Alle appels en peren zijn welkom in Azelo
OP 1 OKTOBER WORDT HET FRUIT TIJDENS DE NAJAARSMARKT TOT SAP GEPERST

Alle appels en peren zijn welkom in Azelo

Op zondagmiddag 1 oktober vindt er in het hart van Azelo, de buurtschap tussen Borne en Hof van Twente, een gezellige najaarsmarkt plaats. Tal van streekgebonden seizoensproducten en ander vertier zorgen dan tussen 12.00 en 16.00 uur voor een vermakelijk en plezierig middagje uit. Paul Kraesgenberg, zelf Azeloër en sterk verknocht aan alles wat de natuur ons geeft, wil met een wel heel bijzondere activiteit wat extra reuring aan de middag toevoegen. En daarom chartert hij een immense persmachine uit Welsum aan de IJssel die ingebrachte appels en peren tot een overheerlijk en gepasteuriseerd sap weet om te zetten. “De belangstelling is al groot”, zegt hij vol trots, “maar er is nog plek’.
 

‘Niets is lekkerder en gezonder’

Waar gaat het om? Kraesgenberg: “Nou, heel kort door bocht komt het erop neer, dat iedereen die thuis een behoorlijke voorraad appels of peren heeft - en daarbij moet je dan denken aan minimaal zo’n 60 à 70 kilo - deze kan meenemen naar Azelo, zodat ze daar in de grote pers tot sap kunnen worden vermalen. Waarna hij op wervende toon vervolgt met: “Want denk je eens in: hoe mooi is het dat je al die appels en peren, te veel om er thuis iets mee te doen, als gepasteuriseerd sap en verpakt in pakken van 3 en 5 liter, een uurtje later weer mee naar huis kunt nemen? En bovendien… er is niets lekkerder en gezonder dan appel- en perensap. En dat nog eens uit je eigen tuin!”
 

Aanmelden per mail of telefoon

Volgens Kraesgenberg zijn de kosten van het versappen gering (€ 1,20 per opgeleverde liter - “Uit elke 6 kilo fruit komt uiteindelijk zo’n 5 liter sap”) en is het een geweldig mooie en duurzame activiteit. Geïnteresseerden biedt hij aan om, als ze zelf niet in staat zijn thuis het fruit te verzamelen, dit voor zijn eigen rekening te nemen. “Een telefoontje is voldoende.” Zo’n belletje (06 5345 5226) of een mail naar p.kraesgenberg@live.nl is overigens ook nodig om een tijdstip van persen in te plannen, zodat mensen niet lang op hun nieuwe eindproduct hoeven te wachten. “Het is echt geweldig om op deze wijze niet onnodig veel appels en peren verloren te laten gaan. Ik hoop op vele aanmeldingen!” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Wie danst er mee onder de Pinksterkroon?

Terwijl menigeen nog nageniet van Borne op z’n Best en Koningsdag, is de organisatie van...
28-04-2024

Oranjefeest vooral op de kleedjes gevierd

Na de feestelijke Lintjesregen op vrijdag was er geen ontkomen meer aan. Borne kleurde vandaag...
27-04-2024

Trots en superblij, maar ook nuchter

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit. Een...
26-04-2024

Koninklijke hulde voor negen ‘BB-ers’

Vandaag, 26 april 2024, is het de dag van de jaarlijkse Lintjesregen. Ook in Borne bleef het...
26-04-2024

Vorstelijke bezoeken aan Borne

Het oranjegevoel in Borne kennen we vooral van activiteiten op Koningsdag, morgen is het centrum...
26-04-2024

Koningsdag in de steigers

Opnieuw staat het centrum van Borne twee dagen in het teken van Koningsdag. Met vrijdagavond een...
23-04-2024