Zondag weer Palmpasenoptocht
FOLKLOREGROEP BORNE HOUDT JAARLIJKSE TRADITIE IN ERE

Zondag weer Palmpasenoptocht

Aanstaande zondag 2 april, Palmzondag, valt er in het centrum van Borne weer te genieten van de grote Palmpasenoptocht. Heel veel Bornse kinderen lopen dan vol trots met hun prachtige eigengemaakte Palmpasen mee in de gezellige optocht, veelal samen met hun broertjes, zusjes, vriendjes en vriendinnetjes en begeleid door hun vaders, moeders, opa’s en oma’s. De traditionele optocht is een initiatief van de Stichting Folkloregroep Borne. De benodigde buxus en stokken zijn deze week gratis te verkrijgen bij Huls Kleur en Interieur aan de Aanslagsweg.

 

De Palmpasenoptocht vertrekt om ongeveer 11.45 uur vanaf de St. Stephanuskerk. Voorafgaand aan de optocht is er voor de kinderen om 11.00 uur een speciale Palmviering in de kerk. De Scoutinggroep St. Stephanus Martina loopt in de optocht voorop met een hele grote Palmpasen. Deze wordt door de gidsen en kabouters van de scouting versierd met een prachtige, speciaal door de echte bakker gebakken broodhaan, een rad, sinaasappels, snoep, buxus en linten in de Bornse kleuren blauw en geel. De Bornse Harmonie en de Drum- en Marchingband uit Enschede zorgen voor de muzikale ondersteuning.

 

De route

De start van de optocht is bij de St. Stephanuskerk. Vervolgens gaat het via de Nieuwe Kerkstraat, De Bleek, Aanslagsweg, Ziekenhuisstraat, Grotestraat, Bekenhorst en De Schoener naar Het Dijkhuis, tevens het eindpunt. Daar zal de stoet via de achteringang naar binnen gaan. Bij het verlaten van Het Dijkhuis krijgen de kinderen nog iets lekkers aangeboden.

 

De grote Palmpasen wordt na de optocht aangeboden aan de bewoners van Het Dijkhuis, zodat zij er nog iets langer van kunnen genieten.

 

De Palmpasenoptocht wordt ieder jaar georganiseerd door de Stichting Folkloregroep Borne en de Scoutinggroep St. Stephanus Martina. In de week vóór Palmzondag wordt door leden van de Folkloregroep buxus gesnoeid en naar de Bornse scholen gebracht, samen met een schrijven en een voorbeeld waarin uitgelegd wordt hoe een originele Palmpasen eruit hoort te zien. Deze uitleg en een stukje historie is ook terug te vinden op www.folkloregroepborne.nl. Omdat niet alle scholen aandacht aan deze Bornse folklore kunnen besteden zijn de buxus, samen met de benodigde stokken en de uitleg, ook bij Huls aan de Aanslagsweg af te halen. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
H s — 30 mrt 2023
Ik heb net twee Palmpasen stokken opgehaald bij schildersbedrijf Huls Hoe leuk dat ze dit doen om de traditie voort te zetten Super leuk ga als oma zeker meelopen om het zo door te geven aan de volgende generatie Team Huls dank jullie wel en voor iedereen fijne paasdagen toegewenst
Henk — 27 mrt 2023
Traditie zonder grootschalige vervuiling.
Da's noaberschap.

Verkeersmaatregelen tijdens Borne op z’n Best

Tijdens Borne op z’n Best worden bijna alle pleinen en parkeerplaatsen in het centrum van...
16-04-2024

Organisatie Borne op z’n Best popelt

Vandaag over twee weken, op zondag 21 april, is Borne weer op z’n Best. Voor de ruim...
07-04-2024

Paasvuur Borne met licht, warmte én regen

Hóe ze het deed, deed ze het… feit is dat het licht en de warmte die Annemarie...
31-03-2024

Lifestyle in Borne: ‘Blijven lachen!’

Vandaag, zondag, zou volgens de Bornse winkeliers de lente worden ingeluid. Alles beloofden ze...
24-03-2024

Vele palmpasens sieren druilerig Borne

Het was zondagmorgen guur en nat in Borne. Een zondag die voor de Folkloregroep met hoofdletters...
24-03-2024

Zondag klinkt het Palm-palm poasken weer

Aanstaande zondag 24 maart, Palmzondag, valt er in het centrum van Borne weer te genieten van de...
19-03-2024