Wat hield ons bezig in 2022? -3-
30-12-2022
EEN SELECTIE VAN DE MEEST GELEZEN ARTIKELEN OP BORNEBOEIT

Wat hield ons bezig in 2022? -3-

Het derde deel van ons jaaroverzicht. Een selectie van de meest gelezen artikelen op BorneBoeit, van september tot en met december 2022.

 

September

In september is het vooral het Openluchttheater in Hertme dat op de trom slaat. Met concerten van Davina Michelle, Suzan & Freek en vooral Floor Jansen (met een verrassingsoptreden samen met Henk Poort) weet het duizenden muzikale fans van dichtbij maar ook van veraf in vervoering te brengen. Hertme swingt als nooit tevoren. Ook in Borne wordt trouwens behoorlijk op de trom geslagen. Dat gebeurt halverwege de maand bijvoorbeeld tijdens de Slag om Borne. Enkele dagen eerder werd de trom al geroerd over het zo gewenste Huis van Borne. De plannen blijken drie miljoen duurder uit te vallen dan voorzien. Natuurlijk spreekt de gemeenteraad haar zorg erover uit, maar wethouder David Vermorken pareert de tegenslag soepeltjes.
 

Een week later wordt Borne opgeschrikt door een ernstig ongeluk, veroorzaakt door vuurwerk. Wat precies de oorzaak is, blijft vooralsnog onduidelijk. Feit is dat een 26-jarige Bornenaar zwaargewond naar het ziekenhuis wordt overgebracht, maar gelukkig buiten levensgevaar blijft. Ook door het bericht een dag later, dat er een boa op het station is mishandeld door een groep jongeren, raakt menigeen behoorlijk van slag. De verontwaardiging is groot, de afschuw al niet minder.
 

Oktober

Op de eerste dag van de maand wordt bekend dat Zenderenaar Henk Semmekrot een dag eerder bij een noodlottig ongeval in Bornerbroek om het leven is gekomen. Hij was de man die zijn kerkdorp hoog in het vaandel had en er binnen tal van geledingen voor door het vuur ging. De gemeenschap zal hem missen. In datzelfde kerkdorp houdt Twence een week later open dag bij de fonkelnieuwe mestverwerker. Bijna duizend nieuwsgierigen nemen een kijkje op de Elhorst-Vloedbelt om met eigen ogen te kunnen zien waar die jarenlange discussies over het wel of niet kunnen vestigen op deze plek nu eigenlijk over gingen. De Bornse Kirsten Telgenkamp werkt er als procestechnoloog en is er duidelijk over. “Ja, ik ben echt heel trots op wat we hier doen”, zegt ze. “Omdat je de boeren helpt met hun mestoverschot en ook de maatschappij.”
 

Ook nieuw, maar dan anders, zijn de plannen die aan het eind van oktober bekend worden over de mogelijke invulling van het Jonge Poerink terrein op de hoek van de Prins Bernhardlaan met de Oonksweg. Projectontwikkelaar DB Property wil er 55 woningen realiseren in de koop- en huursector. Het bestemmingsplan zal weliswaar nog moeten worden aangepast, maar de gemeente is bij monde van wethouder Martin Velten al enthousiast. Toch zullen er, waarschuwt hij, nog de nodige puntjes op i gezet moeten worden, waaronder een onderzoek naar mogelijke bodemverontreiniging. Als laatste in categorie nieuw deze maand is de komst van Mucci Jewels and Watches in de Bakkerssteeg. De trendy juwelier vult de plek die Marcel Boonk in het voorjaar achterliet om met zijn juwelierszaak naar de Grotestraat te verkassen.
 

November

In de wijk Wensink-Zuid wordt ondertussen de laatste hand gelegd aan een nieuw Avontureneiland. Het is de fraaie en uitdagende naam voor het retentiegebied, daar waar ooit de Mavo Maris Stella stond. En zo wordt van de nood een deugd gemaakt, want behalve voor het opvangen en opslaan van water gaat het terrein vooral ook dienst doen als spel- en recreatieplek. “Met veel groen en aandacht voor diversiteit”, weet Daan Braamhaar van de gemeente. De omwonenden kunnen hun stem uitbrengen voor de keuze van de nog te plaatsen speeltoestellen.
 

Amper drie maanden nadat de groene deelscooter zijn intrede deed in het straatbeeld van Borne wordt in november ook bekend dat de noviteit alweer wordt teruggedraaid. Eigenaar Go Sharing geeft aan dat het gebruik in bepaalde gebieden tegenvalt en dat het te kampen heeft met veel vandalisme. Vandalisme komt er ook uit de hoek van de klimaatactivisten. Als protest tegen de grote auto’s laten ze ‘s nachts, onder toeziend oog van de draaiende Powned-camera, de lucht uit tenminste 19 autobanden lopen. Boosheid en frustratie bij de eigenaren zijn het gevolg. “Laten ze met hun poten van andermans spullen afblijven”, is het alleszeggende commentaar van een van hen.
 

Goed nieuws komt er aan het eind van de maand uit de Grotestraat. Het voormalige Sportpaviljoen-pand wordt nieuw leven ingeblazen met de komst van Marskramer en Top1Toys. Vanaf maart volgend jaar heeft Borne dan weer een echte zaak voor huishoudelijke artikelen en speelgoed binnen haar dorpsgrenzen.
 

December

En dan is alweer de laatste maand van het jaar aangebroken. Traditiegetrouw een feestmaand waarin we de touwtjes ietwat laten vieren en ons vooral op de leuke dingen van het leven willen storten. Toch wordt die mooie gedachte bruut verstoord in de nacht waarop de Goedheiligman zijn terugreis naar Spanje aanvaardt. Op dat moment is het volgende hoofdstuk, de pittoreske ijsbaan op het Dorsetplein, al in opbouw. Onverlaten maken de technische installatie echter onklaar, waardoor het ijs als sneeuw voor de zon verdwijnt en de Brandweer Borne opnieuw 14.000 liter water op de gesmolten vloer moet aanbrengen. Woede en verdriet vechten bij de organisatoren om voorrang. Toch klaren ze de klus en bezorgen ze groot en klein drie weken lang schaatsplezier.
 

Feest is het ook (bijna) als Wout Weghorst op het WK ons land op zijn kop zet. Met drie doelpunten tegen Argentinië vertolkt hij op dat moment de veerkracht die we eigenlijk allemaal zo behoeven. Het maakt de Nederlanders trots. En Borne al helemaal. Het was toch maar even ‘onze Wout’ die het flikte. En nadat op 16 december een lint van maar liefst 57 verlichte trekkers toeterend door Borne trekt om op een positieve wijze aandacht te vragen voor hun boerenbedrijf, maakt Dennis Wilt enkele dagen later de Bornse euforie compleet door de winnaar te worden van Expeditie Robinson. Zijn verklaring voor de winst is een mooie wens voor ons allen om het nieuwe jaar hoopvol tegemoet te gaan. “Blijf vooral dicht bij jezelf en geef nooit op, ook niet als het even tegenzit.” (Redactieteam)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Overbieden is de trend in krappe huizenmarkt

ADVERTORIAL • De huizenmarkt blijft in beweging en voor verkopers kan dit goed nieuws zijn....
27-03-2024

De arbeidersklasse roert zich!

Het begin van de twintigste eeuw kenmerkte zich door de opkomst van vakbonden en...
25-03-2024

Bornse toppers lunchen samen op Vrouwendag

Vandaag, vrijdag 8 maart, is het Internationale Vrouwendag. Een dag die al - zij het nog...
08-03-2024

Grote stroomstoring in Borne

UPDATE 19.19 uur: Enexis meldt dat de storing is verholpen   Rond 17.45 uur maandagavond...
12-02-2024

Kleiner wonen? Onze wooncoach denkt graag met u...

ADVERTORIAL • Sigrid Mulder is wooncoach bij Welbions. Zij zorgt ervoor dat huurders van...
10-02-2024

‘Sabrina is een schat van een meid. Wat wil je...

ADVERTORIAL • ‘Niet klagen maar dragen.’ Het enige wat er in de nieuwbouwwoning...
09-02-2024