Noodfonds, sociaal fonds, … operationeel
GEMEENTERAAD ENTHOUSIAST OVER NOODVOORZIENING, WEL VERWARRING OVER NAAM

Noodfonds, sociaal fonds, … operationeel

Alle gemeenteraadsfracties zijn blij dat er een gemeentelijke voorziening in het leven wordt geroepen voor inwoners die vanwege de hoge inflatie acuut in een crisissituatie terecht dreigen te komen. Unaniem stond men achter de regeling zoals het college dit had voorgesteld, waardoor het fonds per direct up and running is en men zich kan melden voor ondersteuning bij het Sociaal Hus.
 

Verwarring

Verwarring was er wel over de naam van het fonds. Bernhard Slotman (CDA): “De gezamenlijke kerken runnen al sinds 2015 een Noodfonds met dezelfde naam én met hetzelfde ultieme doel. Twee Noodfondsen met dezelfde naam en hetzelfde oogmerk is wel erg verwarrend.” Wethouder Martin Velten (foto in tekst) was er vanwege het nieuws van vandaag ook op geattendeerd en opperde dan maar te spreken over Sociaal Fonds. Maar … dat bestaat ook al en betreft een complex aan regelingen voor kostentegemoetkomingen voor gezinnen in armoede. Allemaal niet erg handig en dus wordt er nog nagedacht over een naam die voor minder verwarring zal zorgen.
 

Zorgen

Er waren nog andere zorgen uit de raad. “Ben je niet te laat als er al aantoonbaar sprake is van dreigende huisuitzetting of afsluiten van gas en licht?” (Leo Graafhuis, VVD) en “Soms bezuinigen mensen eerst op bijvoorbeeld de ziektekostenverzekering en lopen schulden op” (Bram Entrop, GB90). Volgens Velten betreft het echter maatwerk. “We laten het echt niet tot het ergste doorlopen.”
 

Communicatie

Belangrijk is dat mensen die in de problemen komen zich gaan melden. Communicatie om de doelgroepen te bereiken werd dan ook door bijna iedereen als heel belangrijk gezien. Bastian Drees (Borne-Nu): “We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Probeer ook verenigingen en stichtingen in te schakelen. Laten we allemaal aan elkaar vragen hoe het gaat. Uiteindelijk moeten we het samen doen.” En daar was Velten het helemaal mee eens. “Signalering van problemen ligt bij ons allemaal. Een beetje meer aandacht voor elkaar in deze tijden.”
 

Aandacht was er bij de VVD ook voor de kleine energie-intensieve ondernemers, zoals de bakker en de slager. Maar volgens Velten waren er andere (regionale) kanalen waar deze bedrijven voor steun kunnen aankloppen. Mogelijk komen ze alsnog bij het gemeentelijke fonds terecht, maar dat is in eerste instantie vooral bedoeld voor particulieren. (AJ)
 

Het Sociaal Hus in het gemeentehuis is voor inloop geopend op maandag van 16.00 uur tot 18.30 uur en van dinsdag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 11.30 uur of is telefonisch (074-2658590) of per mail bereikbaar (sociaalhus@borne.nl)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024

Borns Bijtje voor afzwaaiende Martin Velten

Tijdens een drukbezochte receptie donderdagmiddag voor (inmiddels oud-) wethouder Martin Velten,...
04-04-2024

Afspraken windenergie plaatsen gemeente voor...

De provincie Overijssel heeft de regie overgenomen met betrekking tot het plaatsen van...
04-04-2024

Nog geen plannen voor huidige gemeentehuis

Wat gebeurt er met het huidige gemeentehuis als de gemeentelijke organisatie verhuist naar het...
02-04-2024

Geen sticker, geen reclame

Dinsdagavond werd in de gemeenteraad een motie aangenomen om over te gaan op het zogenaamde...
28-03-2024