Zeut trekt in voormalige smederij
25-10-2019
CHOCOLATERIE STAPJE VOOR STAPJE GROTER

Zeut trekt in voormalige smederij

Stapje voor stapje, maar trefzeker in volle vaart vooruit breidt Linda Baas haar ambachtelijke chocolaterie Zeut uit. In 2017 begon ze voorzichtig in een verbouwde garage met bonbons op maat, met name voor de betere horecagelegenheden in de buurt. Als experiment, haar passie en hart volgend. Haar verleidelijke chocoladeproducten vielen in de smaak, maar ook haar ondernemersgeest charmeerde de jury van de Startersprijs Midden Twente. Ze won twee jaar geleden de prijs en haar beginnende bedrijfje kwam daarmee in een stroomversnelling.

 

Maar Linda laat zich ‘de kop niet gek maken’. Ze weet wat ze wil, wat bij haar past en hoe ze kan voorkomen dat het succes haar valkuil wordt. “Veel ondernemers willen direct alles. Ik wil het echt stapje voor stapje doen.” De garage werd al snel te klein. “Je begint met samenwerken met een paar restaurantjes, maar er bleek gewoon heel veel vraag naar maatwerk bonbons te zijn en op een gegeven moment moet je keuzes maken.” De volgende stap was een verhuizing naar een groter pand waar wonen en werken gecombineerd kon worden. Het ideale onderkomen werd gevonden aan de Grotestraat, bij de voormalige smederij van Van Harten.

 

Mond tot mond reclame

Al direct had Linda dromen over het verbouwen van de smederij. Hoe mooi kon het zijn: het ene ambacht verruild voor het andere? Maar eerst even pas op de plaats, de chocolaterie in de bijkeuken. Het verbouwen van de smederij zou later wel komen. En de vraag bleef ondertussen maar groeien. “Het is gewoon bizar! Ik ben nog niet eens op pad geweest om mezelf te promoten. Het is allemaal puur mond tot mond reclame.” Om aan de vraag te kunnen voldoen was een volgende stap noodzakelijk.

 

Smederij uit 1927

In oktober dit jaar verhuisde de chocolaterie dan toch naar de smederij, die daarvoor een grondige verbouwing moest ondergaan. Om aan alle eisen van hygiëne te kunnen voldoen werd gekozen voor een box-in-box principe. Met als voordeel dat zoveel mogelijk authentieke elementen behouden konden blijven. De smederij dateert van 1927. Tijdens de verbouwing werd het oude smidsvuur teruggevonden en een omgekeerde molensteen waarop de karrenwielen werden beslagen. “Prachtig toch? Het voelt goed dat ons ambacht hier nu een plek heeft gekregen.”

 

De bedrijfsruimte van Zeut is met het nieuwe onderkomen meer dan verdriedubbeld. Van 16 naar 50 vierkante meter. En met een extra tableermachine. “Daardoor kunnen we nu ook meer productie draaien. Automatisering was ons grootste probleem. We moesten te vaak ‘nee’ verkopen, omdat we het gewoon niet aankonden.” Inmiddels draait ook echtgenoot Michael volledig mee in het bedrijf en heeft zijn baan als chef-kok opgezegd. “Ja, best wel een risico, maar je moet ook wel een beetje lef hebben, toch?”

 

Verbouwing bovenverdieping

De verbouwing van de smederij is nog niet klaar. De bovenverdieping wordt nog aangepast om bezoekers te kunnen ontvangen en met klanten mooie nieuwe producten te ontwikkelen. Het is wat Linda het liefste doet. “Bezig zijn met productontwikkeling, contact met mensen, dat is het mooiste. Je moet het met elkaar doen. De kracht van samenwerken. Dat heb ik de afgelopen jaren wel geleerd.” De verbouwing van de bovenverdieping moet echter nog even wachten. “In deze periode is het gewoon hartstikke druk. Eerst maar even focussen op het product en de komende feestdagen. Daarna zien we wel weer verder. Even ‘henig an’, maar ja… dat zeg ik iedere keer.” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Ton HUISKES — 01 nov 2019
Heel veel succes in dit mooie smederij gebouw met jullie bedrijf Zeut!
Wilma — 25 okt 2019
Top.. Heel veel suc6,

Marijn Smelt: ‘We zullen overleven!’

Eigenlijk is hij een ietwat vreemde eend in de OVZenderen-bijt. De 43-jarige Marijn Smelt,...
23-02-2021

Creativiteit Keurslager Rensink loont

Het is niet voor het eerst dat Albin en Saskia Rikkerink in de prijzen vallen. “Maar het...
21-02-2021

Saskia Vreeman 25 jaar makelaar

Voorzitter Peter Burbach van de NVM Twente vereerde Saskia Vreeman vrijdag met een bezoekje om...
16-02-2021

Borns noaberschap: ‘Het is nu of nooit!’

NOW, TOZO, TVL, TONK… allemaal overheidsmaatregelen om ondernemers door deze moeilijke...
14-02-2021

‘Prima plek voor administratieve en fiscale zaken’

Ruim zeven jaar geleden besloten Johan Hartgerink en Marcel Rouwen samen verder te gaan. Beiden...
11-02-2021

Basisscholen in Borne blijven maandag dicht

Komende week zouden eigenlijk de basisscholen weer open gaan, maar de extreme sneeuwval...
07-02-2021