Twickel geeft slim georganiseerd les
LEERLINGEN EN LERAREN DOLBLIJ MET ECHTE LESSEN IN PLAATS VAN ONLINE

Twickel geeft slim georganiseerd les

Net als iedere andere school voor voortgezet onderwijs heeft ook het Twickelcollege aan de Welemanstraat (335 leerlingen) haar deuren gedurende acht weken moeten sluiten voor de leerlingen. Maar vorige week dinsdag was het dan eindelijk zo ver: er mocht weer lesgegeven worden in de school.

 

Maatregelen

“Maar”, zo vertelt teamleider Roger Keller, “we hebben het allemaal heel goed moeten overdenken om het zo te organiseren dat het veilig blijft.” Dat is al bedacht voordat het kabinet in de persconferentie aankondigde dat de middelbare scholen weer open mochten. Natuurlijk draagt iedereen binnen een mondkapje, behalve als men zit. Er zijn telkens maar halve klassen op school aanwezig, zodat in de lokalen afstand kan worden gehouden. ’s Morgens komt de ene helft drie lesuren en ’s middags komt de andere helft drie lesuren. De groep die vorige week ’s morgens les had heeft dat deze week ’s middags en omgekeerd geldt dat ook. Het vierde lesuur wordt gebruikt als wisseluur en als pauze.

 

Op deze manier zijn er zo min mogelijk contactmomenten tussen de leerlingen. De docenten wisselen van lokaal en niet, zoals gebruikelijk, de leerlingen. Dat gebeurt alleen wanneer er sprake is van een praktijkles en de leerlingen dus wel naar een praktijklokaal moeten. Wanneer de leerlingen thuis zijn kunnen ze de lessen alsnog online volgen of werken ze aan de thuisopdrachten die zij krijgen. De school houdt het aantal besmettingen nauwlettend in de gaten, en mocht er onverhoopt een uitbraak zijn dan is er maar één remedie: de school gaat weer dicht!

 

“Afgelopen dinsdag”, zo vertelt Keller, “was eigenlijk een feestje, zowel voor de leerlingen als de leraren. Onderwijs heeft veel te maken met interactie en via het online lesgeven ontbrak het daar wel een beetje aan. Leerlingen en leraren waren daar wel een beetje klaar mee. Het direct vragen kunnen stellen bijvoorbeeld gaat in een leslokaal gemakkelijker dan via de laptop.” Overigens: voor diegenen die niet in het bezit waren van een geschikte laptop heeft de school er eentje beschikbaar gesteld. Gedurende de lockdown heeft een zeer beperkt aantal leerlingen (ongeveer tien) wel les gekregen op school omdat voor die leerlingen maatwerk moest worden geleverd. Volgens Keller is er bij alle leerlingen van leerachterstanden nauwelijks sprake.

 

Open dag en aanmelden

Helaas kon er dit jaar ook geen open dag worden georganiseerd. Net als alle andere scholen heeft het Twickelcollege daarom een online-presentatie gegeven van de school. Daarvoor zijn zo veel mogelijk beelden gebruikt, want alleen maar een toespraak is niet boeiend. De hele aanmeldingstermijn is met een maand opgeschoven omdat ook het basisonderwijs door de lockdown de adviezen niet op tijd klaar kan hebben.

 

Leerlingen ook blij met nieuwe situatie

Twee leerlingen uit klas 2TH1, Romée Schothorst en Emma Veldhuis, vertellen ook blij te zijn weer naar school te kunnen. In het begin vonden zij het wel leuk om online te werken vanuit huis, maar later werd het saai. Het viel vaak niet mee om goed op te letten. Ze waren niet alleen thuis en dat gaf veel afleiding. Bovendien, en dat was wel het belangrijkste, misten zij de sociale contacten op school. Ze vinden het dan ook jammer, dat ze maar de halve klas zien, maar begrijpen het wel. Beiden hebben wel het gevoel toch een leerachterstand te hebben opgelopen. Ze herinneren zich bepaalde behandelde leerstof minder goed dan wanneer zij die in de klas aangeboden hadden gekregen. “In de klas ben je meer betrokken en zo niet, dan haalt de leraar je wel weer bij de les!” Ze vinden het wel lastig om weer in hun dagritme te komen. Vroeger naar bed, want vroeger op valt voor beiden niet mee. “Het is fijn om elkaar weer te ontmoeten en echt les te krijgen, je voelt je nu gemotiveerder dan thuis!” (HvR)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Brons voor Danny tijdens Geografie Olympiade

Begin juni was Danny Kristen uit Borne, vijfdejaars VWO-student aan Twickel Hengelo, een van de...
18-07-2022

Symbolische start bouw school De Horsten

In de Bornsche Maten is een start gemaakt met de bouw van het nieuwe Kindcentrum (KC) De...
12-07-2022

BE | Allbrass investeert in Bornse toekomst

ADVERTORIAL • Ietwat verscholen op het industrieterrein van Borne zit BE | Allbrass...
11-07-2022

Puk en Nadya zeggen volmondig ‘ja’

“Jeetje, wát een geregel!”, verzucht juf Marjon na afloop van de...
07-07-2022

Boze boeren doorkruisen Borne

Vandaag is het de dag van het grote boerenprotest. Zo verzamelden zich vroeg in de ochtend ook...
04-07-2022

Dusseldorp houdt zaterdag open huis

Komende zaterdag van 13.00 tot 16.30 uur opent Dusseldorp Infra Sloop en Milieutechniek, samen...
13-06-2022