Noodfonds, sociaal fonds, … operationeel
GEMEENTERAAD ENTHOUSIAST OVER NOODVOORZIENING, WEL VERWARRING OVER NAAM

Noodfonds, sociaal fonds, … operationeel

Alle gemeenteraadsfracties zijn blij dat er een gemeentelijke voorziening in het leven wordt geroepen voor inwoners die vanwege de hoge inflatie acuut in een crisissituatie terecht dreigen te komen. Unaniem stond men achter de regeling zoals het college dit had voorgesteld, waardoor het fonds per direct up and running is en men zich kan melden voor ondersteuning bij het Sociaal Hus.
 

Verwarring

Verwarring was er wel over de naam van het fonds. Bernhard Slotman (CDA): “De gezamenlijke kerken runnen al sinds 2015 een Noodfonds met dezelfde naam én met hetzelfde ultieme doel. Twee Noodfondsen met dezelfde naam en hetzelfde oogmerk is wel erg verwarrend.” Wethouder Martin Velten (foto in tekst) was er vanwege het nieuws van vandaag ook op geattendeerd en opperde dan maar te spreken over Sociaal Fonds. Maar … dat bestaat ook al en betreft een complex aan regelingen voor kostentegemoetkomingen voor gezinnen in armoede. Allemaal niet erg handig en dus wordt er nog nagedacht over een naam die voor minder verwarring zal zorgen.
 

Zorgen

Er waren nog andere zorgen uit de raad. “Ben je niet te laat als er al aantoonbaar sprake is van dreigende huisuitzetting of afsluiten van gas en licht?” (Leo Graafhuis, VVD) en “Soms bezuinigen mensen eerst op bijvoorbeeld de ziektekostenverzekering en lopen schulden op” (Bram Entrop, GB90). Volgens Velten betreft het echter maatwerk. “We laten het echt niet tot het ergste doorlopen.”
 

Communicatie

Belangrijk is dat mensen die in de problemen komen zich gaan melden. Communicatie om de doelgroepen te bereiken werd dan ook door bijna iedereen als heel belangrijk gezien. Bastian Drees (Borne-Nu): “We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Probeer ook verenigingen en stichtingen in te schakelen. Laten we allemaal aan elkaar vragen hoe het gaat. Uiteindelijk moeten we het samen doen.” En daar was Velten het helemaal mee eens. “Signalering van problemen ligt bij ons allemaal. Een beetje meer aandacht voor elkaar in deze tijden.”
 

Aandacht was er bij de VVD ook voor de kleine energie-intensieve ondernemers, zoals de bakker en de slager. Maar volgens Velten waren er andere (regionale) kanalen waar deze bedrijven voor steun kunnen aankloppen. Mogelijk komen ze alsnog bij het gemeentelijke fonds terecht, maar dat is in eerste instantie vooral bedoeld voor particulieren. (AJ)
 

Het Sociaal Hus in het gemeentehuis is voor inloop geopend op maandag van 16.00 uur tot 18.30 uur en van dinsdag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 11.30 uur of is telefonisch (074-2658590) of per mail bereikbaar (sociaalhus@borne.nl)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Borns Bijtje voor verenigingsman Erik Rouhof

Zaterdagmiddag, een week na het carnaval, werd de fonkelnieuwe kantine/bar geopend van de...
17-02-2024

Provincie start planologische procedure Wind...

Het college van Gedeputeerde Staten van Overijssel start met de planologische procedure voor het...
16-02-2024

Volgende stap richting Vloedbeltverbinding

Dinsdag hebben Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel het Provinciaal Inpassingsplan...
14-02-2024

Arthur Lammers voorgedragen als opvolger Martin...

Borne-Nu draagt Arthur Lammers voor als opvolger van de 26 maart 2024 aftredende wethouder...
05-02-2024

Aan de slag met inclusie

In het ‘Borns Akkoord’ heeft de gemeenteraad het college opdracht gegeven om...
01-02-2024

Trouwen mag nu ook in de kerk

Sinds 2020 is het in de gemeente Borne mogelijk om een burgerlijk huwelijk of geregistreerd...
01-02-2024