‘Fijne vakantie, maar blijf alert!’
POLITIE TIPT ACHTELOZE WIJKBEWONERS BORNE OVER INBRAAKPREVENTIE

‘Fijne vakantie, maar blijf alert!’

In hun kleine onderkomen binnen het gemeentehuis hebben de wijkagenten Sander en Jurgen het prima naar hun zin. Sinds enkele jaren is dit het zogenaamde Politie Service Punt, dat dient als vervanger van het voormalige politiebureau aan de Dunantstraat. “De inwoners hebben de weg hiernaartoe wel gevonden”, aldus Sander. “De inloop wordt vooral gebruikt om bijzondere zaken te melden en ons te tippen. Voor aangiftes wordt steeds vaker gekozen voor de digitale weg.” En ondanks dat de mannen zich hier als een vis in het water voelen, floreren ze toch op hun best op de straat. “Daar waar het gebeurt”, zegt Jurgen.

 

Preventieve actie in Borne

Zo ook op deze donderdagmiddag als een team van tien agenten, samengesteld uit de regio en dus ook Borne, zich om half twee verzamelen in het Hengelose hoofdbureau. Ze krijgen een briefing van Martijn Rikkerink, projectleider Basisteam Midden, over hoe te handelen als ze over een uurtje de Bornsche Maten en de Stroom-Esch in gaan om achteloze bewoners te wijzen op slordigheidjes die het inbrekers wel heel gemakkelijk maken hun slag te slaan. “Maak er geen razzia van, maar blijf alert en treed in contact met de bewoners. Het gaat erom dat we het veiligheidsgevoel verhogen”, klinkt de missie. …

 

Dan gaat het richting Borne. In koppels van twee wordt de hoek vlakbij de rondweg straat voor straat en huis voor huis ’uitgekamd’. Agent Frank aan de ene kant van de straat, agent Edwin begint aan de overzijde. En al bij het tweede huis is het raak. De garagedeur is niet afgesloten. Binnen staan 5 fietsen, met het sleuteltje erin. Frank pakt zijn mobiel, maakt een foto van hetgeen hij aantreft en zoekt zijn weg vervolgens naar het huis. Na enig roepen meldt de bewoonster zich. Eigenlijk is ze zich van geen kwaad bewust. Als Frank vervolgens vertelt dat ‘zijn clientèle’ op deze manier alle gelegenheid krijgt de garage leeg te halen en met de dure spullen op de loop te gaan, begint het kwartje te vallen. “Ik zal er in het vervolg op letten”, klinkt het verontschuldigend.

 

In drie van de vijf gevallen raak

Ook Edwin valt al snel ‘in de prijzen’. Want hoewel er aan de huizenrij aan de overkant vooralsnog weinig eer valt te behalen, is het in drie van de vijf gevallen raak als ‘ie achterom gaat. Poorten zijn niet afgesloten, bovenramen staan open en in enkele gevallen staan de fietsen met sleutel en al gereed om meegenomen te worden. Als Edwin een van de fietsen op slot doet en de sleutels binnen wil afleveren, ligt de heer des huizes op de bank te slapen. “Hoe makkelijk wil je het de inbrekers maken?”, verzucht hij. “Mensen realiseren zich nog steeds niet dat er meer inbrekers overdag rondlopen dan ’s nachts.”

 

Een eindje verderop zie je aan alles dat de vakantie nadert. Een caravan op de stoep, aan de overkant staat een aanhanger en bij de buren zit alles potdicht. Gordijnen, jaloezieën, aan alles is te zien dat de mensen weggaan of inmiddels al vertrokken zijn. “We kunnen het niet vaak genoeg roepen”, zal de projectleider later zeggen, “Denk alsjeblieft heel goed na voordat je weggaat. Zorg dat je je huis leefbaar houdt. Geen dichte gordijnen dus, ’s avonds de verlichting aan, een auto -desnoods van de buren- op de oprit.”

 

Geïrriteerde bewoonster

Frank en Edwin draaien al wat jaartjes mee, maar verbazen zich toch sterk over wat ze vanmiddag in Borne aantreffen. Bij bijna de helft van de woningen is er wel iets niet in de haak. De meeste bewoners waarderen de onverwachte politie-inzet bijzonder, al weten ze zo één twee drie geen adequate oplossing. “Het is immers mooi weer, de kinderen lopen erin en eruit en ga zo maar door”, klinkt het vaak. De agenten beamen dit en beklemtonen dat hun actie vooral is bedoeld om mensen bewust te maken van de mogelijke gevaren. Een enkele bewoonster blijkt geïrriteerd en zegt dat ze liever niet heeft dat de agenten zo maar naar binnen lopen.

 

“Tja”, verzucht Frank, "maar dat doen de inbrekers ook." Even later glundert hij van oor tot oor, hij heeft weer beet. Een Fiat 500 staat niet-afgesloten op de oprit, ervoor staat een fiets, met daaraan diverse sleutels waaronder de huissleutel. “Hoe uitnodigend wil je zijn?”

 

Inbreken gebeurt overal. Ook in Borne!

Zo voltrekt zich een wonderlijke middag in een bijna vakantieachtig Borne. De projectleider, die alle meldingen van de tien agenten verzamelde, zal aan het eind van de dag nogmaals zijn verbazing uitspreken. “Het blijft verwonderlijk dat we bij zoveel mensen gewoon de garage in kunnen, of zelfs in de woonkamer staan zonder dat ook maar iemand ons in de gaten heeft.

 

We hadden vanmiddag honderden fietsen kunnen meenemen, en kwamen overal huissleutels tegen in openstaande deuren. In één geval stonden we zelfs in de woonkamer van een bewoner die op dat moment boodschappen bleek te doen bij de Makro. Laten we hopen dat onze actie mensen toch een beetje bewust maakt. Want nogmaals, inbreken gebeurt overal. Ook in Borne.”

 

“In Twente moeten we nog leren veel eerder 112 te bellen”, vult wijkagent Morsink aan. “Het is typisch Twents denken ‘het zal wel niet belangrijk genoeg zijn’. Juist wel!! Als je iets verdachts of raars ziet, bel dan direct 112. Dan kunnen we actie ondernemen. We kunnen immers niet overal tegelijk zijn. Daarom ook zijn we ze blij met de oortjes en oogjes van BorneWaakt. Met elkaar kunnen we veel onheil voorkomen.”

 

Politie Service Punt gesloten

Ook het Politie Service Punt in het gemeentehuis gaat overigens ‘met vakantie’. Tijdens de bouwvak, van 7 tot en met 25 augustus, is de post gesloten en kunnen mensen zich 24 uur per dag vervoegen bij de politiebureaus in Hengelo en Almelo, of bellen naar 0900-8844. Vanaf maandag 28 augustus gaat de deur aan het Rheineplein dan weer open, ’s maandags van 12.30 tot 18.30 uur en op dinsdag tot en met vrijdag van 08.30 tot 12.30 uur. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ben Kuipers — 08 aug 2017
50% van de aangiftes blijft onaangeroerd liggen, maar deze agenten hebben blijkbaar tijd genoeg om de wijk in te gaan. Prioriteiten zou men moeten stellen! Wil men werkelijk voor de veiligheid van de bewoners iets willen betekenen begin dan eens met het controleren van de snelheid in de woonwijk waar 30 mag worden gereden. Veel bewoners, maar met name de vele bezorgdiensten, rijden veel te hard. Persoonlijk heb ik liever dat er bij mij iets wordt gestolen dan dat ik gewond in het ziekenhuis lig. Ook het gooien met vuurwerk 's nachts en het kapot gooien van bierflesjes in de tunnel richting Ikea mag wel eens aandacht hebben.
Re gi — 21 jul 2017
niet erg handig om te laten weten dat er niemand is van julie

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024