Minder inbraken, meer verwarde personen
EVALUATIE EN NIEUW ACTIEPLAN LEEFBAARHEID EN VEILIGHEID

Minder inbraken, meer verwarde personen

Uit de evaluatie van het Actieplan Leefbaarheid en Veiligheid blijkt dat het aantal inbraken in 2018 ten opzichte van 2017 is gedaald van 38 naar 24. Ook waren er minder meldingen van jeugdoverlast (91 in 2017, 58 in 2018) en daalde het aantal stremmingen op het spoor van 11 naar 7. Daar staat tegenover dat er in 2018 vier hennepkwekerijen moesten worden opgerold, terwijl het op dat gebied rustig was in 2017. Ook werd er vaker buurtbemiddeling ingezet (11 keer ten opzichte van 8 keer in 2017).

 

Verward gedrag

Opvallendste stijging is te vinden bij incidenten met mensen met onbegrepen gedrag. In 2018 waren dat er 91, in 2017 nog 54. Waarnemend burgemeester Van den Hengel kan de stijging niet direct verklaren. Bij de cijfers van de situatie van Borne zijn ook incidenten bij het arrestantencomplex aan de Hosbekkeweg begrepen, maar hij heeft niet direct paraat in hoeverre dit van invloed is op de statistieken. Wethouder Martin Velten denkt dat indien het cijfer met de incidenten bij het arrestantencomplex wordt gecorrigeerd het beeld minder opvallend zal zijn. “Maar er is in z’n algemeenheid wel een stijging te constateren van problemen met mensen met verward gedrag. Dat is wel een beetje het gevolg van de inclusieve samenleving.”

 

Time-out, hufter- of prikkelarme woningen

Borne heeft onlangs een nieuw beleid geformuleerd rond de problematiek van mensen met verward, of onbegrepen gedrag. Een belangrijk deel daarvan is gericht op vroegsignalering en preventie, maar ook op begrip in de omgeving. “Je blijft helaas toch mensen houden die overlast in de buurt veroorzaken, ondanks alle tijd en energie die erin gestoken worden.” In andere plaatsen zijn voor deze groep ‘time-out, hufter- of prikkelarme woningen’ beschikbaar. Ook in Borne overweegt men iets dergelijks. “Je moet er toch wat mee en wil ze wel een thuis bieden”, aldus Velten.

 

Uitbreiding aantal BOA’s

Het Actieplan Leefbaarheid en Veiligheid voor 2019/2020 kent diverse prioriteiten. Spoorveiligheid en verkeersveiligheid blijven aandacht vragen en daarnaast regionale thema’s als ondermijning en cybercrime. Een belangrijke verandering voor Borne is de uitbreiding van het aantal BOA’s, van één naar drie. Borne wil ook de beschermingsmiddelen van de BOA’s uitbreiden, een wens die breder in Nederland leeft.

 

Gerard van den Hengel concludeert dat het al met al in Borne veilig wonen is. “En dat willen we minimaal zo houden.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
ruud — 20 jun 2019
Met al die beveiligingen in en om het huis weten de inbrekers niet meer wat ze moeten doen en raken ze verward

Smartfloor meet risico om te vallen

“Een enkelband … Dat ik dat op mijn leeftijd nog mag meemaken”, grapte de...
13-03-2024

Chaos aan de Oonksweg

Sinds maandag voerde Enexis reguliere werkzaamheden uit aan de Oonksweg. Daarvoor was een...
01-03-2024

Stichting zoekt onderdak voor vluchtelingen

Afgelopen zaterdag was het precies twee jaar geleden dat de oorlog uitbrak in Oekraïne. Al...
29-02-2024

Coaching en begeleiding bij verlies en rouw

ADVERTORIAL • Sinds mei 2023 heeft praktijk ‘Verbinding’ in Borne de deuren...
27-02-2024

Hondenkar, vertrouwd straatbeeld in Borne

Het idee van een op wielen rijdend voertuig om goederen of mensen in te vervoeren, stamt uit de...
23-02-2024

‘Dit wil je niet meemaken’

‘Aan de Ambachtstraat kunnen we de wereld aan’, zei Peter Korf in september vorig...
22-02-2024