Zwaardvechten met de tandenborstel
MEDIACIRCUS ROND 20 TANDENPOETSENDE KINDEREN

Zwaardvechten met de tandenborstel

Om kwart voor negen dinsdagmorgen zitten twintig kinderen kant en klaar, in afwachting van wat er komen gaat. Het is groep 3/4 van basisschool Beekpark; de jongelui zitten in een kring en wachten op iets wat met tandenpoetsen te maken heeft. Dan is het zover; juf Patricia Nijland vraagt de kinderen even stil te zijn en introduceert Nicole van Kemenade. Zij is van Tandartspraktijk Dental4Twente Altenhof in Hengelo en Borne en onder haar arm draagt ze een grote doos.

 

Megagroot gebit

In haar kielzog volgen maar liefst vijf mediamensen, behangen met camera’s en in hun handen een schrijfbloc en pen. Via een persbericht, uitgegeven door de Gemeente Borne, zijn ze uitgenodigd voor dit project dat onder de naam ‘Hou je Mond Gezond’ langs de scholen trekt en het tandartsbezoek onder de jeugd moet stimuleren. Nicole doet haar uiterste best de kinderen ‘bij de les te houden’. Ze vertelt hoe belangrijk het is regelmatig te poetsen en door middel van een megagroot gebit en dito tandenborstel doet ze voor hoe je dat het beste kunt doen.

 

Via enkele vragenrondjes probeert ze de aandacht vast te houden. Zo blijkt het merendeel van de kinderen twee keer per dag hun tanden te poetsen, een enkeling doet het alleen ’s avonds. Op de vraag wie er een elektrische tandenborstel gebruikt, steekt ook driekwart z’n vinger op. “Met Oral B” roept een bijdehandje. Het gesprek over suikers en zuren verloopt wat moeizamer. “Ik vind bananen ook lekker”, klinkt het plots.

 

Dan wordt het tijd voor de doos. Nicole en juf geven elk kind een gesponsord pakketje met daarin een tandenborstel, een klein tubetje tandpasta en natuurlijk de onvermijdelijke folder. Hét moment ook voor de fotografen om in de benen te komen, bijna over elkaar heen te buitelen en de prent van hun leven te maken. Twee jochies zien in de tandenborstel een mooie aanleiding een intens zwaardgevecht met elkaar aan te gaan. De groene wint…

 

Goede voorlichting is essentieel

Nicole kan er later, als de mediamensen inmiddels weer zijn vertrokken en de rust is weergekeerd, ook hartelijk om lachen. “Natuurlijk”, zegt ze, “de kinderen zijn nog jong en speels en meestal werken we met iets oudere kinderen, maar toch hoop ik dat er iets blijft hangen. In onze praktijkfilosofie begint het ook met een goede voorlichting, dat is essentieel. We willen de motivatie bijbrengen om je tanden goed te verzorgen.”

 

“Vanmorgen verklapte ik de kinderen een trucje”, aldus de praktijkmanager. “Ik vroeg ze vanavond na het eten allemaal eens in de mond van papa en mama te kijken, en na een korte spoelbeurt nog eens te kijken. Dan wordt het inzichtelijk wat het belang van een goede tandverzorging is.” (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Koninklijke hulde voor negen ‘BB-ers’

Vandaag, 26 april 2024, is het de dag van de jaarlijkse Lintjesregen. Ook in Borne bleef het...
26-04-2024

Vorstelijke bezoeken aan Borne

Het oranjegevoel in Borne kennen we vooral van activiteiten op Koningsdag, morgen is het centrum...
26-04-2024

Gemeente wil toeristenbelasting invoeren

Als het aan het college ligt wordt er per 1 januari 2025 toeristenbelasting geheven op betaalde...
25-04-2024

Evenementen krijgen toch extra geld

Vorig jaar bij de begrotingsbehandeling werd een amendement unaniem aangenomen om evenementen...
24-04-2024

Bouw Huis van Borne kan van start

Dinsdagavond ging de meerderheid van de gemeenteraad akkoord met het beschikbaar stellen van 3,4...
24-04-2024

Koningsdag in de steigers

Opnieuw staat het centrum van Borne twee dagen in het teken van Koningsdag. Met vrijdagavond een...
23-04-2024