Klein en verfijnd
26-02-2019
RIKIE VAN BRAKEL EXPOSEERT BOTANISCHE TEKENINGEN IN SYNAGOGE

Klein en verfijnd

“Ik hoef niet erg in de belangstelling te staan maar het is fijn dat botanisch tekenen in de belangstelling komt,” zegt Rikie van Brakel over haar botanische tekeningen. Vanaf 24 februari tot en met 31 maart worden ze geëxposeerd bij de Stichting Cultureel Podium Bornse Synagoge. Haar werk is verfijnd, vol kleur en een heel nauwkeurige weergave van blad, bloemen en vruchten uit de natuur.

 

Botanisch tekenen in de praktijk

“Bij botanisch tekenen moet je heel goed kijken en ook heel geconcentreerd werken. Je moet je richten op waar je mee bezig bent. Het liefst teken je alle stadia van bloemen en planten: van bijvoorbeeld van het zaadje tot eerste scheutje. Van blad tot bloem en tot het afsterven van de plant. Het mooist is als je alles op een blad weer kunt geven. Dat betekent ook dat je soms een jaar bezig bent om een blad vol te krijgen.”

 

“Vanaf een foto werk je niet, dan is het al tweedimensionaal weergegeven”, vervolgt ze. “Je moet het driedimensionale effect zelf op papier krijgen. Ik doe er lang over om een tekening te maken. Een natuurtalent in tekenen ben ik niet maar ik tekende wel altijd heel graag. Ik maak nu eerst schetsen, dan pas een definitieve schets, leg die op mijn lichtbak en trek heel voorzichtig mijn schets over op goed papier. Met potloden van Faber-pastell werk ik de tekening laagje voor laagje uit. Er zitten heel veel kleuren in een tekening. Ik teken ook wel met grafiet (een potlood).”

 

Levensloop en cursussen

Via het werk van haar man is Rikie van Brakel in Borne terecht gekomen en geworteld, zoals ze zegt. Ze is moeder van een tweeling en ze was in de dertig toen zij een MO A opleiding Engels volgde. Na haar diplomering ging ze als leerkracht aan het werk en begeleidde via de TU mensen uit de hele wereld. Ook via het NIVON gaf zij lessen in het hele land. “Ik heb ook veel geleerd van mijn leerlingen”, zegt ze. In dat drukke leven had ze minder tijd voor tekenen maar het verdween nooit helemaal.

Tien jaar geleden zag ze in het tijdschrift `Groei en bloei` werk van Anita Walsmit-Sachs, een botanische tekenaar. Zij is een autoriteit op het gebied botanisch tekenen en werkte ook full time bij de Universiteit van Leiden als botanisch tekenaar. Ook richtte zij in 2006 de Vereniging van Botanische Kunstenaars op. Rikie van Brakel is daar nu `kunstlievend lid` van. Botanisch tekenen leefde niet in Nederland, wel in Engeland.

 

Rikie raakte gefascineerd door deze kunstvorm en ze volgde intensieve cursussen. “Een heel nieuwe wereld ging voor mij open. Vier weken lang, twee dagen in de week kreeg ik les van Wil Wessels in Wageningen. We keken uit op de botanische tuin van de Universiteit Wageningen en daar zag ik planten, bloemen, gedroogd en vers en binoculairs. Ik kende niemand, maar dat verandert snel. Inmiddels zijn uit de cursussen vriendschappen ontstaan. Met een club mensen komen we iedere maand een zaterdag samen en tekenen. In de zomer tekenen we vaak in de tuinen van Mien Ruys. In de natuur hebben we inspiratie genoeg.”

 

Inmiddels is ook in Oost-Nederland een docente, Marion van der Glashorst. Via de Vereniging van Botanische Kunstenaars is wel te vinden waar en wanneer een cursus gegeven wordt. Zelf volgt Rikie van Brakel nog ieder jaar een intensieve cursus. In Wageningen wordt twee maal per jaar een cursus gegeven.

 

Expositie geopend

Zondag 3 maart is vanaf 14.00 uur tot en met 17.00 uur de inloop opening van deze tentoonstelling. Rikie van Brakel zal dan ook zelf aanwezig zijn. De tentoonstelling is tot en met 31 maart op zondag van 14.00 tot 17.00 uur te bezichtigen bij de Stichting Cultureel Podium Borne Synagoge. (AM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
McHak — 01 mrt 2019
Linnaeus zou hier blij van worden!

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024

NEO verliest van Achilles’12

Achilles’12 startte zaterdagavond sterk in Hengelo en kreeg in de eerste minuten al een...
19-02-2024

Liefde voor het landschap

De schilder Gertjan Scholte-Albers houdt van het buitenleven. Zijn waarnemingen van het Gronings...
16-02-2024

Jong muzikaal viertal organiseert ‘lekker’ feest

De een studeert MBO-podium/evenementen, de ander HBO-rechten en de derde en vierde specialiseren...
08-02-2024