Noodfonds, sociaal fonds, … operationeel
GEMEENTERAAD ENTHOUSIAST OVER NOODVOORZIENING, WEL VERWARRING OVER NAAM

Noodfonds, sociaal fonds, … operationeel

Alle gemeenteraadsfracties zijn blij dat er een gemeentelijke voorziening in het leven wordt geroepen voor inwoners die vanwege de hoge inflatie acuut in een crisissituatie terecht dreigen te komen. Unaniem stond men achter de regeling zoals het college dit had voorgesteld, waardoor het fonds per direct up and running is en men zich kan melden voor ondersteuning bij het Sociaal Hus.
 

Verwarring

Verwarring was er wel over de naam van het fonds. Bernhard Slotman (CDA): “De gezamenlijke kerken runnen al sinds 2015 een Noodfonds met dezelfde naam én met hetzelfde ultieme doel. Twee Noodfondsen met dezelfde naam en hetzelfde oogmerk is wel erg verwarrend.” Wethouder Martin Velten (foto in tekst) was er vanwege het nieuws van vandaag ook op geattendeerd en opperde dan maar te spreken over Sociaal Fonds. Maar … dat bestaat ook al en betreft een complex aan regelingen voor kostentegemoetkomingen voor gezinnen in armoede. Allemaal niet erg handig en dus wordt er nog nagedacht over een naam die voor minder verwarring zal zorgen.
 

Zorgen

Er waren nog andere zorgen uit de raad. “Ben je niet te laat als er al aantoonbaar sprake is van dreigende huisuitzetting of afsluiten van gas en licht?” (Leo Graafhuis, VVD) en “Soms bezuinigen mensen eerst op bijvoorbeeld de ziektekostenverzekering en lopen schulden op” (Bram Entrop, GB90). Volgens Velten betreft het echter maatwerk. “We laten het echt niet tot het ergste doorlopen.”
 

Communicatie

Belangrijk is dat mensen die in de problemen komen zich gaan melden. Communicatie om de doelgroepen te bereiken werd dan ook door bijna iedereen als heel belangrijk gezien. Bastian Drees (Borne-Nu): “We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Probeer ook verenigingen en stichtingen in te schakelen. Laten we allemaal aan elkaar vragen hoe het gaat. Uiteindelijk moeten we het samen doen.” En daar was Velten het helemaal mee eens. “Signalering van problemen ligt bij ons allemaal. Een beetje meer aandacht voor elkaar in deze tijden.”
 

Aandacht was er bij de VVD ook voor de kleine energie-intensieve ondernemers, zoals de bakker en de slager. Maar volgens Velten waren er andere (regionale) kanalen waar deze bedrijven voor steun kunnen aankloppen. Mogelijk komen ze alsnog bij het gemeentelijke fonds terecht, maar dat is in eerste instantie vooral bedoeld voor particulieren. (AJ)
 

Het Sociaal Hus in het gemeentehuis is voor inloop geopend op maandag van 16.00 uur tot 18.30 uur en van dinsdag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 11.30 uur of is telefonisch (074-2658590) of per mail bereikbaar (sociaalhus@borne.nl)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Overijsselse waardering voor Bornse vrijwilligers

Donderdagmorgen werden in het Sociaal Hus Dini Kokenberg, Martijn Weghorst en Bart Freriks...
01-12-2022

Druk op lokaal windbeleid

De provincie dreigt in te grijpen als gemeenten geen haast maken met de opwek van energie via...
30-11-2022

Keuzestress in Wensink-Zuid

Een spettertafel, waterwip, koekjesfabriek, zandtakel, evenwichtsparcours, vlot over het water,...
23-11-2022

College onder vuur over Ridderspoortje

De publieke tribune van de raadszaal puilde dinsdagavond uit met bezorgde omwonenden van locatie...
23-11-2022

Veel bezwaar tegen plan Ridderspoortje

Tegen het voornemen van de gemeente om de locatie van ’t Ridderspoortje aan de...
21-11-2022

Flink wat bomen erbij in Borne

Zaterdagmorgen was het een komen en gaan op Erve Knoef aan de Loodijk. Er lagen 156 flinke bomen...
19-11-2022