Gezelligheid troef op droge middag
SPRINGKUSSENS, MUZIEKFESTIVAL ÉN VORMELINGEN KLEUREN KOOPZONDAG

Gezelligheid troef op droge middag

De voorspellingen waren niet bepaald rooskleurig. Fris en nat, luidde het parool. En tóch bleef het droog zondagmiddag. Tot verrassing ook van velen, want na een ietwat aarzelend begin trokken toch behoorlijk wat mensen het Bornse centrum in, waar ze werden gefêteerd op een mix van uiteenlopende activiteiten die -hoewel onbedoeld- wonderwel bij elkaar pasten en elkaar versterkten.

 

Goede zaken en kinderpret

Het kloppende hart vormde natuurlijk de Jump Around Koopzondag. Verspreid door het dorp stond een aantal vaak imposante springkussens opgesteld, een eldorado voor de Bornse jeugd. Op een andere plek konden de kinderen worden geschminkt, kregen ze de meest uiteenlopende balloncreaties aangereikt of snoepten ze van een zoete suikerspin. In de Nieuwe Kerkstraat acteerden ze zelfs in een heuse modeshow.

 

In de winkels werden ondertussen goede zaken gedaan. Sandra Lohuis van Vertwentz (op de foto rechts), de grote animator van deze dag, klinkt achter in de middag tevreden. “Daar zag het vanmorgen nog niet naar uit”, zegt ze met een zucht van verlichting. “Toen we om tien uur met de voorbereidingen begonnen, was ik somber.” Even later maakt ze met haar bakfiets nog een laatste rondje om belangstellenden te verwennen met een zelfgemaakte fruitspies.

 

Vossenjacht met moeder Theresa en de pastoor

Ook opvallend zijn de groepen jongeren die, onder aanvoering van enkele volwassenen, op zoek blijken naar maar liefst achttien heiligen. Het zijn jongeren uit het vicariaat Deventer die vandaag in Borne samenkomen om te vieren dat ze dit jaar gevormd zijn of nog worden. Onderdeel van hun dag is een vossenjacht. Met hun enthousiasme creëren ze extra reuring; de verschijning van de ‘heiligen’ ontlokt sommige passanten verbaasde blikken. Zo is moeder Theresa nadrukkelijk aanwezig en loopt ergens anders een vermomde pastoor Marc Oortman met een wat warrige pruik (foto links). Hij verontschuldigt zich lachend met de opmerking ”Tja, het wordt er allemaal niet beter op”.

 

Muziek en zang van ‘Boornse’ grond

De derde trekker van de middag is ‘Boorn to make music’, een muziekfestival van acht Bornse gezelschappen in het Kulturhus. Het Stedelijk Orkest Borne bijt het spits af en wordt na een half uur gevolgd door onder andere het Shantykoor (foto rechts), Inpajoko, Völle Wille, de Bornse Harmonie en het jongerenkoor Con Brio, de initiatiefnemer van deze middag.

 

Afwisseling troef dus; de sfeer is ontspannen. In de foyer kunnen de gezelschappen zich met flyers et cetera presenteren. Een succesformule die een fraai inkijkje geeft van wat Borne op dit gebied allemaal in huis heeft.

 

En zo voltrekt zich een sombere, maar droge en door het gebodene toch verrassend leuke middag. Zoals een passant terecht opmerkte: “het stelt allemoal nich zo völ veur, maar ’t hef wa wat!” (BM)

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina


    Het is feest bij Mooi Parfumerie Lammertink

    ADVERTORIAL • Op 1 november vorig jaar nam Francesco Lammertink parfumeriezaak MOOI over en...
    16-04-2024

    Centrum winkeliers luiden zondag de lente in

    Sinds woensdagavond is het weer lente. Om precies 22.24 uur was het zover en nu maar hopen dat...
    22-03-2024

    Keurslager Rensink in de prijzen

    De Confrérie des Chavaliers, een broederschap die zich toelegt op het bevorderen van...
    14-03-2024

    Nieuw: Douwes Daghap

    ADVERTORIAL • Voor slechts 8,85 euro een verse, degelijke en gezonde maaltijd; het kan...
    11-03-2024

    Rocco krijgt een nieuw baasje

    Het was in 1994 toen Patrick Hansté, inmiddels 53 jaar, met zijn dierenwinkel startte....
    02-03-2024

    Henk Brok geeft kaasmes door aan opvolgers

    “Het is mooi geweest, ik heb het bijna 16 jaar mogen doen, nu wordt het tijd voor een...
    18-02-2024