Groen, rust en ruimte in het winkelhart
HERINRICHTING OPENBARE RUIMTE BAKKERSSTEEG EN NIJSTAD

Groen, rust en ruimte in het winkelhart

Er wordt nog volop gewerkt aan de renovatie van de winkelpuien aan de Bakkersteeg, de Nijstad en de Nieuwe Markt. Zodra de vastgoedeigenaren klaar zijn met deze werkzaamheden zal ook de openbare ruimte aangepakt gaan worden. Dat zal naar verwachting ergens halverwege dit jaar zijn.

 

‘Naaldhakkenvriendelijk’

De bedoeling is om meer rust en ruimte te creëren in de smalle straatjes die het hart van het winkelcentrum vormen. Door verlichting aan draden boven de stegen te hangen en verder zo weinig mogelijk obstakels in de ruimte te plaatsen blijft deze zo open mogelijk. De bestrating van gebakken klinkers, zoals deze er nu ook liggen, wordt doorgevoerd. Van de goot midden in de straatjes wordt een sierelement gemaakt door een cortenstalen afdekking met een honingraatmotief en bijtjes. Rollator- en fietsvriendelijk. Volgens verantwoordelijk wethouder Michel Kotteman ook ‘naaldhakkenvriendelijk’.

 

Groen

Op gevels waar dat mogelijk is kunnen groene wanden komen met klimop en bloeiende beplanting. De pleintjes aan de Nijstad de Bakkersteeg worden voorzien van bomen. Op de plek waar nu de Eurobank staat zijn zomerbloeiende bomen gepland die blaasvormige vruchten dragen en in het najaar mooi verkleuren. Ze krijgen een plek in bloemvormige sierbestrating van gepolijste natuursteenkeitjes. Op het pleintje aan de Nijstad zullen groenblijvende hagen geplant worden en plantenbakken geplaatst met meerstammige krentenboompjes.

 

Eurobank krijgt andere plek

De oranje Eurobank past niet meer in de nieuwe plannen. Indertijd was het bepalen van de plek van het kunstwerk een langdurige zaak. Dit keer was een alternatieve locatie zo geregeld. De bank wordt verplaatst naar de Bolkshoek voor het pand van de Mitra. Ook voor de fontein aan de Nijstad, die nu dienst doet als plantenbak, is in de nieuwe plannen geen plek meer.

 

Centrumplannen

De kosten van de herinrichting van het winkelhart (460.000 euro) zijn in de huidige begroting opgenomen. Het is het voorlaatste project in het Centrumplan dat begonnen is in 2011 met de vernieuwing van het Dorsetplein. De Haven voor het Kulturhus is het laatste deelplan. “Maar dat wil niet zeggen dat we daarna ophouden met verbeteren van het centrum”, zegt Kotteman. “We blijven voortdurend bezig om ons centrum aantrekkelijk te maken en op die manier leegstand tegen te gaan.” Zo wordt er momenteel nagedacht over de lege plekken die zijn ontstaan door de sluiting van de Hubo aan de Grotestraat Noord en de sluiting van basisschool De Esch aan de Oude Almeloseweg. “We merken ook dat de parkeerdruk toeneemt en dat we daar wat aan moeten gaan doen.”

 

De herinrichting van de openbare ruimte in het centrumhart zal enige maanden in beslag nemen. Met de ondernemers wordt de planning zoveel mogelijk afgestemd. (AJ)

 

(Op de tekeningen van de openbare ruimte in deze tekst zijn nog de oude winkelgevels te zien)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
KS — 18 feb 2019
Meerdere jaren geleden werd door een buro een herinrichting voor het centrum gepresenteerd. Het publieke domein zou meer open moeten zijn, geen uitstallingen op de straat, geen reclameborden die het uitzicht belemmeren etc. Wat ik nu lees is volgens mij oude wijn in nieuwe zakken.
McHak — 15 feb 2019
Ik zou het niet groen noemen, maar versteend. Wel mooi gesteente, maar of we hiermee de hit te stress uit ons winkelhart halen?

Het is feest bij Mooi Parfumerie Lammertink

ADVERTORIAL • Op 1 november vorig jaar nam Francesco Lammertink parfumeriezaak MOOI over en...
16-04-2024

Centrum winkeliers luiden zondag de lente in

Sinds woensdagavond is het weer lente. Om precies 22.24 uur was het zover en nu maar hopen dat...
22-03-2024

Keurslager Rensink in de prijzen

De Confrérie des Chavaliers, een broederschap die zich toelegt op het bevorderen van...
14-03-2024

Nieuw: Douwes Daghap

ADVERTORIAL • Voor slechts 8,85 euro een verse, degelijke en gezonde maaltijd; het kan...
11-03-2024

Rocco krijgt een nieuw baasje

Het was in 1994 toen Patrick Hansté, inmiddels 53 jaar, met zijn dierenwinkel startte....
02-03-2024

Henk Brok geeft kaasmes door aan opvolgers

“Het is mooi geweest, ik heb het bijna 16 jaar mogen doen, nu wordt het tijd voor een...
18-02-2024