Grootscheepse politiecontrole in Borne
EEN BRANDWEERKAZERNE VOL MET POLITIEMANNEN EN POLITIEVROUWEN

Grootscheepse politiecontrole in Borne

De troepen verzamelden zich donderdagmiddag in de kantine van de brandweerkazerne aan De Bieffel in Borne om het draaiboek van de Donkere Dagen Actie door te nemen. Boa’s, wijkagenten, grensoverschrijdende politie, vrijwillige politie, brigadiers, inspecteurs en de motorpolitie. Ook aanwezig, dorpsmanager Ellen Bijsterbosch, enkele raadsleden en gemeentepersoneel. Allen paraat voor een grootscheepse controle van veiligheid en verkeer in Borne.

 

Inspecteur Monique van Gevel en brigadier Frank Kroezen hebben de organisatie in handen. Frank geeft toe: “een grote klus om te organiseren”. Rond 16.00 uur vertrekken ze naar hun aangewezen plekken. Platenkamp, De Kluft en het kruispunt bij Jasmin Garden zijn gekozen voor de verkeerscontroles, Borne West voor de witte voetstappen. Boa Bertelink geniet van de samenwerking: “Dit is echt groot opgeschaald en ik hoop dat we dit vaker mogen doen.”

 

Grote verkeerscontrole

Frank en Monique gaan een voor een de verkeerscontrolepunten langs. Bij Platenkamp is het druk. Geen gordel om, getinte ramen, zwaar beladen aanhangwagens zonder dekzeil, stuk voor stuk dure overtredingen. Volgens de vrouwen en mannen in blauw, in verhouding wel erg duur. Geen gordel om kost een burger zomaar 130 euro en daar zitten dan nog niet eens de administratiekosten bij. Op de vraag of ze met plezier boetes schrijven komt dan ook een verrassend antwoord van Monique. “Nee, ik vind het vaak vervelend voor de mensen omdat het gaat om pittige bedragen.” Het loont dus om je aan de regels te houden in het verkeer.

 

Bij Jasmin Garden krijgt Frank bericht dat er een melding is van de ANPR auto. Deze auto heeft een computer aan boord die automatisch nummerborden scant en daarmee de zwaardere delicten kan oppikken tijdens een controle. Gaat de automobilist er vandoor dan wordt de motorpolitie ingezet. Een geoliede machine dus.

 

Jurgen Morsink, ploegchef in Borne, geeft aan dat verkeerscontrole het ondergeschoven kindje is. “We krijgen veel klachten en daarom zijn we hier nu mee aan de slag. De bedoeling is om dit soort activiteiten op maandelijkse basis te gaan organiseren, met iedere keer een ander thema.”

 

Borne West krijgt witte voetstapjes

Onder het motto ‘Maak het inbrekers niet te makkelijk’ gaat de politie de wijk in. Ook PVDA-raadslid Bram Donkers gaat mee richting Borne West voor de witte voetstap actie. “Ik vind het werk van de politie belangrijk en wil als volksvertegenwoordiger goed op de hoogte blijven.”

 

De politie controleert of de deuren wel op slot zitten en bij afwezigheid de ramen dicht zijn. Ook wordt er gekeken of je gemakkelijk een fiets kunt meenemen, en vooral schuren en tuinhuisjes krijgen veel aandacht dit keer. Schuurinbraken kosten jaarlijks duizenden euro’s en bladblazers en grasmaaiers worden gegapt als de schuur niet op slot zit. Als service legt de politie een wit voetstapje neer, zodat burgers erop geattendeerd worden een kwetsbare plek in de beveiliging te hebben. Mevrouw Balkema vindt het fijn dat er extra gecontroleerd wordt. “Tegenwoordig moet je bij alles nadenken. Is het alarm aan, werken de camera’s? Je raakt je veiligheidsgevoel kwijt.”

 

‘Super stoer’

Voor de politie zelf is het ook een goede dag. Jack vindt het prettig om een dagdeel te kunnen besteden aan preventie in plaats van noodoproepen. Carola en Arzu geven aan dat ze genieten van de afwisseling van hun beroep. “Eigenlijk hebben wij een breed beroep. Afhankelijk van de situatie zijn wij hulpverlener, vader of moeder, aanpakkers en doorpakkers met iedere keer weer nieuwe situaties.” (om privacy redenen geen achternamen)

 

De mannen en vrouwen die onze veiligheid bewaken laten een indruk achter. Met respect en vriendelijkheid weten ze heel wat mensen te bereiken. Monique zegt met een glimlach “Als mensen je bedanken voor een bekeuring, dan heb je het goed gedaan.”

 

Op de vraag waarom onze dorpsmanager (foto rechts) aanwezig was bij de actie komt een geweldig antwoord: “Mannen in uniform die hebben wat”. En Ellen, de vrouwen dan? “Die zijn gewoon super stoer.”

Met dank aan Frank Kroezen en Monique van Gevel voor een leerzame middag. (AvLJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
De Groot — 16 sep 2019
Trots op uw schoondochter? Begrijp niet waarom. Wat is er dan om trots op te zijn? Veel agenten laten de zware criminelen lopen. Dit is wel gauw geldverdienen, net als flitsen op een niet-gevaarlijke weg. Maar ja, u zult wel geen andere schoondochters gewend zijn. Had uw zoon maar een arts getrouwd dan konden er in ieder geval nog mensenlevens worden gered.
Teunie de Boer — 04 mrt 2017
Wat ben ik trots op onze schoondochter Monique!

Bijzonder innovatief en duurzaam asfalt in Borne

Maandag wordt er gestart met het asfalteren van de Burenweg en Tichelkampweg. Niets bijzonders...
05-04-2020

Toch nog een beetje feest vandaag

De onwerkelijke bevrijdingsdag van Borne kreeg vrijdagmiddag toch nog een feestelijk tintje....
03-04-2020

Ruim en groen wonen in Eschrande

ADVERTORIAL • De Bornsche Maten wordt steeds mooier. In het gebied rondom de slingerende...
02-04-2020

Opnieuw coronaslachtoffer

Ook in de vijfde week heeft corona slachtoffers gemaakt in Borne, zo meldt burgemeester Jan...
01-04-2020

Pater Edgar Koning overleden

Dinsdagmorgen 31 maart is pater Edgar Koning overleden. De pater werd in 2014 op 82-jarige...
31-03-2020

‘Het dorp’ komt binnen bij Villa Meijling

Zomaar een piepklein tafereeltje op een zonnige dinsdagmiddag in coronatijd. Het gebeurde bij...
31-03-2020