Wat hield ons bezig in 2022? -1-
28-12-2022
EEN SELECTIE VAN DE MEEST GELEZEN ARTIKELEN OP BORNEBOEIT

Wat hield ons bezig in 2022? -1-

Het jaar 2022 zit erop. Nog even en we slaan de bladzijde om. Voor velen van ons opnieuw een zwarte bladzijde, want hoe je het ook wendt of keert: er was nog steeds corona, er kwam een oorlog én we werden geconfronteerd met boerenprotesten en hoge (energie)prijzen. Toch waren er ook lichtpuntjes. Ook voor Borne, Hertme en Zenderen was 2022 een mengeling van hoogte- en dieptepunten. Terugbladerend in de ruim 1.300 berichten die we het afgelopen jaar met u deelden, liggen ze voor het oprapen. Vandaag een terugblik op de eerste vier maanden van het jaar.

Januari

Het jaar begint direct al met gedoe. Op 12 januari eist de gemeenteraad namelijk dat er twee geheime notities over het AZC worden vrijgegeven, waarin meer duidelijk wordt over het voornemen het complex opnieuw voor de opvang van asielzoekers beschikbaar te stellen. Uit deze stukken blijkt dat het college daartoe al in augustus 2021 door het COA was benaderd. En dat is weer tegen het zere been van Gemeenschapsbelangen (groot) Azelo, die op eerdere vragen hierover nul op het rekest kreeg. ‘We zijn gewoon voor de gek gehouden. De geloofwaardigheid is in het geding”, aldus Wim Jansen van het GBA.
 

Een soortgelijk gemopper komt er twee weken later van bewoners aan de Oude Almeloseweg. Hun parkeerplaats naast de voormalige Eschschool wordt zo maar ineens in gebruik genomen door de bouwers die met de nieuwe woonunits voor Aveleijn aan de slag zijn gegaan. “Van de gemeente hebben we de toezegging dat de parkeerplaats te allen tijde beschikbaar blijft. En nu dit!”, aldus een van de omwonenden. Uit boosheid sturen ze een brief naar de rechter met het verzoek de bouwactiviteiten stil te leggen en ook blokkeren ze de parkeerplaats. De gemeente bevestigt even later dat er wellicht niet goed is gecommuniceerd en gaat opnieuw met de omwonenden in gesprek om de lucht te klaren.
 

Op 26 januari ligt het treinverkeer tussen Almelo en Hengelo ’s morgens stil door een aanrijding met een persoon. Het zal niet de enige keer zijn dit jaar dat mensen op deze wijze een eind aan hun leven maken in onze gemeente. Hoe triest het voor hen ook is, de impact op hulpverleners en nabestaanden blijft onverminderd groot. Het lichtpuntje deze maand komt van Mirjam Pol die er na 14 zware etappes en 4.000 wedstrijdkilometers in slaagt Dakar 2022 te winnen.
 

Februari

Aan de Bakkerssteeg loopt bij een aantal winkeliers deze maand de emmer over. De stank en lekkage van de rioolleidingen van de bovenwoningen leiden er tot veel overlast. Net nu ze na een zware coronatijd hun winkeldeuren weer kunnen openen, dreigt er opnieuw sluiting vanwege noodzakelijke herstelwerkzaamheden. “Dit wil je allemaal niet. Ik hoop echt dat de problemen nu serieus worden aangepakt”, verzucht de eigenaresse van By Hilke. Ook wordt er een woning overvallen aan de Schaepmanstraat in Borne, waarbij het echtpaar in de heel vroege ochtend oog in oog komt te staan met de daders. Er wordt geweld gebruikt. Gelukkig loopt het relatief goed af. Er zijn weliswaar verwondingen en er wordt geld meegenomen, maar het medeleven dat het echtpaar kort daarna van heel veel mensen ondervindt, voelt voor hen als een warme pleister op de wonde. “Dank jullie wel allemaal”, zeggen ze.
 

Op 19 februari is het Eunice die het nieuws bepaalt. Een grote storm die in ons land aan zeker drie mensen het leven kost, maar zich in Borne gelukkig gedeisd houdt. Op enkele omgewaaide bomen en loszittende dakpannen na dan. Een week later stormt het opnieuw in Borne, maar dan louter verbaal. Niemand minder dan Karin Bloemen opent op 25 februari namelijk de Wolkast, een nieuwe wol- en handwerkwinkel aan de Hofstraat. De opening trekt veel bekijks.
 

Maart

De maand maart is het vooral Oekraïne dat het nieuws bepaalt. De Russische invasie die op 24 februari begon, begint ook zijn weerslag in Borne te vinden. Zo keert op 7 maart de eerste vrachtwagen terug naar Hertme die enkele dagen eerder volgeladen met hulpgoederen naar Opole in Polen ging om radeloze mensen een hart onder de riem te steken. “Poeh, wat indrukkend”, zegt een emotionele Rian Jannink-Schabbink, een van de initiatiefnemers, bij terugkeer. Vele vrachtwagens zullen in de loop van het jaar nog volgen.
 

Enkele dagen later wordt bekend dat Maria Mediatrix in gereedheid wordt gebracht om de eerste Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Ook De Zwanenhof biedt zo’n 80 plekken voor opvang aan. Van alle kanten wordt er dan hulp geboden. Zowel in de vorm van goederen als in ‘handjes’. Ook zijn er particulieren die hun huis openzetten voor de vluchtelingen. De Oekraïense Oksana en haar zoontje Artur zijn een van de eersten die tijdelijk onderdak krijgen. Ze trekken in bij Jan en Ria Bovenmars. “Zoiets komt op je pad en dan doe je het gewoon”, vertellen ze.

 

Halverwege de maand zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Op BorneBoeit houdt Andries Heidema, de commissaris van de Koning in onze provincie, een warm pleidooi om te gaan stemmen en ook tijdens een groot slotdebat proberen de lijsttrekkers van de zeven Bornse politieke partijen het pleit in hun voordeel te beslechten. Als later de balans kan worden opgemaakt, blijkt GB’90 de grote winnaar te zijn.
 

April

Na een uitstel van twee jaar kan in 2022 eindelijk de - uitgestelde - 75-jarige bevrijding van Borne worden gevierd. Meest opvallende onderdeel daarin is het Belevingstheater Oorlogstijd en Bevrijding dat op een ijskoude zaterdagavond in Oud Borne wordt opgevoerd. De vaak nauwelijks van echt te onderscheiden scenes trekken veel bekijks en krijgen alom lovende kritieken. Een week later is het ook Borne op z’n Best dat eindelijk weer mag. Ruim 30.000 bezoekers honoreren alle vermaak en het is de Belg Patrick van Horne die zich in zijn Mondriaanse outfit de beste van alle 60 living statues mag noemen. Verbaasd is ‘ie wel. “Wie? Ik? Kampioen? Oohooo…”
 

Wie denkt dat er dan genoeg is gefeest voor een maand, heeft het mis. Een week later brandt namelijk ook het jaarlijkse Paasvuur weer in Borne. Het boaken wordt aangestoken door Ria Veldhof en Maria Olde Wolbers, die respectievelijk al 40 en 25 jaar bij de Folkloregroep Borne actief waren. En dan is er op 27 april nog eens de viering van Koningsdag. Mede geholpen door het fraaie weer lijkt het wel alsof heel Borne is uitgelopen om te genieten van de kleedjesmarkt, het concert, de vele andere activiteiten én van elkaar. (Redactieteam)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Borne experimenteert met nieuw stembiljet

De voorbereiding voor de Europese verkiezingen in Borne is begonnen. Maandagavond ontvingen de...
14-05-2024

Meulenbroek Dierenartsen bestaat 15 jaar

ADVERTORIAL • Wat gaat de tijd snel! 15 jaar geleden begonnen wij uit het niets onze...
06-05-2024

Strijdend onder Britse vlag

In Green Park, hartje Londen, staat het in 2012 door koningin Elisabeth onthulde...
03-05-2024

Overbieden is de trend in krappe huizenmarkt

ADVERTORIAL • De huizenmarkt blijft in beweging en voor verkopers kan dit goed nieuws zijn....
27-03-2024

De arbeidersklasse roert zich!

Het begin van de twintigste eeuw kenmerkte zich door de opkomst van vakbonden en...
25-03-2024

Bornse toppers lunchen samen op Vrouwendag

Vandaag, vrijdag 8 maart, is het Internationale Vrouwendag. Een dag die al - zij het nog...
08-03-2024