In een opmerkelijke en historische gebeurtenis heeft Twente vandaag een kostbaar stukje erfgoed herwonnen, dat een belangrijke schakel vormt in de rijke geschiedenis van de regio. Een oude offersteen, die van onschatbare waarde is voor de cultuur en religieuze historie van Twente, is na vele jaren teruggeplaatst op zijn oorspronkelijke locatie bij de Oude Kerk in Oud Borne. Deze gebeurtenis markeert een keerpunt in het rijke verleden van Twente.
Oudst levende erfgoed van Twente
De offersteen, afkomstig van de Tubanti-stam, de voorouders van de huidige Tukkers, vormt een essentieel onderdeel van Twente's grotere verhaal. Net zoals de bekende Tankenberg en de imposante steen op de markt in Oldenzaal, maakt deze offersteen deel uit van de erfenis van de Tubanti. Historicus Willy Berends benadrukt: "Als Tukker in hart en nieren heb ik jarenlang de Twentse geschiedenis bestudeerd. We ontdekten dat de Romeinse historicus Tacitus al in het jaar 14 naar de inwoners van het huidige Twente verwees als Cuives Tuhanti, later Tubanti. Dat maakt ons wellicht de oudste nog levende stam van Europa." De terugkeer van de historische offersteen in Borne is een mooi voorbeeld van het feit dat Tukkers met toewijding het behoud van haar culturele en historische erfgoed veiligstelt. En viert.
Een gebeurtenis van historisch belang
De herplaatsing van de offersteen op zijn oorspronkelijke locatie is een gebeurtenis van historisch belang. En een belangrijk hoofdstuk in het grotere verhaal van Twente en haar erfgoed. Het biedt een fascinerend inzicht in de culturele en religieuze geschiedenis van Twente en illustreert de evolutie van de regio door de eeuwen heen. Als onderdeel van de strategie om de heidense bevolking te bekeren, werden kerken in de oudheid vaak gebouwd op locaties die al vóór het christendom een religieuze betekenis hadden. Hierdoor werd de overgang naar het Christendom vergemakkelijkt.
Nieuwe offerstenenroute door Twente
Twente Marketing werkt samen met de Tourist Info's en Stadspromoties van Twente aan de ontwikkeling van een offerstenenroute. Deze route biedt geïnteresseerden de kans om de rijke geschiedenis en het culturele erfgoed van Twente te ontdekken, inclusief de recent teruggeplaatste offersteen. De route wordt in het voorjaar van 2024 ontsloten. Gebiedsmanager Twente, Quirine ter Haar, benadrukt: "Onze voorouders hebben een diepgaande invloed gehad op het DNA van onze stam, wat tot op de dag van vandaag voelbaar is. Het delen van deze verhalen versterkt ons Tukkerschap en geeft ons dagelijks leven, cultuur en structuur, zoals de Paasvuren en ons noaberschap betekenis die teruggaat tot deze tijd."
De begraven Rigterssteen van Borne
Nu de offersteen eindelijk weer op de eigenlijke plek ligt, komt er ook een einde aan een opmerkelijk verhaal en is de cirkel in Borne weer rond. Willy Berends, een Enschedeër die altijd op zoek is naar de geschiedenis van Twentenaren, vertelde ons er meer over. Het verhaal start al in 1831 als de Bornse burgemeester van die tijd besluit de offersteen te begraven. De steen was namelijk verandert in een hangplek van het 'minne volk' . Om van deze sores af te zijn, wordt besloten dat de steen begraven de beste optie is. Als Albert Meyling in 1916 dit verhaal hoort van zijn vader, besluit Albert op zoek te gaan naar de steen. Zodra de steen, die op dat moment onder het wegdek van kinderkopjes lag, opgegraven is wordt hij op de markt geplaatst voor het notariskantoor. Zestig jaar lang ligt hij daar, inmiddels verscholen tussen de groene struiken in de voortuin van de villa aan het Dorsetplein in Borne.
In 1976 kan Albert Meyling het niet langer meer aanzien en schrijft op 86-jarige leeftijd een brief naar Oudheidkamer Twente. Hij vertelt in zijn brief over de zoektocht, het belang van de steen en vraagt of de steen niet terug gebracht kan worden naar de oude plaats. Op dat moment is er niet op gereageerd, maar nu, iets minder dan 50 jaar later blijkt de brief van Albert Meyling het aanknopingspunt te zijn voor Willy Berends om de zoektocht naar de steen verder voort te zetten. Hij krijgt contact met de heemkundevereniging in Borne, maar waar de steen op dat moment ligt weet niemand. De zoektocht duurt voort. Wily neemt zo nu en dan contact op met Borne, maar na een jaar komt er plots schot in de zaak als hij gebeld wordt door Joop Kroeze. Joop weet namelijk waar ze de steen moeten zoeken!
Hij woonde vroeger altijd tegenover de notaris en wist dus ook dat in 1986 de steen met de notaris mee is gegaan naar het nieuwe kantooradres. En daar, op Bekenhorst 15, de plek waar het kantoor van Kuhlmann, Westerhof & de Kok notarissen gevestigd is treffen ze in de zomer van 2022 de steen aan. Op de parkeerplaats, tussen het groen. Net als vroeger. Het onderzoek naar de offersteen in Borne kan worden afgerond en Borne heeft er een monument mét prachtig historisch verhaal bij. De cirkel is rond!
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.