Gevolg Twentse Woonvisie beperkt
05-04-2017
ERKENNING BORNSCHE MATEN ALS UITLEGLOCATIE VOOR TWENTE

Gevolg Twentse Woonvisie beperkt

Het zag er op een bepaald moment bijzonder somber uit voor Borne en haar nieuwbouwwijk de Bornsche Maten. Er moest geschrapt worden in de nieuwbouwplannen in Twente en in het ongunstigste scenario zou er nog maar een derde overblijven van de oorspronkelijke plannen, met desastreuze gevolgen voor Borne.

 

Wethouder Herman Mulder spreekt van ‘zware gesprekken’ die gevoerd moesten worden met onder andere de omliggende gemeenten, die allemaal het liefste ook zo weinig mogelijk wilden inleveren. Uiteindelijk is besloten dat Borne toch tot 2300 woningen mag bouwen in de Bornsche Maten en niet alleen voor de lokale behoefte mag bouwen, maar ook in de bovenlokale vraag mag voorzien. “We zijn blij met de erkenning dat de Bornsche Maten de uitleglocatie voor de Netwerkstad is. Dat was even heel spannend.”

 

Historische afspraken

In 2001 werd een deal gesloten: Borne leverde grondgebied in, maar kreeg ook de opdracht met de Bornsche Maten te groeien om zelfstandig te kunnen blijven en tegelijkertijd te voorzien in de woningbehoefte in Twente. De Bornsche Maten werd een succes, maar de totale vraag naar woningen in Twente werd minder. De bezem moest door alle uitbreidingsplannen, gemeenten mochten nog uitsluitend voor eigen behoefte bouwen en dan nog het liefste op zogenaamde ‘inbreidingslocaties’, binnen de bebouwde kom. De afspraken over Borne dreigden niet meer nagekomen te worden.

 

400 woningen minder

Na veel getouwtrek achter de schermen is toch die bovenregionale behoefte in de totalen opgenomen, die in de Bornsche Maten ingevuld mag worden. Desondanks moet Borne voor 400 woningen aan ‘zachte plannen’ richting de wijk Dalmeden in Hengelo op z’n buik schrijven. De grond die daarvoor deels al is aangekocht zal een andere bestemming moeten krijgen. Een kostenpost van ‘enkele miljoenen’. “We gaan kijken wat de financiële consequenties daarvan precies zijn en hoe we daar mee omgaan. De gemeenteraad heeft ons de opdracht gegeven om te proberen de schade voor Borne zo klein mogelijk te houden.” Dat betekent dat er bij diverse partijen (Provincie, Rijk en Twenste gemeenten) aangeklopt gaat worden voor compensatie.

 

'Teleurgesteld in partners'

De gemeenteraad heeft in een reactie laten weten teleurgesteld te zijn dat andere partners zich niet wilden houden aan de afspraken uit 2001. Er is geaccepteerd dat de Bornsche Maten kleiner wordt dan eerder werd gedacht. Bij de wethouder overheerst opluchting dat de donkere wolken boven de Bornsche Maten minder zwart blijken dan eerder gevreesd. “We bouwen rustig verder met 100 woningen per jaar en over tien jaar kan de wereld er wel weer heel anders uitzien.” (AJ)

 

Foto boven © IM-RO bv

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ron Hartman — 06 apr 2017
De positieve insteek van dat deel van het volk dat zich niet om geld bekommert? Natuurlijk kan er een parkje komen, of een speelvijver etc. etc. Maar het geld moet WEL eerst worden afgeboekt en dat betekent dat de vurig verlangde tunnel voor de Bornsen in het centrumgebied, helemaal onder de grond verdwijnt omdat Borne dan naar een A12 situatie rent. Dan maar het verlies helemaal nemen, terug verkopen voor een habbekrats onder gelijktijdige afvloeiing van betrokkenen en snel die tunnel maken die WEL bruikbaar is (dus onder de Bornerbroeksestraat, Azelosestraat (veel duurder, maar dat kan wellicht dan?) of de Deldensetraat?
G1000 Burgertop Borne — 06 apr 2017
Wat zou JIJ doen met de vrijkomende grond? Praat mee op de Burgertop op 20 mei http://bit.ly/2mLOyYa
Ron Hartman — 05 apr 2017
Op zich een leuke reactie HenZom. Gegund, die extra omzet. Maarrrrr... wees dan sportief en sponsor de Bornse Burgers door de schade van de speculatief gekochte grond voor die 400 vervallen woningen, gauw tussen de 5 en 10 miljoen, niet vooral aan de burgers te laten. WOZ wordt in Borne, door GVW en nu ook weer de richting Dalmeden, te hoog. Gokje: de verantwoordelijken voor dat gespeculeer, wonen niet in Borne of krijgen anderszins, de sokken niet kapot
HenZom — 05 apr 2017
Goed bericht voor Borne. Dat zijn toch maar weer 100 nieuwe keukens per jaar. Hierin willen wij graag in voorzien.

Trots en superblij, maar ook nuchter

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit. Een...
26-04-2024

Koninklijke hulde voor negen ‘BB-ers’

Vandaag, 26 april 2024, is het de dag van de jaarlijkse Lintjesregen. Ook in Borne bleef het...
26-04-2024

Vorstelijke bezoeken aan Borne

Het oranjegevoel in Borne kennen we vooral van activiteiten op Koningsdag, morgen is het centrum...
26-04-2024

Gemeente wil toeristenbelasting invoeren

Als het aan het college ligt wordt er per 1 januari 2025 toeristenbelasting geheven op betaalde...
25-04-2024

Evenementen krijgen toch extra geld

Vorig jaar bij de begrotingsbehandeling werd een amendement unaniem aangenomen om evenementen...
24-04-2024

Bouw Huis van Borne kan van start

Dinsdagavond ging de meerderheid van de gemeenteraad akkoord met het beschikbaar stellen van 3,4...
24-04-2024