Mestverwerking op Elhorst-Vloedbelt
Twence wil installatie op vuilstortlocatie in Zenderen

Mestverwerking op Elhorst-Vloedbelt

Afvalverwerker Twence heeft vergevorderde plannen om op de vuilstortlocatie Elhorst-Vloedbelt in Zenderen een mestverwerkingsinstallatie te realiseren. De laatste jaren was er nauwelijks enige activiteit op het terrein. Simpelweg omdat er niet voldoende restafval meer overblijft na verbranding, verwerking en hergebruik. Sinds begin dit jaar zijn er wettelijke verplichtingen om een deel van de mestoverschotten te verwerken. Twence speelt in op deze nieuwe regelgeving en heeft er voor gekozen mestverwerking op de locatie in Zenderen te laten plaatsvinden en niet in Hengelo.

 

'Niemand wil mestverwerkingsinstallatie in z'n achtertuin'
Op 7 juli werden onder andere gemeente, Dorpsraad Zenderen en de Stichting Behoud Elhorst-Vloedbelt geïnformeerd over de op handen zijnde veranderingen. Ed Mossel (foto rechts), voorzitter van de Stichting behoud Elhorst-Vloedbelt en lid van de dorpsraad Zenderen, is niet blij met de plannen. “Niemand wil een mestverwerkingsinstallatie in z’n achtertuin.” Voor Ed Mossel persoonlijk is het bijna letterlijk in zijn achtertuin. “Alle woningen binnen 250 meter van de vuilstort werden indertijd aangekocht en gesloopt. Die van mij viel er net niet binnen.” Lang heeft hij gestreden om de vuilstort in Zenderen tegen te houden. Het is uiteindelijk niet gelukt. In 1994 werd de locatie in gebruik genomen. “Gelijk hebben is één, maar gelijk krijgen is nog wat anders.”

 

Langer dicht dan open

“Zo’n zes jaar is er vuil gestort en reden vuilniswagens af en aan.” Inmiddels is het alweer een aantal jaren uiterst rustig. “Het is langer dicht dan open geweest. Slechts een deel van de capaciteit is benut, maar het geheel heeft wel miljoenen gekost.” Hij vindt het dan ook wel begrijpelijk dat Twence iets met de locatie wil gaan doen, hoewel hij liever had gehad dat Elhorst-Vloedbelt geheel werd afgeschreven. “Het zou een prachtig gebied voor recreatie kunnen zijn.”

 

Twence heeft de betrokkenen verzekerd dat er geen stank- en geluidoverlast zal zijn van de nieuwe installatie. De nieuwe silo’s op het terrein voor de opslag van mest worden uit het zicht geplaatst en het transport zal plaatsvinden via de Nijreessingel en niet door de kern van Zenderen. “Het moet nog maar blijken of wat nu zo rooskleurig wordt voorgesteld ook realiteit zal zijn”, zegt Mossel. “Ik kan me niet voorstellen dat vrachtverkeer vanuit de richting Albergen helemaal gaat omrijden via Almelo.”

 

Klankbordgroep

De bedoeling is dat er een klankbordgroep wordt opgezet, waarin verschillende belanghebbenden vertegenwoordigd zullen zijn. “Verder gaat Twence op zoek naar een soortgelijke installatie in Nederland waar ongeruste omwonenden op bezoek kunnen gaan om te kijken wat de mestverwerking in de praktijk betekent.”
 

Of de plannen eventueel tegen te houden zijn, is de vraag. “Ik ben bang dat er weinig mogelijkheden zijn. Als mest onder afval valt, dan is er geen bestemmingsplanwijziging nodig en met geur- en geluidsnormen blijft men onder de normen die bij de bouw indertijd zijn afgesproken. We kunnen het wel vertragen door procedures, maar je moet natuurlijk wel argumenten hebben.”

 

Morgen meer over de plannen van Twence

 

Tekst en foto's Anke Jonathans

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Gerbertjs Kleijssen — 04 aug 2014
Ten eerste : Mest is een product. Te weten van runderen, paarden, schapen, gevogelte e.d.. en dient als meststof voor het land (injecteren dus).
Ten tweede: In de T.C. Tubantia nstaat dat het transport niet door zenderen gaat maar over de rondweg Almelo. Wordt hiermee de Nijreessingel bedoeld?. Of de Van Rechteren Limpurgsingel (dit is trouwens geen rondweg) en hoe willen mestwagen daar komen vanuit bijvoorbeeld Albergen, Fleringen, Reutum Ootmarsum ?. Dit is schier onmogelijk.

Gewoon in het havangebied van Enschede is de beste oplossing en biedt meerdere mogelijkheden voor het afvoeren van het resultaat van de mestverwerking via weg en water.

Als de gemeente Borne instemt met mestverwerking op de Elhorst Vloedbelt begin ik te twijfelen aan de verstandelijke capaciteiten van de Gemeente raadsleden.

Nieuw: Foto van de Week

Bij alle treurige berichten over het coronavirus en de gevolgen daarvan is er soms behoefte aan...
28-03-2020

Eerste viering in lege Oude Kerk

“Heel bijzonder”, zo luidt de korte reactie van dominee Gerco Veening, vlak voordat...
28-03-2020

Tweede coronaslachtoffer in Borne

De vierde coronaweek heeft in Borne een tweede slachtoffer gemaakt, meldt burgemeester Jan...
28-03-2020

Muzikaal verzetje voor bewoners

Het hele jaar door verzorgt de Stichting Goal uit Goor recreatieve activiteiten voor mensen met...
27-03-2020

Is de Nieuwe Kerkstraat wel veilig?

Enige tijd geleden vroegen wij je in een poll te kiezen tussen enkele onderwerpen in Borne die...
27-03-2020

Welbions ondersteunt huurders

De crisis door het coronavirus raakt iedereen. Ook bij Welbions worden alle zeilen bijgezet om...
27-03-2020