Gullimex verduurzaamt kantoordak
INITIATIEFNEMER WIM GEUL: ‘GEWELDIG PROJECT DAT NAAR MEER SMAAKT’

Gullimex verduurzaamt kantoordak

Het was vorig jaar zomer toen Gullimex bij pandeigenaar Wim Geul van Gully Vastgoed aanklopte om eens na te denken over klimaatbeheersing. De twee kantoorpanden aan de Oostermaat hadden immers platte daken en bij temperaturen die op sommige dagen zelfs een daktemperatuur van 81 ºC opleveren, was het op de bovenste verdiepingen vrijwel onwerkbaar. “Het dak vullen met isolatie zag ik niet zitten, dat zou maar een halve oplossing worden”, zo zegt Geul en hij ging op zoek naar alternatieven.

 

‘Het effect is spectaculair’

Een lange zoektocht werd het niet, want via zijn bemoeienis met het World Trade Centre in Hengelo kwam hij al snel in contact met Ton van Ulden, die in 2013 startte met Sustainable Durable Systems. Dit bedrijf richt zich op slimme oplossingen die bijdragen aan het verminderen van de impact van klimaatveranderingen. Al snel kwamen ze uit op Roofclix, een multifunctioneel systeem van harde witte kunststoftegels die - eenmaal gemonteerd op de verbindingsdelen - als het ware iets boven het dak zweven, waardoor er een luchtspouw ontstaat waarmee de warmte en koude uitwisseling tot wel 50 procent wordt gereduceerd. “Het effect is spectaculair”, aldus Van Ulden, “in veel gevallen is het gebruik van een airco niet eens meer nodig, het dak krijgt nu de schaduwtemperatuur”.

 

Het werd een omvangrijke klus, want beide panden samen beslaan zo’n 900 m2. Eerst diende er ruim 74 ton grind te worden afgezogen, waarna de daken werden voorzien van nieuwe bitumen. Daarop konden vervolgens de verbindingsdelen worden gekit, waarin later de tegels werden bevestigd. Daarmee ontstond de nieuwe witte toplaag die bijna 80 procent van de zonnestraling reflecteert en waarop normaal gelopen kan worden. Eventuele beschadigingen aan het feitelijke dak worden daarmee voorkomen.

 

Isoleren, maar ook energie winnen

De isolatievraag van Gullimex was daarmee opgelost, maar voor Geul was het nog niet voldoende. “Als we toch eenmaal bezig zijn is het goed ook eens naar het effect van zonnepanelen te kijken”, zo dacht hij. “Wellicht dat we tegelijkertijd dan ook energie kunnen winnen”. Zo gezegd, zo gedaan. Installatiebedrijf Weghorst uit Borne schoof aan bij de overlegtafel en gedrieën werd het plan doorgerekend. Uiteindelijk werden er 189 panelen geplaatst, goed voor een jaaropbrengst van 55.000 kwh.

 

Terugkijkend op het recent afgeronde project valt er alleen maar tevredenheid en trots te bespeuren. Van Ulden: “Dit een prachtig praktijkvoorbeeld hoe je met verschillende technieken tot verbluffende prestaties kunt komen. En Geul ten slotte: “Het is weliswaar een ‘veel geldproject’ maar binnen vijf jaar verwacht ik de investeringen terug te verdienen. En ik ben er vast van overtuigd dat we in dit driemanschap nog meerdere projecten kunnen realiseren. Er is maar liefst 600 miljoen vierkante meters aan platte daken in ons land, maar houdt het maar dichter bij huis. Alleen alle kantoorpanden aan de Oostermaat zouden er al prima voor in aanmerking kunnen komen.” (AJ/BM)

 

foto's en video: © Dirk de Graaf

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Siny Boer — 29 nov 2020
Isolatie en zonnepanelen op het platte dak van het bedrijf! Geweldig! Hopelijk krijgt dit goede voorbeeld heel veel navolging!
Ron Hartman — 17 nov 2020
Hr van Ulden: ik vrees dat mijn vraag niet helder was. Ik zag de grafieken in uw brochure, maar doel op de effecten van de constructie (de luchtkooi) onder de zonnepanelen. Ook of die gevuld zijn met isolatiemateriaal of verschillende luchtlagen.
Ron Hartman — 16 nov 2020
@Ton van Uden. Delta T wordt zeker ook minder, maar hoeveel? De Rc waarde van het totale dak (incl. de looppaden) interesseert me hevig, omdat je bv met een eerdere Rc van 6 EN deze oplossing samen, een ideale Rc van 8 tot 10 zou kunnen bereiken. Is er rekenwerk gedaan?
Ton van Ulden — 16 nov 2020
In de winter is de daktemperatuur onder Roofclix® hoger dan die van het weerstation.
's Nachts is er nog een sterk, ander verschijnsel. Door nachtelijke uitstraling kunnen daken makkelijk ruim 10 - 15 graden Celsius kouder worden dan het weerstation aanwijst.
De daken onder Roofclix® zijn juist hoger in temperatuur dan het weerstation aanwijst.
Een gunstig verschil dus van 15 - 20 graden Celsius.
Dat zorgt voor een sterke vermindering van warmteverlies.
Ron Hartman — 15 nov 2020
Delta T lijkt hier in de zomer zo fors minder, dat een isolatieeffect wordt ervaren. Is al bekend wat in de winter dat verminderde effect is en wat dan de Rc waarde is geworden?

 

 

Daar ga je dan, na 31 dienstjaren…

Het ene pensioen is het andere niet en daar weten ze bij de Gebr. Ezendam aan de Oonksweg over...
29-03-2024

Huisarts Paul van Buuren zwaait af

Na 35 jaar als huisarts in Borne te hebben gewerkt neemt Paul van Buuren op 27 maart afscheid...
12-03-2024

Jeugdige slopers gaan los in Jan Ligthartschool

Donderdagmiddag tussen kwart over drie en vier uur stonden de deuren van de Jan Ligthartschool...
15-02-2024

Herontwikkeling locatie Jan Ligthart definitief...

Nadat er verschillende plannen voor de herontwikkeling van Het Wooldrik om verschillende redenen...
10-01-2024

Bert Bosman neemt afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt

Vorige week nam Bert Bosman afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt. In 2016 was hij de...
31-12-2023

Juf Gerrie na 45 jaar met vervroegd pensioen

Vandaag, 19 december, heeft juf Gerrie Oude Lenferink na een carrière van maar liefst 45...
19-12-2023