Nieuwe ‘bewoners’ in oude gymnasium
SUBVICE BETREKT EERSTE VERDIEPING VAN HISTORISCHE PAND IN ZENDEREN

Nieuwe ‘bewoners’ in oude gymnasium

Een pater Karmeliet kwam al even nieuwsgierig buurten toen de verhuisdozen werden binnengebracht. Benieuwd naar de nieuwe bewoners van het vroegere gymnasium naast het Karmelietenklooster in Zenderen. Het historische gebouw aan de Hertmerweg is immers een deel van de geschiedenis van de kloosterorde.

 

In 1890 werd het gymnasium opgericht om breder onderwijs te bieden dan alleen de opleiding tot priesterschap. Er kwam steeds meer belangstelling voor het gymnasium en regelmatig werden de gebouwen uitgebreid om aan de groeiende vraag te voldoen. In 1954 werd het gebouw voor het laatst uitgebreid, maar ingehaald door de ontwikkelingen kwam aan het bestaan van het gymnasium uiteindelijk in 1971 een einde.

 

Een jaar later trok de Middelbare Land- en Tuinbouwschool in het markante gebouw dat op dat moment tot en met het huidige restaurant Het Seminar groot was. Tot 1990, toen de opleiding onderdeel ging uitmaken van het AOC in Almelo. Een deel van het vroegere gebouw werd nog een aantal jaren gebruikt als kantoor door de bedrijven Norit en Pentair, maar de laatste zes jaar stond het leeg.

 

SubVice

De eigenaren van het bedrijf SubVice waren meteen gecharmeerd van het pand. Alex Bulten, Geert Leemeijer en Gerald van Dijk waren op zoek naar een groter onderkomen voor hun bureau dan het pand in Bornerbroek. Voor Alex, die in Albergen woont en Bornenaar Geert ligt het oude gymnasium ook nog eens mooi op fietsafstand. Gerald uit Holten werd overgehaald door hem de eerste keus van kantoor te geven. Zijn werkruimte heeft een terras met uitzicht op het groene landschap achter het gymnasium.

 

SubVice is een subsidieadviesbureau. Alex: “Wij ontzorgen klanten in het traject van de subsidieaanvragen. We gaan daarin verder dan de meeste bureaus. Subsidie is gratis, maar niet voor niets. Je moet het ook verantwoorden. Daar zijn wij ook voor.” Sinds de oprichting in 2008 is het bedrijf gestadig gegroeid. Inmiddels werken er zes mensen en zijn er ‘vooruitgeschoven posten’ in Groningen en in het zuiden van het land. Dat het nieuwe kantoor in Zenderen niet echt een zichtlocatie is, vinden ze bij SubVice geen probleem. “Wij gaan toch meestal naar de klanten toe.” En die klanten variëren van grote beursgenoteerde bedrijven tot eenpitters. Geheel tegen de trend in geloven ze bij SubVice niet in flexplekken. Ieder z’n eigen kantoor. “De deur moet dicht kunnen om je op de materie te kunnen concentreren.”

 

Charme gebouw

Op de eerste verdieping van het oude gymnasium was ruimte genoeg voor de eisen van de, naar eigen zeggen, ‘eigenwijze mannetjes’. Na de zes jaar leegstand moest er wel het een en ander gebeuren. Het zag er binnen bijvoorbeeld zwart van de vliegen, om van het ontbreken van WiFi nog maar helemaal niet te spreken.

 

Inmiddels zijn de verbouwingen achter de rug en is de charme van het typische jaren ’30 gebouw weer helemaal terug. Op alle verdiepingen zijn ruimten met terrassen en balkons. Heel bijzonder is de nog leegstaande bovenste verdieping (foto rechts). Alleen met een aparte sleutel is die verdieping per lift te bereiken. In het kantoor met donkere houten lambrisering en gedistingeerd behang zie je zo nog een sigaar rokende directeur zitten.

 

Naast SubVice is er een kamer op de tweede verdieping bezet en op de begane grond mag de Stichting Ekiko, dat zich inzet om ieder pleegkind een koffer te geven met eigen spullen, een ruimte gebruiken voor het verzamelen van koffers en inhoud voor kinderen die het goed kunnen gebruiken. De overige ruimtes zijn nog te huur. Geert Leemeijer: “Het zou wel gezellig zijn als er meer huurders komen.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Ellen Bijsterbosch — 07 jul 2017
Veel success in Zenderen. Leuk dat jullie er zijn.
Jos Beunders — 06 jul 2017
"Wij ontzorgen klanten in het traject van subsidie-aanvragen"
Mijn vader zat er na de oorlog op dat gymnasium en was er priesterstudent.
Wat zou hij in hemelsnaam van de bovenstaande zin hebben begrepen?
Tijden veranderen...qNHQ

Marijn Smelt: ‘We zullen overleven!’

Eigenlijk is hij een ietwat vreemde eend in de OVZenderen-bijt. De 43-jarige Marijn Smelt,...
23-02-2021

Creativiteit Keurslager Rensink loont

Het is niet voor het eerst dat Albin en Saskia Rikkerink in de prijzen vallen. “Maar het...
21-02-2021

Saskia Vreeman 25 jaar makelaar

Voorzitter Peter Burbach van de NVM Twente vereerde Saskia Vreeman vrijdag met een bezoekje om...
16-02-2021

Borns noaberschap: ‘Het is nu of nooit!’

NOW, TOZO, TVL, TONK… allemaal overheidsmaatregelen om ondernemers door deze moeilijke...
14-02-2021

‘Prima plek voor administratieve en fiscale zaken’

Ruim zeven jaar geleden besloten Johan Hartgerink en Marcel Rouwen samen verder te gaan. Beiden...
11-02-2021

Basisscholen in Borne blijven maandag dicht

Komende week zouden eigenlijk de basisscholen weer open gaan, maar de extreme sneeuwval...
07-02-2021