Meijershof weer open voor passanten
CONFLICT TUSSEN EIGENAAR EN GEMEENTE (OOK FINANCIEEL) BIJGELEGD

Meijershof weer open voor passanten

Begin dit jaar gooide Frank Rientjes de doorgang over zijn perceel aan de Meijershof in het slot. Hij was verbolgen over het feit dat het allemaal maar vanzelfsprekend was dat de doorgang min of meer een publiek bezit was geworden, terwijl er geen enkele gemeentelijke waardering tegenover stond. De verhoging van de OZB-belasting was de druppel. Op het bezwaar dat hij hierop indiende werd niet gereageerd. Na een aantal gesprekken en (ook financiële) handreikingen is de lucht nu geklaard. Passanten, wandel- en fietsroutes én diverse evenementen mogen weer gebruik maken van dit karakteristieke stukje Oud Borne, zo meldt de gemeente.

 

Gebrek aan gemeentelijke waardering

Wat Rientjes vooral stak was het gebrek aan gemeentelijke waardering voor zijn inzet om het Rijksmonumentencomplex te onderhouden, terwijl hij wel werd geacht de route over zijn erf publiek toegankelijk te houden. Een afsluiting van de doorgang werd het zichtbare protest. Heel jammer, zo oordeelde de gemeente, ‘want de openbare toegankelijkheid van het perceel is nu eenmaal van enorme meerwaarde voor zowel de inwoners van Borne als voor toeristen’.

 

De gesprekken tussen beide partijen klaarden de lucht. Het erf is onlangs opnieuw getaxeerd, waarbij naar voren kwam dat de WOZ-waarde - en dus ook de OZB-aanslag - lager kan worden vastgesteld. Verder kwam men overeen jaarlijks een bedrag van 500 euro uit het budget voor Monumentenbeleid bij te dragen, vooral bedoeld als tegemoetkoming in het beheer en onderhoud van de bomen langs de route. En ten slotte zal de gemeente haar waardering voor de inzet van Rientjes nog eens uitspreken in een brief die op een later moment officieel aan hem zal worden overhandigd. Volgens de gemeente is er geen sprake van precedentwerking omdat de situatie in het beschermde dorpsgezicht uniek is in Borne. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Rode draad begint te rollen

Een rode draad op de Ennekerdijk verbindt, op vrijdagmiddag 26 februari, diverse culturele...
26-02-2021

Textielfestival ‘kindje’ van acht Twentse musea

Drie jaar geleden zochten vijf Twentse musea elkaar op: het Bussemakerhuis, Oyfo Kunst &...
24-02-2021

Wat komt er uit de kast van Bussemakerhuis?

Menigeen haalde onlangs de dikke wintertrui uit de kast. In het museum Bussemakerhuis heeft men...
15-02-2021

Carnavalsoorlog in Borne

Feestjes, bier en een bult gezelligheid, zo zien de maanden in aanloop naar carnaval er...
13-02-2021

Imke Leussink leest het beste voor

Anders dan anders, zoals zoveel in deze tijd, werd vanmiddag in het Kulturhus in Borne een...
10-02-2021

‘Borne is voorbeeld voor textielgemeenten’

Daniëlla van de Stelt, projectleider van het Textiel Festival Twente is blij met de inzet...
08-02-2021