papier met verf erop gespoten, op dat eerste vel werd een tweede gelegd, dat nam verf op. Op het tweede een derde en daarna nog een vierde. “Kijk Arjan, dit is kunst. Laat je fantasie werken.” Later belde Jan te Wierik dat de werken voor 400 gulden per stuk waren verkocht.

 

Arjan Reinderink werd door het werk gefascineerd, dat bleek het begin van een levenslange fascinatie voor kunst. Na het arbeidzame leven als tandtechnicus runde hij in de jaren negentig en beginjaren 21e eeuw een succesvolle galerie in de oude bibliotheek aan de Stationsstraat (nu Fleminghof). Daar exposeerde hij zowel werk van Jan te Wierik en vele andere beroemde kunstenaars.

 

Tentoonstelling in Duitsland

In 2000 trok Arjan Reinderink met werk van diverse kunstenaars, waaronder Jan te Wierik, naar Hamburg. De directeur wilde een COBRA tentoonstelling organiseren. Arjan Reinderink had boeken met tekeningen en ander werk meegenomen van Te Wierik. De boeken werden onmiddellijk in een vitrine geplaatst. Een zelfs in de bibliotheek van Hamburg. De museumdirecteur was erg onder de indruk van het werk van Jan.

 

Jan te Wierik wist dat hij werk kon leveren en binnen de kortste keren had hij verschillende doeken klaar. Helaas is de tentoonstelling nooit doorgegaan.

 

Lezing over Jan te Wierik

Vrijdag 9 november vertelt Arjan Reinderink over zijn vriendschap met Jan te Wierik. Ook vertelt hij over zijn frustraties, leest gedichten voor, belicht het leven en zijn kunst. Het belooft een boeiende lezing te worden over een boeiende persoonlijkheid: Jan te Wierik. Diverse verrassende voorwerpen komen als onderwerp van deze lezing aan de orde. (AM)

 

Info:

Lezing Arjan Reinderink over Jan te Wierik: Cultureel Podium Bornse synagoge: 20.00 uur. Toegang €10.

Tentoonstelling werk Jan te Wierink in de Cultureel Podium Bornse Synagoge van 11 november tot en met 23 december. Vrije toegang, iedere zondag van 14.00 uur tot en met 17.00 uur.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Musical Rent in Openluchttheater

Op vrijdag 20 en zaterdag 21 september volgend jaar staat er weer iets nieuws te gebeuren in...
18-11-2018

Opgewekte muziekavond met klassieke pop

Ze bestaan nog niet zo lang, de Forever Young Band, maar ze zijn uitstekend op elkaar...
16-11-2018

Modefeestje in Dijkhuis

Niet zomaar een modeshow van een winkelier, maar een show van kleding door een groot aantal...
09-11-2018

Panelen Bekenhorsttunnel geplaatst

Met het plaatsen van in totaal 18 panelen, negen aan iedere kant, is een grote wens vervuld van...
02-11-2018

Sterke vrouwenportretten van Neveen Rustum

Neveen Rustum exposeert haar schilderijen voor het eerst in Nederland. Ze is 23 jaar, trouwde in...
02-11-2018

Joffers op de brandstapel

Twee adellijke dames, verdacht van doopsgezinde overtuiging, worden op 13 november 1544 op de...
31-10-2018


file:html/cookies.inc.html}