Opnieuw afscheid van het AZC
14-12-2019
DERDE EN LAATSTE PERIODE ASIELZOEKERS IN AZELO AFGESLOTEN

Opnieuw afscheid van het AZC

Vrijdag was er in het AZC een afscheidsreceptie voor omwonenden en iedereen die betrokken is geweest bij het AZC in Azelo. De derde in het voormalige jongensinternaat aan de Bornerbroeksestraat. “Driemaal is scheepsrecht. Ik denk dat dit écht de laatste keer is”, sprak locatiemanager Folkert Bosch (foto in tekst).

 

In oktober 2017 gingen de deuren ook dicht, nadat er drie jaar lang asielzoekers gehuisvest waren. De instroom van asielzoekers daalde, het COA had het gebouw in Azelo niet langer nodig en besloot er voortaan geen vluchtelingen meer onder te brengen. Het AZC Azelo was verouderd, voldeed niet aan de kwaliteitseisen en het COA zou er afstand van doen. Het besluit kwam als een donderslag bij heldere hemel. De gemeente Borne voelde zich overvallen en was niet te spreken over het feit dat het besluit simpelweg door het hoofdkantoor van het COA werd medegedeeld, zonder enige vorm van overleg.

 

Overrompeld

Zo mogelijk nóg verrassender was de mededeling, een jaar later, dat er tóch weer vluchtelingen zouden worden ondergebracht in Azelo. De omstandigheden waren weer veranderd, het COA had dringend plaatsen nodig, het gebouw was nog in eigendom en er bestond tot 23 december 2019 nog een bestuursovereenkomst met de gemeente Borne. Hoe onaangenaam bestuurlijk Borne ook opnieuw overrompeld was, de derde periode asielopvang in Azelo was niet tegen te houden. De gang van zaken deed de gemeenteraad wel besluiten om het AZC van het COA te kopen, zodra de bestuursovereenkomst was afgelopen om op die manier te voorkomen steeds in onzekerheid te blijven over de plannen van het COA.

 

Medewerkers vinden het jammer

En daarmee lijkt het derde afscheid ook het definitieve afscheid van het AZC. “Het blijft jammer”, vindt Bosch. “We hebben het hier als COA-medewerkers altijd heel goed gehad en ook onze bewoners.” Hij prees de verenigingen en organisaties in Borne, die veel hebben betekend voor de asielzoekers, de ketenpartners, vrijwilligers en de prettige samenwerking met de gemeente Borne. “Met omwonenden hebben we ook altijd een goed contact gehad. Er was een hele relaxte en plezierige sfeer in Azelo en daarvoor wil ik onze noabers heel hartelijk danken.”

 

Op dit moment zijn er nog een handjevol bewoners, die wachten op herplaatsing. Tot en met januari heeft het COA nodig om het AZC Azelo te ontruimen en definitief de sleutel in het slot te draaien. Uiterlijk 1 april volgend jaar wordt het gebouw voor negen ton overgedragen aan de gemeente, die al enkele maanden aan het onderzoeken is welke mogelijkheden er zijn voor een nieuwe invulling van de locatie. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
H.S — 17 dec 2019
Maak er betaalbare woningen van eindelijk ook een keer de jeugd aan de beurt ,of moet je met je dertigste nog bij je vader en moeder thuis zitten. Kom maak er wat van en praat niet over de kosten want aan de overkant staat ook al zo,n niet afgebouwd gebouw (eeuwig zonde wat een prachtig project was dat ).Dus Borne gebruik je verstand en dan.maak er wat van .
T Huiskes — 17 dec 2019
Het AZC in Azelo in voormalig internaat en MAVO, waar vele warme herinneringen nog zijn blijven hangen in mijn geheugen, gaat dicht, maar dit wisten we al. Het gebouw voldoet niet meer aan de kwaliteitseisen van een AZC; en de gemeente Borne heeft het gekocht voor iets onder een miljoen euro.
Geen gering bedrag, m.i. maar wat nu? Verkoop?, verhuur? afbraak en nieuwbouw? Zegt u het maar.
Ik hoop van harte dat het geen leegstand pand wordt met mogelijke squatters er in. Zeker geen gemakkelijke klus dit pand te verkopen of te verhuren. En hoop dat de gemeente een paar goede, innovatieve bemiddelaars vind die deze klus kunnen klaren. Veel succes!

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024