Uitbreiding De Vonder veel duurder
EXTRA VERDIEPING BLIJKT BIJNA DRIE KEER ZO DUUR ALS GEDACHT

Uitbreiding De Vonder veel duurder

De capaciteit van basisschool De Vonder in de Bornsche Maten moet in rap tempo worden uitgebreid. Een verdieping er op, leek de snelste en goedkoopste oplossing. Er was immers bij de bouw al rekening mee gehouden dat het op termijn zou kunnen. De fundering was er op berekend. Het zou allemaal 1,1 tot 1,3 miljoen gaan kosten. De Raad gaf er haar akkoord aan. Tot zover alles in kannen en kruiken.

 

Drie keer zo duur

Maar het bleek allemaal veel duurder. En niet zo’n klein beetje ook. Drie miljoen vroeg bouwer Dura Vermeer ervoor. Hoe kan dat nu? “Waarom wijkt dat zo af”, vroeg bijvoorbeeld Wendy Kits (CDA) in het Politiek Beraad dinsdagavond. Het antwoord van wethouder Martin Velten was dat er weliswaar met de fundering rekening gehouden was dat er nog een verdieping op zou moeten, maar met allerlei andere zaken niet. Bijvoorbeeld trappen, liften en het luchtsysteem. En daarnaast is er een ‘oververhitting’ van de markt. Bouwers hebben het druk, de prijzen schieten omhoog. De gemeente schrok van de 3 miljoen en vroeg om een second opinion. Daar kwam uit dat een marktconforme prijs van de verbouwing lager zou zijn dan de geoffreerde 3 miljoen, maar altijd nog 2,2 miljoen.

 

Plan B

Wat nu? Voorlopig maar noodlokalen plaatsen in de buurt van de school en even ‘pas op de plaats’ om te bepalen wat verstandig is. “Een verdieping extra leek de goedkoopste en snelste oplossing voor de middellange termijn”, legde Velten uit. “Op lange termijn heb je nog meer uitbreiding nodig. Kun je dan niet beter tot een andere duurzame oplossing komen?” De overspannenheid van de bouwmarkt zou naar verwachting over een jaar of twee alweer wat afnemen en dat zou toch ook zomaar weer een paar ton kunnen schelen. “Voor komend schooljaar willen we een tijdelijke oplossing zoeken die minimaal drie jaar voldoet. In die drie jaar willen we de definitieve uitbouw of nieuwbouw realiseren.” Volgens de wethouder een verstandige en verantwoorde manier van bestuur.

 

Vragen uit de Raad

De raadsleden hadden er behoorlijk wat vragen over. Rita Vingerling (GB90) had het nog maar weer eens over de prognoses van leerlingenaantallen. “We zijn verbaasd dat de toename van leerlingen nog sneller is dan in oktober 2017 werd verwacht.” Op dat moment werd het Integraal Huisvestingsplan (IHP) vastgesteld. “Waar komt die explosieve groei vandaag? Er moet wel iets in het water gezeten hebben of zo.” Met iets minder humor vielen ook Tom Verreussel (SP) en Jan van Helvert (VVD) over die prognoses die een beetje natte-vinger-werk lijken, maar wel grote financiële consequenties hebben.

 

De Esch open houden?

Kon basisschool De Esch in het centrum dan niet wat langer open blijven om de kinderen uit de Bornsche Maten op te vangen? Nee, vond de wethouder. “We gaan de discussie over het IHP niet overdoen. We zouden ook de leegstaande lokalen van het oude Twickel College kunnen gebruiken, maar voor de kwaliteit van het onderwijs is het belangrijk dat de kinderen dicht bij de hoofdlocatie blijven.” Noodlokalen in de Bornsche Maten dus. Dat kost natuurlijk ook wat en het College komt met spoed met een raadsvoorstel, zodat er bij de raadsvergadering van 6 maart al iets over besloten kan worden. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
BHM — 23 feb 2018
De politieke partijen die voor sluiting van basisschool de Esch gestemd hebben moeten zich maar eens beraden of dit wel de juiste keuze is geweest.
Het plan om 5 grote scholen aan de rand van Borne, moeten we eens loslaten.
Misschien toch de Esch openhouden en de leegstaande lokalen die er zijn en vrijkomen op het Iemnschelf als toch het plan ouder/kindcentra op een laag pitje gaat gebruiken als dependance voor basisschool de Vonder.
Het is wel duidelijk dat open houden van de Esch ook de vergrijzing in het centrum tegengaat.
Kijk nu eens in de grote steden waar men terugkomt van grote scholen en weer kleine scholen gaat stichten in de wijken in het centrum
GB90 - Karin Scholten — 22 feb 2018
In het verkiezingsprogramma van GB90 is het klip en klaar: er komt een duurzame onderwijshuisvestingoplossing in de Bornsche Maten! GB90 blijft hameren op reeele prognoses. Noodlokalen zijn een noodoplossing. GB90 hamert op tijdelijke huisvesting BINNEN de Bornsche Maten. Huisvesting binnen de leegstaande lokalen van het oude Twickel (zoals wethouder eerder opperde) is geen oplossing voor GB90. Niet qua onderwijskwaliteit maar zeker ook niet inzake verkeersveiligheid. Samen met onderwijs werkt GB90 aan goed onderwijs in fijne, gezonde en veilige schoolgebouwen voor alle kinderen.
Ookdatnog — 21 feb 2018
Nog even geduld medebornenaren. Binnenkort kunnen we afrekenen met deze knulligheid bij de gemeenteraadsverkiezingen. Wat een gepruts!
Een ouder — 21 feb 2018
En weer staan de kinderen in de Bornsche Maten in de kou! Hoe moeilijk is het om een goede prognose te maken. Die ligt er ook wel; de wethouder heeft echter besloten om 10 lokalen minder te bouwen. Dus... dan kom je al snel lokalen te kort. Drie jaar noodlokalen. Het klinkt als een goede oplossing. Maar noodlokalen zijn en blijven noodlokalen. Het verschil tussen een woning en noodwoning. Bovendien kosten die noodlokalen veel geld waar je niets structureels voor terugkrijgt. Wederom een miskleun, wethouder Velten! Iets met 'oog voor u'. Alleen niet voor kinderen.
Ron Hartman — 21 feb 2018
Het is belangrijk dat de kinderen dicht bij .... Uh... de woonplek naar school kunnen bedoelt de Wethouder? Dat gold natuurlijk ook voor de kids uit het centrum van Borne, maar die staan nu eenmaal al voor een deel bij de Vonder ingeschreven? Jonge gezinnen worden verzocht zich niet meer in het centrum te vestigen, maar in de nabijheid van een mega school. Nog even wachten tot de school bij het zwembad klaar is en dan is ieder weer welkom in het centrum.

Marijn Smelt: ‘We zullen overleven!’

Eigenlijk is hij een ietwat vreemde eend in de OVZenderen-bijt. De 43-jarige Marijn Smelt,...
23-02-2021

Creativiteit Keurslager Rensink loont

Het is niet voor het eerst dat Albin en Saskia Rikkerink in de prijzen vallen. “Maar het...
21-02-2021

Saskia Vreeman 25 jaar makelaar

Voorzitter Peter Burbach van de NVM Twente vereerde Saskia Vreeman vrijdag met een bezoekje om...
16-02-2021

Borns noaberschap: ‘Het is nu of nooit!’

NOW, TOZO, TVL, TONK… allemaal overheidsmaatregelen om ondernemers door deze moeilijke...
14-02-2021

‘Prima plek voor administratieve en fiscale zaken’

Ruim zeven jaar geleden besloten Johan Hartgerink en Marcel Rouwen samen verder te gaan. Beiden...
11-02-2021

Basisscholen in Borne blijven maandag dicht

Komende week zouden eigenlijk de basisscholen weer open gaan, maar de extreme sneeuwval...
07-02-2021