Meijershof weer open voor passanten
CONFLICT TUSSEN EIGENAAR EN GEMEENTE (OOK FINANCIEEL) BIJGELEGD

Meijershof weer open voor passanten

Begin dit jaar gooide Frank Rientjes de doorgang over zijn perceel aan de Meijershof in het slot. Hij was verbolgen over het feit dat het allemaal maar vanzelfsprekend was dat de doorgang min of meer een publiek bezit was geworden, terwijl er geen enkele gemeentelijke waardering tegenover stond. De verhoging van de OZB-belasting was de druppel. Op het bezwaar dat hij hierop indiende werd niet gereageerd. Na een aantal gesprekken en (ook financiële) handreikingen is de lucht nu geklaard. Passanten, wandel- en fietsroutes én diverse evenementen mogen weer gebruik maken van dit karakteristieke stukje Oud Borne, zo meldt de gemeente.

 

Gebrek aan gemeentelijke waardering

Wat Rientjes vooral stak was het gebrek aan gemeentelijke waardering voor zijn inzet om het Rijksmonumentencomplex te onderhouden, terwijl hij wel werd geacht de route over zijn erf publiek toegankelijk te houden. Een afsluiting van de doorgang werd het zichtbare protest. Heel jammer, zo oordeelde de gemeente, ‘want de openbare toegankelijkheid van het perceel is nu eenmaal van enorme meerwaarde voor zowel de inwoners van Borne als voor toeristen’.

 

De gesprekken tussen beide partijen klaarden de lucht. Het erf is onlangs opnieuw getaxeerd, waarbij naar voren kwam dat de WOZ-waarde - en dus ook de OZB-aanslag - lager kan worden vastgesteld. Verder kwam men overeen jaarlijks een bedrag van 500 euro uit het budget voor Monumentenbeleid bij te dragen, vooral bedoeld als tegemoetkoming in het beheer en onderhoud van de bomen langs de route. En ten slotte zal de gemeente haar waardering voor de inzet van Rientjes nog eens uitspreken in een brief die op een later moment officieel aan hem zal worden overhandigd. Volgens de gemeente is er geen sprake van precedentwerking omdat de situatie in het beschermde dorpsgezicht uniek is in Borne. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Is het oliemannetje nog nodig?

De cultuurmakelaar is een verbindende schakel tussen alles wat met kunst en cultuur binnen de...
28-10-2020

Industrieel landschap om naar te kijken

Het is één van de weinige plekken in Borne waar kunst op een veilige manier en...
12-10-2020

Glamoursfeer bij premičre Lina

Er waren fotografen, er lag een rode loper, een aantal actrices verscheen in galajurk en een...
11-10-2020

Zwart in de westerse kunst

Max Put, kunsthistoricus uit Leiden, nam de toehoorders van de Bornse Kunstkring dinsdagmorgen...
07-10-2020

Concert in bijzondere omstandigheden

Normaal gesproken rent de Bornse Harmonie van het ene evenement naar het andere. Van kleine...
05-10-2020

Geen feestelijke premičre van Lina

Komende zondag, 11 oktober, zou voor spelers, medewerkers, sponsoren en genodigden om 13.30 uur...
04-10-2020