Je hebt sneeuw en je hebt sneeuw...
17-01-2021
DIK PAK SNEEUW IN OOSTENRIJK BIJ HAUS WALSER BERGE

Je hebt sneeuw en je hebt sneeuw...

Een paar centimeter, meer was het niet dat in Nederland viel in de nacht van zaterdag op zondag. En toch was het genoeg om euforisch van te genieten. Van de mooie plaatjes van een witte wereld en van heerlijke sneeuwpret. Op de slee, die meer door de modder gleed dan over besneeuwde heuvels en sneeuwpoppen maken, die helaas geen lang leven beschoren waren. Ook al was het van korte duur, sneeuw heeft iets magisch met vrolijke en opgewekte mensen tot gevolg.

 

Meer dan 1,5 meter in vier dagen

In Oostenrijk ondertussen sneeuw van heel andere orde. In de afgelopen vier dagen viel er maar liefst meer dan 1,5 meter. In de Alpen is men wel wat gewend, maar zo veel in zo korte tijd is ook daar een zeldzaamheid. “Het is prachtig!”, jubelt Hans ter Braak, die al 12 jaar met zijn vrouw Odette een appartementencomplex runt in Kleinwalsertal in Oostenrijk. “Ook hier genieten mensen nog steeds echt van de sneeuw, hoor. Kinderen zijn buiten en, zeker met een zonnetje erbij, is het hier zo mooi!”

 

Een beetje ongemak geeft de dikke deken wel. “Er ligt nu meer dan een halve meter sneeuw om mijn auto. Daar kan ik niet tegenaan scheppen.” Het wachten is op de professionele sneeuwruimers voordat Ter Braak zijn parkeerplaats weer kan afrijden. Een dag of twee zal het nog wel duren. “Je wilt niet weten hoeveel sneeuwruimers hier langsrijden nu.” Allemaal hard aan het werk om wegen begaanbaar te houden. Wandelen kan nog wel, hoewel het oppassen geblazen is met onder bomen lopen, die het extra gewicht van de sneeuw soms niet langer kunnen dragen.

 

Extra quarantaine

Helikopters vliegen af en aan om te speuren naar lawinegevaar en met explosieven gecontroleerd lawines in gang te zetten. Het kan betekenen dat een deel van de inwoners van het dal enkele dagen volledig van de buitenwereld afgesloten raken. Een extra quarantaine, bovenop die van corona. “Ach, we zijn er hier op ingesteld”, haalt Ter Braak de schouders op. “We vervelen ons in ieder geval niet.” De oud-Bornenaren sturen met regelmaat weerfoto’s op naar weerdiensten en zijn zeer actief op social media.

 

Gasten zijn er deze dagen niet. Vanaf kerst zijn alle reserveringen geannuleerd. Om ook dagtoerisme uit Duitsland tegen te gaan staan alle skiliften stil en zijn de parkeerplaatsen afgesloten. “Er wonen hier 5.000 mensen en tot nu toe heeft er eentje corona. We zitten hier veiliger dan in Borne.” Toch hopen natuurlijk ook de Ter Braaks dat ze snel weer gasten in hun Haus Walser Berge kunnen verwelkomen. “De huurinkomsten van twee maanden missen we. Helaas staat daar ook geen compensatie tegenover. Aan de andere kant zitten we voor de zomer nu al helemaal vol en hebben ook veel gasten al voor de volgende winter gereserveerd”, vertelt Ter Braak opgewekt.

 

Webcam

Het goede humeur lijdt er duidelijk niet onder. En misschien heeft de mooie, witte wereld deze dagen hier ook wel een positieve invloed op. Wie op afstand mee wil genieten kan de beelden van de webcam op www.mittelberg.org volgen of de foto’s op de Facebookpagina van Haus Walser Berge bekijken. Een beetje jaloersmakend is het wel… (AJ)

 

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024