Offline overlijden… online voortleven?
03-05-2018
NADENKEN OVER JOUW DIGITALE ERFENIS KAN VEEL ROMPSLOMP BESPAREN

Offline overlijden… online voortleven?

ADVERTORIAL - Bijna iedereen heeft een digitale erfenis. Deze bestaat bijvoorbeeld uit je sociale mediaprofielen, gedownloade muziek en films en foto’s en video’s. Vaak blijft deze digitale erfenis ongeregeld. Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat, als ze offline overlijden online voortleven. Die online erfenis lost zich niet vanzelf op. Voor nabestaanden is het vaak moeilijk de online erfenis af te wikkelen omdat ze geen toegang krijgen tot de digitale erfenis. Een telefoon is vaak alleen met een vingerafdruk te openen en een toegangscode van de laptop moet maar net bekend zijn. De wet is nog niet aangepast aan ons digitale leven. Daarom is het beter om zelf aan de slag te gaan met het voorbereiden daarvan.

 

Digitale erfenis

Kortgeleden besteedde Een Vandaag op radio en televisie aandacht aan de digitale erfenis. Het probleem betrof in de uitzending dat nabestaanden geen toegang hadden tot een smartphone van de overledene. Het probleem komt vaker voor bij de afwikkeling in een nalatenschap: niet alleen de toegang tot een smartphone zorgt voor problemen maar ook allerlei sociale media zijn vaak niet goed 'af te wikkelen'. De twee belangrijkste uitdagingen van je online erfenis zijn de volgende:

 

1. Wat moet er gebeuren met je profielen op de sociale media?

Allereerst is het belangrijk dat je nabestaanden weten wat je wilt: wil je online ‘verder leven’, bijvoorbeeld via een gedenkpagina (op Facebook bijvoorbeeld) of wil je je profielen juist allemaal laten verwijderen? De nabestaanden moeten daarvoor wel toegang hebben tot je profiel(en).

2. Waaruit bestaat je online erfenis?

Het is voor nabestaanden moeilijk te achterhalen waaruit je online erfenis bestaat. Daarom is het handig een lijst te maken of alles op je mobiele telefoon op te slaan. Je moet er dan wel zorg voor dragen dat je nabestaanden toegang hebben tot die lijst of je mobiele telefoon na je overlijden.

 

Hoe kun je dit regelen?

“Als je wilt dat ook je digitale erfenis geregeld wordt, dan kun je dit regelen in een testament”, zo zegt mr. N.M. (Nienke) Westerhof, kandidaat-notaris bij Kulhlmann, Hulshof en De Kok notarissen. “Je legt voor de online erfenis onder meer vast wat er met jouw sociale media profielen moet gebeuren en hoe de toegang tot je digitale apparaten is geregeld. In een lijst kun je je wachtwoorden, codes et cetera opnemen en aangeven hoe de nabestaanden in de telefoon of laptop kunnen komen.”

 

Nienke Westerhof: “Daarnaast kun je een sociale mediaexecuteur benoemen die je digitale nalatenschap afwikkelt. De sociale media executeur is een 'variant' van een normale executeursbenoeming. Deze executeur heeft onder andere toegang tot sociale media.”

 

Actie!

Dit zijn de meest veiligste en meest zekere manieren om de zaken na je overlijden goed te regelen.

Kortom: regel het op tijd, dat voorkomt (online!) problemen.

 

Kuhlmann, Hulshof en De Kok Notarissen
Bekenhorst 15
7622 CJ Borne
Telefoon (074) 266 13 93


www.khdk.nl
info@khdk.nl

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024