Alle appels en peren zijn welkom in Azelo
OP 1 OKTOBER WORDT HET FRUIT TIJDENS DE NAJAARSMARKT TOT SAP GEPERST

Alle appels en peren zijn welkom in Azelo

Op zondagmiddag 1 oktober vindt er in het hart van Azelo, de buurtschap tussen Borne en Hof van Twente, een gezellige najaarsmarkt plaats. Tal van streekgebonden seizoensproducten en ander vertier zorgen dan tussen 12.00 en 16.00 uur voor een vermakelijk en plezierig middagje uit. Paul Kraesgenberg, zelf Azeloër en sterk verknocht aan alles wat de natuur ons geeft, wil met een wel heel bijzondere activiteit wat extra reuring aan de middag toevoegen. En daarom chartert hij een immense persmachine uit Welsum aan de IJssel die ingebrachte appels en peren tot een overheerlijk en gepasteuriseerd sap weet om te zetten. “De belangstelling is al groot”, zegt hij vol trots, “maar er is nog plek’.
 

‘Niets is lekkerder en gezonder’

Waar gaat het om? Kraesgenberg: “Nou, heel kort door bocht komt het erop neer, dat iedereen die thuis een behoorlijke voorraad appels of peren heeft - en daarbij moet je dan denken aan minimaal zo’n 60 à 70 kilo - deze kan meenemen naar Azelo, zodat ze daar in de grote pers tot sap kunnen worden vermalen. Waarna hij op wervende toon vervolgt met: “Want denk je eens in: hoe mooi is het dat je al die appels en peren, te veel om er thuis iets mee te doen, als gepasteuriseerd sap en verpakt in pakken van 3 en 5 liter, een uurtje later weer mee naar huis kunt nemen? En bovendien… er is niets lekkerder en gezonder dan appel- en perensap. En dat nog eens uit je eigen tuin!”
 

Aanmelden per mail of telefoon

Volgens Kraesgenberg zijn de kosten van het versappen gering (€ 1,20 per opgeleverde liter - “Uit elke 6 kilo fruit komt uiteindelijk zo’n 5 liter sap”) en is het een geweldig mooie en duurzame activiteit. Geïnteresseerden biedt hij aan om, als ze zelf niet in staat zijn thuis het fruit te verzamelen, dit voor zijn eigen rekening te nemen. “Een telefoontje is voldoende.” Zo’n belletje (06 5345 5226) of een mail naar p.kraesgenberg@live.nl is overigens ook nodig om een tijdstip van persen in te plannen, zodat mensen niet lang op hun nieuwe eindproduct hoeven te wachten. “Het is echt geweldig om op deze wijze niet onnodig veel appels en peren verloren te laten gaan. Ik hoop op vele aanmeldingen!” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Verkeersmaatregelen tijdens Borne op z’n Best

Tijdens Borne op z’n Best worden bijna alle pleinen en parkeerplaatsen in het centrum van...
16-04-2024

Organisatie Borne op z’n Best popelt

Vandaag over twee weken, op zondag 21 april, is Borne weer op z’n Best. Voor de ruim...
07-04-2024

Paasvuur Borne met licht, warmte én regen

Hóe ze het deed, deed ze het… feit is dat het licht en de warmte die Annemarie...
31-03-2024

Lifestyle in Borne: ‘Blijven lachen!’

Vandaag, zondag, zou volgens de Bornse winkeliers de lente worden ingeluid. Alles beloofden ze...
24-03-2024

Vele palmpasens sieren druilerig Borne

Het was zondagmorgen guur en nat in Borne. Een zondag die voor de Folkloregroep met hoofdletters...
24-03-2024

Zondag klinkt het Palm-palm poasken weer

Aanstaande zondag 24 maart, Palmzondag, valt er in het centrum van Borne weer te genieten van de...
19-03-2024