Dorpsmanager stalt zijn voorkeuren uit
21-03-2019
EERSTE KEER ’DE TAFEL VAN …’ BIJ WERELDWINKEL BORNE

Dorpsmanager stalt zijn voorkeuren uit

Net als in veel andere wereldwinkels in Nederland heeft nu de wereldwinkel in Borne voor de eerste keer een Bornenaar uitgenodigd om een tafel vol artikelen uit het eigen assortiment samen te stellen. De eer viel te beurt aan Ruben Baartman, sinds 1 januari van dit jaar de dorpsmanager.

 

Na goed rondgekeken te hebben in de winkel maakte hij zijn keuze en motiveerde die ook. Als uitgangspunt nam hij zijn gezin, zijn familie en zijn werk. Ieder voorwerp had daar op een of andere manier mee te maken. Het geheel leidde tot een divers resultaat.

 

Motivatie van keuzes coherent en divers tegelijk

De kleine boekjes vooraan staan daar omdat zijn zesjarige dochter Eva alles wat los en vast zit aan het lezen is nu ze dat heeft geleerd. De blikken auto uit Malawi is voor zoon Steijn van 8 jaar die dol is op auto’s. Voor zijn vrouw koos hij de vaas, omdat zij zijn steun en toeverlaat is en hij zijn dankbaarheid onder andere laat merken door regelmatig een bloemetje voor haar mee te nemen.

 

Voordat de kinderen waren geboren reisden Ruben en zijn vrouw veel. Zo waren zij eens in Costa Rica waar zij een schitterende blauwe sjaal kochten. Echter, toen het begon te regenen werd de hele inhoud van hun rugzak blauw en was de sjaal nog maar een flets stukje stof… De sjaal rechts vooraan verbeeldt deze gebeurtenis. Een setje kaarten van Unicef mocht op de tafel niet ontbreken, juist niet als je daar donateur van bent. Voor zichzelf stalde hij een pak fairtrade koffiebonen en een pak chocolade uit, vanwege het feit dat hij van beide een liefhebber is.

 

Het rechtopstaande boek is gemaakt in India. Ruben koos dit, vanwege het feit dat hij daar op bezoek is geweest bij zijn zus, die in dat land werkt. Zijn ouders verkochten Marokkaanse tapijten, schalen en klankschalen en de klankschaal op de tafel staat daar symbool voor. Rubens grootmoeder was gek op de kleur paars en die kleur vind je dan ook terug in het siervoorwerp aan de linkerzijde dat van schelpen is gemaakt. De vijzel en stamper staan voor zijn zus en zwager die biologisch eten en geen kant en klare zakjes en pakjes gebruiken maar alles zelf klaarmaken.

 

Tenslotte staat achteraan een yogiman. Hij vertegenwoordigt de professionele kant van Ruben. Naast allerlei andere eigenschappen die hem worden toegedicht, houdt hij het kwade buiten de winkel wanneer hij met zijn hoofd richting de deur wordt neergezet. En dat heeft Ruben dan ook gedaan.

 

De tafel van Ruben Baartman is nog de gehele maand te zien in de wereldwinkel. Volgende maand wordt er iemand anders uitgenodigd om een tafel samen te stellen. (HvR)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Keurslager Rensink in de prijzen

De Confrérie des Chavaliers, een broederschap die zich toelegt op het bevorderen van...
14-03-2024

Nieuw: Douwes Daghap

ADVERTORIAL • Voor slechts 8,85 euro een verse, degelijke en gezonde maaltijd; het kan...
11-03-2024

Rocco krijgt een nieuw baasje

Het was in 1994 toen Patrick Hansté, inmiddels 53 jaar, met zijn dierenwinkel startte....
02-03-2024

Henk Brok geeft kaasmes door aan opvolgers

“Het is mooi geweest, ik heb het bijna 16 jaar mogen doen, nu wordt het tijd voor een...
18-02-2024

Nieuw Eethuis Borne op plek van Levi

Vijf maanden geleden verliet restaurant grillroom Levi haar pand aan de Hofstraat 10 in Borne....
20-01-2024

Davy Roord van Dorset wint MasterChef ticket

Tijdens de Horecava vakbeurs, die deze week in de RAI in Amsterdam wordt gehouden, heeft...
11-01-2024