‘Ik doe gewoon mijn werk…’
23-10-2017
BORNSE LINDA BAAS, GENOMINEERD VOOR DE STARTERSPRIJS 2017:

‘Ik doe gewoon mijn werk…’

Afgelopen vrijdag werden de genomineerden bekendgemaakt voor de Startersprijs Midden Twente 2017. Vijf jonge bedrijven uit de regio staan op de shortlist om op 13 november aanstaande de prestigieuze prijs en drieduizend euro in ontvangst te nemen. Twee van hen komen uit Borne. Alle reden dus om bij beide eens een kijkje in de keuken te nemen. Morgen leest u op deze plek over het succes van Conceptstore Villa 8 aan de Bakkerssteeg, maar we beginnen met Zeut chocola van Linda Baas.

 

Honderdvijftig verleidelijke bonbons

Als we bij Linda Baas naar binnen stappen in haar overheerlijk geurende garage, die inmiddels is omgebouwd tot een professioneel ogende werkruimte, is ze net doende met de afronding van haar aceto balsamico bonbons. “Moet even”, zegt ze, “anders verliest de vloeibare chocolade haar juiste temperatuur.” Bedreven en in opperste concentratie vult ze drie mallen waaruit binnen enkele uren zo’n honderdvijftig verleidelijk lonkende bonbons tevoorschijn zullen komen.

 

Linda (36) is in 2016 gestart met Lilly Food. “De naam Lilly komt van de Franse chef-kok bij De Holtweijde in Lattrop die me zo altijd noemde, toen ik daar ruim tien jaar patissier was”, klinkt het. “Na de Hotelschool in Wageningen, een management ondernemersopleiding, enkele plekken waar ik onder meer in de keuken en bediening werkte én tien jaar Lattrop vond ik het tijd om voor mezelf te beginnen. In de garage maakte ik vooral veel verjaardagstaarten en organiseerde ik workshops. Hartstikke leuk, maar ik ontdekte al snel dat mijn hart lag bij het werken met chocola. En omdat ik ervan overtuigd ben dat je maar één ding goed kunt doen, koos ik al snel voor de vervaardiging van bonbons.”

 

Te midden van alle sterrenkoks

Veel steun in haar ontwikkeling als jonge ondernemer ondervond Linda van haar man Michael, die chef-kok is in Losser en bij de Twentse Aak, een regionale alliantie voor ambachtelijke koks waar ze lid van is. Daar kreeg ze de nodige tips en bouwde ze in ras tempo aan het uitbouwen van haar netwerk. “Zo kreeg ik al de gelegenheid een piepklein standje te vullen op de Horecava in Amsterdam. Kicken hoor, te midden van alle sterrenkoks.” Stilaan verkregen haar ambachtelijke bonbons een zekere exclusiviteit.

 

Ze zocht de samenwerking met regionale partners en creëerde zo een groot aantal bonbonsoorten die voor haar afnemers ‘de kers op de taart’ vormen. Voor de wijngaard Hof van Twente in Bentelo bijvoorbeeld maakt ze rode wijn bonbons met vanille crème. Maar ook vervaardigt ze mosterd caramel bonbons voor een mosterdmakerij in Harfsen, buffelmelkbonbons met koffie voor de buffelboerderij in Denekamp en andere unieke bonbons voor Hotel Bloemenbeek in De Lutte en De Wiemsel in Ootmarsum. Daarnaast (“want het oog wil ook wat”) besteedt ze veel aandacht aan de presentatie van haar bonbons. Een nauwe samenwerking met de Hengelose keramiste Monique Leushuis resulteert niet zelden in een verrassende en smaakvolle creatie. Van een heel fijn bonbonschaaltje voor slechts één bonbon tot een in klei gebakken schaal waarin -daar is ‘ie weer- een buffelpoot is uitgespaard.

 

“Het is vooral business-to-business wat ik nu doe en da’s hartstikke leuk”, zegt ze vol overtuiging. “Werken met regionale producten en voor vooral Twentse ondernemingen. Nu vind je mijn Borns Bonnetje, met vlierbessen en korenwijn en inclusief een blauw-gele afwerking, ook al bij de Zuivelhoeve, terwijl mijn hele assortiment ook bij Vertwenz te vinden is.” Voor Linda, die thuis ook nog de zorg heeft voor twee kinderen van vijf en zeven, is het eerste jaar één grote ontdekkingstocht geworden. “Veel inspiratie heb ik opgedaan bij Callebout in België, toonaangevend op dit gebied, en voor de rest is het vooral doen en proberen.”

 

‘De buurt is blij met me’

Op de vraag of er ook weleens iets misgaat, antwoordt ze met een glimlach: “De buurt is blij met me, want inderdaad… niet alles lukt.” Toch zijn het inmiddels 25 bonbonsoorten die ze op haar naam heeft staan en met steeds meer volume afzet. Een naam die overigens alweer gewijzigd is, want Lilly Food heeft inmiddels plaatsgemaakt voor Zeut chocola. “Dat past beter bij wat ik nu doe.”

 

Als ze op 13 november wordt uitverkozen tot Starter van het jaar, dan weet ze al wat ze met de prijs gaat doen. “Een aanvullende cursus volgen bij Callebout in België. Verder investeren in mijn kennis en ervaring. Want ik wil hoe dan ook doorgroeien. Maar ook zonder die prijs ben ik al supertrots hoor. Zo’n nominatie ervaar ik als een enorme bekroning op dit eerste jaar. En ik vermoed dat ik over een jaar al zover ben dat ik uit mijn huidige jasje ben gegroeid, dat ik in een andere professionele en vooral ook grotere ruimte zit waar ik de producten kan maken die ik wil, waar plek is voor mijn tableermachine en koelapparatuur, waar ik de noodzakelijke temperaturen nóg beter kan aansturen en waar ik verder kan doorgroeien dus.” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Moet het vrijdagse visje weg uit Zenderen?

Al jaren lang konden de inwoners van Zenderen op vrijdagmiddag hun visje halen bij Vishandel...
22-02-2021

Beleef het leukste personeelsfeest in Rijssen

ADVERTORIAL • Partycentrum Het Schwarzwald is dé feestlocatie in Twente. Onze...
22-02-2021

Kappersdochters in actie voor mams

De 22-jarige tweeling Amber en Romée Menkhorst kon het niet langer aanzien en startte een...
21-02-2021

Warme ondernemersboodschap op Rheineplein

Sinds zaterdagmorgen heeft de BBO de beschikking over een mini-foodtruck, bedoeld om het...
13-02-2021

Piekdagen voor Eurosport

De telefoon bij Eurosport aan de Stationsstraat staat sinds gisteren roodgloeiend. En ook de...
09-02-2021

Plus Wallerbosch gaat vernieuwen

Het zat al ruim een jaar in de pen, maar op 27 februari vanaf 16.00 uur gaat het echt gebeuren:...
05-02-2021