Senioren in Borne nog zelfstandig
FER EVEN (89): ‘EENZAAMHEID DOET WAT MET ME’

Senioren in Borne nog zelfstandig

Wonen in een verzorgingshuis? De 86-jarige Fer Even uit Borne moet er niet aan denken. Hij woont zelfstandig en doet zelf het huishouden. "Ik wil zelfstandig blijven wonen zolang het kan. Het liefst nog een jaar of vijf. Maar de eenzaamheid doet wel wat met me." Meneer Even is de tachtig al ruim gepasseerd, maar hij voelt zich nog goed. Zo doet hij zelf het huishouden. "Ik krijg wel eens in de twee weken huishoudelijke hulp, soms laat ik weleens wat liggen", verklapt hij. Ook het koken doet hij zelf. "Niet altijd hoor. Gelukkig is de chinees dichtbij." Maar Even moet ook sommige dingen laten, met frisse tegenzin overigens.


Nadelen heeft het thuis blijven wonen ook. "Als je iets wilt delen met een ander dan kun je die niet zo makkelijk vinden. Of je moet bellen. Soms bel ik dan Jaap, mijn zoon." Die eenzaamheid beschouwt Even als het grootste nadeel. Maar mocht er iets gebeuren, dan wordt hij niet aan zijn lot overgelaten. In geval van nood kan hij op een alarmknop drukken. Een verpleegkundige komt dan langs om hem te helpen. Even redt zich dus uitstekend in zijn eentje. Lichamelijk kan de 86-jarige nog prima mee en ook de geest is helder. Gelukkig maar, want het is soms improviseren in je eentje.

 

Ruim 98 procent woont in Borne nog zelfstandig

Borne kent meer ouderen zoals Fer Even. Van deze senioren woont 98,3 procent nog zelfstandig. Dat is flink hoger dan het landelijke gemiddelde. Het aantal ouderen dat zelfstandig blijft wonen, is de afgelopen jaren fors gegroeid. Zorgelijk vindt het Sociaal Cultureel Planbureau: ‘Er zijn niet genoeg passende woningen’. Twintig jaar geleden woonde zo'n 85 procent van de 75-plussers zelfstandig. De groei komt mede door de vergrijzing: Nederland telt steeds meer 75-plussers.

 

Eenzelfde geluid ventileert Jos van der Wal, regiomanager van TriviumMeulenbeltZorg en werkzaam vanuit Het Dijkhuis in Borne (foto hierboven). ”Eenzaamheid, het is er. En dat moet ook kunnen. Iedereen maakt daarin zijn eigen keuze. Maar het zijn wel zorgelijke zaken en wij moeten daarin als gemeenschap onze verantwoordelijkheid nemen. We moeten gezamenlijk optrekken met andere partijen om dit op te pakken.”

 

Nuancering van de statistieken

Volgens wethouder Martin Velten (foto hiernaast) moet het percentage zelfstandig wonenden in Borne wel enigszins genuanceerd worden. Bij Het Dijkhuis is deels gekozen voor de constructie dat bewoners huren van de woningcorporatie en zorg inkopen bij TriviumMeulenbeltZorg. “Scheiden van wonen en zorg is eigenlijk een hele moderne constructie, maar het heeft wel invloed op de statistieken.”

 

Het neemt niet weg dat Velten van mening is dat in Borne veel goede inspanningen worden verricht op het gebied van ouderenzorg. “Het TMZ is er al heel ver mee om eenzaamheid breed aan te pakken en dat willen we als gemeente ook faciliteren. Daarnaast hebben we een actieve Welzijn Ouderen met veel vrijwilligers. Signalen in de samenleving worden snel opgepakt en acties in gang gezet, waardoor mensen langer thuis kunnen blijven wonen.” De uitdaging wordt volgens de wethouder om ook in de toekomst de voorzieningen op pijl te houden. “Budgetten komen steeds meer onder druk te staan en ik maak me zorgen over het beroep op mantelzorg. Er wordt wel snel gezegd ‘regel het in je eigen netwerk’, maar het vermogen van dat netwerk is ook beperkt.”

 

Eind vorig jaar maakte minister De Jonge (VWS) 340 miljoen euro vrij voor thuiswonende ouderen. Dat geld gaat onder andere naar (de ondersteuning van) vrijwilligers en mantelzorgers. De Jonge schrijft dat bij de algemene plannen die er zijn voor meer woningen (de nationale woonagenda) 'ook voldoende aanbod van geschikte of aanpasbare woningen en de mogelijkheden voor nieuwe woonvormen' voor ouderen past.
 

De reportage van RTV Oost kwam tot stand in samenwerking met BorneBoeit.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Joke Boevink — 01 mrt 2019
Mooi artikel en fijn dat dit onderwerp de aandacht krijgt! Borne biedt inwoners al vele mogelijkheden. Echter zullen we i.s.m. andere partijen moeten inspringen en samen willen werken om signalen te kunnen opvangen en antwoorden te kunnen geven. Helemaal met de wethouder en Jos van der Wal TMZ eens. Ook preventieve acties en niet alleen een noodknop: al blijft die uiteraard van belang! Het is dan ook geen toeval dat we hier aandacht voor hebben.

PS: Meneer Even: dank voor de inkijk in uw dag.

 

 

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024