Grootscheepse politiecontrole in Borne
EEN BRANDWEERKAZERNE VOL MET POLITIEMANNEN EN POLITIEVROUWEN

Grootscheepse politiecontrole in Borne

De troepen verzamelden zich donderdagmiddag in de kantine van de brandweerkazerne aan De Bieffel in Borne om het draaiboek van de Donkere Dagen Actie door te nemen. Boa’s, wijkagenten, grensoverschrijdende politie, vrijwillige politie, brigadiers, inspecteurs en de motorpolitie. Ook aanwezig, dorpsmanager Ellen Bijsterbosch, enkele raadsleden en gemeentepersoneel. Allen paraat voor een grootscheepse controle van veiligheid en verkeer in Borne.

 

Inspecteur Monique van Gevel en brigadier Frank Kroezen hebben de organisatie in handen. Frank geeft toe: “een grote klus om te organiseren”. Rond 16.00 uur vertrekken ze naar hun aangewezen plekken. Platenkamp, De Kluft en het kruispunt bij Jasmin Garden zijn gekozen voor de verkeerscontroles, Borne West voor de witte voetstappen. Boa Bertelink geniet van de samenwerking: “Dit is echt groot opgeschaald en ik hoop dat we dit vaker mogen doen.”

 

Grote verkeerscontrole

Frank en Monique gaan een voor een de verkeerscontrolepunten langs. Bij Platenkamp is het druk. Geen gordel om, getinte ramen, zwaar beladen aanhangwagens zonder dekzeil, stuk voor stuk dure overtredingen. Volgens de vrouwen en mannen in blauw, in verhouding wel erg duur. Geen gordel om kost een burger zomaar 130 euro en daar zitten dan nog niet eens de administratiekosten bij. Op de vraag of ze met plezier boetes schrijven komt dan ook een verrassend antwoord van Monique. “Nee, ik vind het vaak vervelend voor de mensen omdat het gaat om pittige bedragen.” Het loont dus om je aan de regels te houden in het verkeer.

 

Bij Jasmin Garden krijgt Frank bericht dat er een melding is van de ANPR auto. Deze auto heeft een computer aan boord die automatisch nummerborden scant en daarmee de zwaardere delicten kan oppikken tijdens een controle. Gaat de automobilist er vandoor dan wordt de motorpolitie ingezet. Een geoliede machine dus.

 

Jurgen Morsink, ploegchef in Borne, geeft aan dat verkeerscontrole het ondergeschoven kindje is. “We krijgen veel klachten en daarom zijn we hier nu mee aan de slag. De bedoeling is om dit soort activiteiten op maandelijkse basis te gaan organiseren, met iedere keer een ander thema.”

 

Borne West krijgt witte voetstapjes

Onder het motto ‘Maak het inbrekers niet te makkelijk’ gaat de politie de wijk in. Ook PVDA-raadslid Bram Donkers gaat mee richting Borne West voor de witte voetstap actie. “Ik vind het werk van de politie belangrijk en wil als volksvertegenwoordiger goed op de hoogte blijven.”

 

De politie controleert of de deuren wel op slot zitten en bij afwezigheid de ramen dicht zijn. Ook wordt er gekeken of je gemakkelijk een fiets kunt meenemen, en vooral schuren en tuinhuisjes krijgen veel aandacht dit keer. Schuurinbraken kosten jaarlijks duizenden euro’s en bladblazers en grasmaaiers worden gegapt als de schuur niet op slot zit. Als service legt de politie een wit voetstapje neer, zodat burgers erop geattendeerd worden een kwetsbare plek in de beveiliging te hebben. Mevrouw Balkema vindt het fijn dat er extra gecontroleerd wordt. “Tegenwoordig moet je bij alles nadenken. Is het alarm aan, werken de camera’s? Je raakt je veiligheidsgevoel kwijt.”

 

‘Super stoer’

Voor de politie zelf is het ook een goede dag. Jack vindt het prettig om een dagdeel te kunnen besteden aan preventie in plaats van noodoproepen. Carola en Arzu geven aan dat ze genieten van de afwisseling van hun beroep. “Eigenlijk hebben wij een breed beroep. Afhankelijk van de situatie zijn wij hulpverlener, vader of moeder, aanpakkers en doorpakkers met iedere keer weer nieuwe situaties.” (om privacy redenen geen achternamen)

 

De mannen en vrouwen die onze veiligheid bewaken laten een indruk achter. Met respect en vriendelijkheid weten ze heel wat mensen te bereiken. Monique zegt met een glimlach “Als mensen je bedanken voor een bekeuring, dan heb je het goed gedaan.”

 

Op de vraag waarom onze dorpsmanager (foto rechts) aanwezig was bij de actie komt een geweldig antwoord: “Mannen in uniform die hebben wat”. En Ellen, de vrouwen dan? “Die zijn gewoon super stoer.”

Met dank aan Frank Kroezen en Monique van Gevel voor een leerzame middag. (AvLJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Teunie de Boer — 04 mrt 2017
Wat ben ik trots op onze schoondochter Monique!

Het Dijkhuis in de steigers

Als de bouwvak start is de eerste fase van de verbouwing van de Bijenkorf, Keizerskroon en de...
15-07-2019

Peter Woolderink consul Oorlogsgravenstichting

Peter Woolderink, beheerder van de gemeentelijke begraafplaats en in dienst van Twente Milieu,...
11-07-2019

Bijna van de rupsen af

Het zal niemand ontgaan zijn dat er met man en macht in de gemeente gewerkt werd om de talloze...
11-07-2019

Lekker patatfeestje in Dijkhuis

Rond een uur of twaalf donderdagmorgen is het een drukte van belang aan de achterzijde van Het...
11-07-2019

Spectaculair boren onder de N743

Al meerdere jaren is de gemeente Borne bezig met duurzaam waterbeleid en het afkoppelen van...
09-07-2019

Pannenkoekparty in Dijkhuis

Het was niet nieuw, de pannenkoekparty in Het Dijkhuis. “Maar leuk was het wel’,...
05-07-2019