Blauwe explosie van kunst en cultuur
01-09-2023
OMVANGRIJK KUNST- EN CULTUUREVENEMENT OP 9 SEPTEMBER VAN START

Blauwe explosie van kunst en cultuur

Op zaterdag 9 september om 10.00 uur staat het Dorsetplein in het teken van BLAUW. Omgeven door het blauw op straat bruist het Borns Blauw. Burgemeester Jan Pierik geeft het startsein voor een speciaal kunst- en cultuurevenement dat drie maanden duurt en waarin de samenwerking tussen 19 organisaties in Borne centraal staat.

 

Met een verrassende opening start een bijzonder cultureel seizoen. De fontein spuit een blauwe explosie aan kunst- en culturele activiteiten Borne in. Een symbool dat de energie van het Textielcollectief toont en volop plezier en inspiratie aan iedereen geeft.

 

Open Monumentendag en Borns Blauw

In het logo is de kleur van het gemeentewapen verwerkt. De stilistische panden zijn markante gebouwen, met een textielhistorie, in Borne. De textiel is de basis en de verbindende factor van het Textielcollectief. Er valt veel te beleven op deze culturele zaterdag. Na de opening van Borns Blauw start op het plein voor het Kulturhus de monumentenrun en fietstocht. Diverse monumenten, zoals Sint Stephanuskerk en Restaurant Dorset, openen hun deuren van 12.00 tot 16.00 uur.

 

Cultureel Oud Borne en Borns Blauw

Dicky Hollak, bestuurslid bij de Synagoge: “De Oude Kerk, de Bornse Vermaning, de Synagoge en Museum Bussemakerhuis hebben sinds kort een samenwerkingsverband. Zij willen hun presentatie in Borne versterken.” De gebouwen moeten als rijksmonument bewaard en gebruikt worden. De Gemeente Borne heeft hierin een stimulerende rol gehad. Tijdens Open Monumentendag zijn er tal van activiteiten.

 

Zo kunnen kinderen in de Bornse Vermaning (de Doopsgezinde kerk) zelf het principe van blauwdrukken ontdekken met behulp van aardappels, mesjes, blauwe textielverf en witte zakdoeken. Kunstenares Suzy Hulshoff-van den Boom exposeert verfijnde werkjes in cyanotechniek. Zij geeft hierbij uitleg. Ook in de Synagoge hangen werkjes van haar. Tevens kun je daar ook de papierscheptechniek uitproberen.

 

In de Oude Kerk laat stichting Fairtrade zien wat er mogelijk is met het hergebruik van oude spijkerbroeken. Deze werkstukken zijn aangeleverd door inwoners van Borne. In alle vier de gebouwen is een deel van een puzzel met zegswijzen te vinden waarin het woord blauw voorkomt. Om die op te lossen moet je goed in de vier gebouwen rondkijken. Uiteraard zijn de monumenten ook te bezichtigen zonder aan een activiteit deel te nemen.

 

Activiteiten Borns Blauw tot december

Van 9 september tot 30 november bruist het in cultureel Borne. Op 10 september start er in de Synagoge de expositie Art in Blue. Gratis te bezichtigen. Op 12 september is er een fietstocht ‘Fietsen door Borns Blauw’. Maar er zijn ook lezingen, rondleidingen, concerten en poëzie. Tijdens de Slag om Borne en het Lifestyle Event is er aandacht voor blauw. De scholen starten met een project Kunst in de klas. Dat mondt uit in een expositie tijdens de herfstvakantie in het Kulturhus. De data van al de activiteiten zijn terug te vinden in onze Uitagenda. (YD)

 

Meer over Borns Blauw:

‘Wildhangen’ en de kleur Blauw

Laat denim langer leven!

‘Levend Erfgoed’ thema Open Monumentendag

Nieuwe expositie B.L.A.U.W. in Bussemakerhuis

Borne kleurt Blauw

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Borns Blauw in gedichten en raps

Het dichterscollectief bornedoetpoëzie roept de inwoners van binnen en buiten Borne, jong...
23-09-2023

Rapunzel steelt de hartjes in Openluchttheater

Terwijl veel papa’s hun vermaak vonden in de Grolsch Veste in Enschede, waren de...
17-09-2023

Art Blue, Blauw in de schilderkunst

Het Cultureel Podium Bornse Synagoge timmert met een nieuw initiatief aan de weg. Haar...
15-09-2023

Borns Blauw opent met helder water

Normaliter heerst er op zaterdagmorgen rond 10.00 uur nog een serene rust op het Dorsetplein....
09-09-2023

‘Wiener Melange Café’ opent Lifestyle zondag

Als zondagmiddag 24 september de nieuwste trends voorbijkomen op de blauwe loper in het centrum...
07-09-2023

Internationaal tintje aan Bornse filmpremière

Vrijdagavond ging in het Kulturhus de langverwachte oorlogsfilm ‘Max: een band voor het...
01-09-2023