Wat hield ons bezig in 2021? -1-
27-12-2021
EEN SELECTIE VAN DE MEEST GELEZEN ARTIKELEN OP BORNEBOEIT

Wat hield ons bezig in 2021? -1-

Het jaar 2021 zit erop. Nog even en we slaan de bladzijde om. Voor velen van ons opnieuw een zwarte bladzijde, want hoe je het ook wendt of keert: het was alwéér het jaar van corona. We mochten weinig en veel ging niet door. Toch waren er ook lichtpuntjes, al waren ze vaak amper zichtbaar. Ook voor Borne, Hertme en Zenderen was 2021 een mengeling van hoogte- en dieptepunten. Terugbladerend in de ruim 1.300 berichten die we het afgelopen jaar met u deelden, liggen ze voor het oprapen. Vandaag een terugblik op de eerste vier maanden van het jaar.
 

Januari

Het jaar begint met teleurstelling, want als de kruitdampen van de jaarwisseling zijn opgetrokken blijkt de kabouterkolonie in de Bornsche Maten het allemaal niet overleefd te hebben. Tien dagen eerder creëerde Judith Hegeman in de groene zone een zogenaamd kabouterpad, bedoeld voor iedereen die er even met de kinderen op uit wil. Ze had echter buiten de vandalen gerekend, die aan het sprookje van een teleurgestelde Judith abrupt een einde maken. Vrolijker gestemd was Désiré Platenkamp. Op 7 januari was zij een van de eerste Bornenaren die het coronavaccin mochten ontvangen. “Eigenlijk voel je niks”, klinkt het opgewekt nadat ze eenmaal weer buiten staat.
 

Goed nieuws brengen ook Marco en Chantal van Buuren. Op 17 december zagen ze hun bloemenwinkel nog in vlammen opgaan, maar amper vier weken verder weten ze te melden aan de overkant van de straat, in het inmiddels leegstaande pand van bakker Jan Koehorst, een doorstart te kunnen maken. Halverwege de maand overleed Herman Braakhuis (61) van de Hubo-zaak aan de Grotestraat. Bij zijn afscheid vormden zo’n 150 mensen vanuit tal van geledingen waarin Herman tijdens zijn leven een rol speelde, een indrukwekkende erehaag. In Hertme ten slotte viert Brigitte Weerkamp-Smits haar verjaardag met een ‘schijt-aan-coronafeestje’, waarbij kunstig versierde wc-rolletjes de plek innemen van de genodigden die er vanwege corona niet bij mochten zijn.

 

Februari

Het is amper februari als de gemeenteraad zich gaat roeren over de toekomst van het AZC. Een amendement van CDA, GB90 en Borne-Nu, de coalitie, roept op om zo snel mogelijk alle gebouwen te gaan slopen. Dat voorstel schiet de oppositie in het verkeerde keelgat. Het zou niet de finale stand van zaken blijken en zeer zeker niet de laatste keer in 2021 dat het dossier voor veel ophef zou zorgen. In diezelfde week gaat ook de vlag uit, want waar in Azelo plots een kaalslag dreigde, kregen de twaalf aspirant-bewoners van De Hooiberg de sleutel van hun nieuwe woonzorgvoorziening aan de Dorsvloer.

 

Een week later is het ook feest in Zenderen. De vrieskou leidt ertoe dat de ijsbaan voor even geopend kan worden en dat schaatsminnend Borne de ijzers onderbindt. Het goede nieuws blijft dan aanhouden want vrijwel uit het niets wordt wereldkundig gemaakt dat er toch weer plannen zijn voor een Hospice Borne. “Vanwege corona zal de realisatie ervan nog wel even duren, maar de komst lijkt dichterbij dan ooit”, aldus een opgetogen voorzitter Frans Bouwers. Datzelfde corona speelt ook Desiree Menkhorst van kapsalon Hair Desire in de Stroom Esch parten. Volgens haar dochters Amber en Romée dreigt ze door de tweede lockdown in de problemen te komen en dus start de tweeling een doneeractie. Binnen enkele dagen hebben ze een paar duizend euro bij elkaar, plus heel veel lieve reacties.

 

Maart

Het goede nieuws zet door, want op 2 maart wordt bekend dat de Provincie Overijssel meegaat in de voorlopige plannen voor de nieuwe Vloedbeltverbinding. De eerste stap is de goedgekeurde Milieueffectrapportage, waarbij de provincie en passant de Bundeling A1/A35 als voorkeurstracé benoemt. Even later duikt de Corona Cop op in het dorpscentrum, een humorvolle motoragent die de anderhalve meter moet bewaken nu de winkels weer voorzichtig hun deuren openen. De meningen zijn verdeeld, maar de glimlach overheerst.
 

Droevig nieuws is er ook als een 21-jarige bestuurder van een bestelbusje op de onbewaakte spoorwegovergang aan de Zeilkerweg op een goederentrein botst en daarbij overlijdt. Niet lang daarna zal de overweg in een nauwe samenwerking tussen ProRail en de gemeente definitief worden gesloten.
 

Voor een vrolijker bericht zorgt Eric van Otten. Deze Rijssense patissier en broodspecialist kondigt aan zich in de loop van het jaar in het leegstaande bankgebouw op het Rheineplein te zullen vestigen. “We gaan voor het mooiste en lekkerste”, vertelt de diepgelovige. Het grootste in Borne daarentegen werd de VVD. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen haalde de partij in onze gemeente drie procent meer stemmen dan het CDA. En dat gebeurde nog niet eerder. De uitslag op wijkniveau toont aan het merendeel van de stemmers op de VVD in de Bornsche Maten woont en dat er in Hertme een relatief grote aanhang van de BoerenBurgerBeweging huist.

 

April

In de tweede week van april is het feest in de huisartsenpraktijk Fleminghof aan de Stationsstraat. Daar prikken de huisartsen Marjan de Wolde en Marco Krukerink de eerste Bornenaren met het Astra Zeneca vaccin. Ruim 300 uitnodigingen verstuurden ze en direct al bleek de opkomst hoog. Even later klinkt het gevaar ook uit een heel andere hoek. Op de hoek Hebbrodweg/Zenderensestraat is namelijk de grote vos gesignaleerd. Nee, niet de sluwe viervoeter, maar een bijzondere en beschermde vlinder. En omdat het diertje zich nestelt in de buurt van eiken, dient er een aangepast plan te komen om de processsierups te bestrijden.
 

Op datzelfde moment nestelen Gertjan en Ingrid Kreijenveld zich in het bijna geheel nieuw opgebouwde pand aan de Marktstraat, waar ooit ’t Grutje geschiedenis schreef. Het kostte hen bloed, zweet en tranen, maar hun ontwerp met industriële uitstraling kon de toets der kritiek doorstaan. “Het is exact geworden zoals we hoopten en verwachtten. Dit voelt heel goed”, klinkt het trots.
 

In het Bornse zwembad heerst er geen blij gevoel. Daar sprong immers een leiding, waardoor de machinekamer onder water liep. Het gevolg was alle zwemlessen gestaakt moesten worden, net op een moment dat het door een verruiming van de coronamaatregelen weer mocht. Gelukkig schiet het zwembad in Oldenzaal te hulp, waardoor alle 120 kinderen daar hun felbegeerde diploma kunnen behalen. Ook Polly, het mini dwergpaardje in het hertenkampje aan de Vinkstraat, dient haar heil ergens anders te zoeken. Het troeteldier - en ondeugd tegelijk - bijt namelijk andere jonge dieren en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Een functie elders is het gevolg. (Redactieteam)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Overbieden is de trend in krappe huizenmarkt

ADVERTORIAL • De huizenmarkt blijft in beweging en voor verkopers kan dit goed nieuws zijn....
27-03-2024

De arbeidersklasse roert zich!

Het begin van de twintigste eeuw kenmerkte zich door de opkomst van vakbonden en...
25-03-2024

Bornse toppers lunchen samen op Vrouwendag

Vandaag, vrijdag 8 maart, is het Internationale Vrouwendag. Een dag die al - zij het nog...
08-03-2024

Grote stroomstoring in Borne

UPDATE 19.19 uur: Enexis meldt dat de storing is verholpen   Rond 17.45 uur maandagavond...
12-02-2024

Kleiner wonen? Onze wooncoach denkt graag met u...

ADVERTORIAL • Sigrid Mulder is wooncoach bij Welbions. Zij zorgt ervoor dat huurders van...
10-02-2024

‘Sabrina is een schat van een meid. Wat wil je...

ADVERTORIAL • ‘Niet klagen maar dragen.’ Het enige wat er in de nieuwbouwwoning...
09-02-2024