Borne gaat azc aanbieden voor opvang Oekraïense vluchtelingen
RAAD WIL HELPENDE HAND BIEDEN EN ZIET MARIA MEDIATRIX ALS ENIG MOGELIJKE LOCATIE

Borne gaat azc aanbieden voor opvang Oekraïense vluchtelingen

Unaniem was de gemeenteraad dinsdagavond van mening dat Borne een bijdrage moet leveren om het leed van mensen die het oorlogsgeweld in Oekraïne momenteel massaal ontvluchten te verzachten. De beelden die dagelijks de huiskamers binnenkomen raken iedereen in de ziel. Geweld zo dichtbij, tegen mede-Europeanen, raakt iedereen. Verwacht wordt dat er snel een oproep komt om de vluchtelingen onderdak te bieden. Bijna unaniem waren de fracties het er over eens dat de meest voor de hand liggende locatie daarvoor het Maria Mediatrix in Azelo is.
 

Gesprek met Azelo

Wetende van de gevoeligheden vanwege de gebeurtenissen in het verleden werd het college opgeroepen zo snel mogelijk het gesprek met het GBA en de omwonenden aan te gaan, waarschijnlijk morgen al, om te bekijken of er ook in Azelo draagvlak is. Uitdrukkelijk krijgt de buurt echter geen vetorecht. Of zoals Karin Scholten (GB90) het verwoordde: “Van heel veel inwoners hoor ik dat we dit gewoon moeten doen, mogelijk zijn er dezelfde sentimenten in Azelo. We moeten het moeilijke gesprek aangaan.”

 

Andere opties

Er is blijkbaar al even onderzocht of een andere locatie tot de mogelijkheden behoort. Waarnemend wethouder Martin Velten: “Het Carmelietessenklooster is geen optie, daarvoor hebben we toestemming van het Vaticaan nodig. Met collega’s in Enschede en Hengelo hebben we gesproken over de ervaringen met het plaatsen van containerwoningen, maar die zijn eigenlijk niet geschikt voor gezinnen. Semipermanente woningen ergens plaatsen is helaas niet snel te regelen. Zo blijft er weinig ander over dan het Maria Mediatrix.”
 

Mieke Visser (SP) was daar als enige niet echt van overtuigd. “Het azc bewoonbaar maken kost ook een paar maanden, weten we uit de meest recente gebeurtenissen. Bovendien vind ik dat we niet bij voorbaat, hier vanuit de raad, moeten beslissen om het Maria Mediatrix beschikbaar te stellen.” Liever had ze gezien dat er eerst met Azelo gesproken zou worden.
 

Dat gebeurt dus nu wel heel snel. Daarbij zal de zeggenschap van de omwonenden in het herontwikkelingsproces van het complex geen onderdeel van het gesprek zijn. Burgemeester Jan Pierik: “Die positie is al gemarkeerd in de Nota van Uitgangspunten.” (AJ)

 

Foto in de tekst © Dirk de Graaf

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Meindert — 11 mrt 2022
Wat is het verschil tussen een vluchteling (Oekraïne) en een asielzoeker?over een jaar vragen de Oekraïners massaal een asielzoekers statis aan de oorlog duurt jaren.de emoties zullen afnemen over de huisvesting van de Oekraïners mede door de weinige huisvesting
Jan Heuthorst — 05 mrt 2022
@H.Houtman, je haalt mij de woorden uit de mond, helemaal met je eens.Maar voor sommigen is in verkiezingstijd alles geoorloofd.
H. Houtman — 05 mrt 2022
@Ernst
Even jezelf politiek op de borst kloppen over de rug van mensen die voor een oorlog vluchten, je moet het maar durven.
Ernst — 03 mrt 2022
Wat een aankondiging van het indienen van een motie van die strekking door D66 op de korte termijn al niet te weeg kan brengen. En dat alles in goed vooroverleg met de vertegenwoordiger van Azelo
Lampje — 02 mrt 2022
Is de huidige illegale bewoning, met goedkeuring van alle Raadsfracties, of ook al een ander onderonsje.
Mieke Visser — 02 mrt 2022
De SP is voor opvang van vluchtelingen uit oorlogsgebieden. Maar praten over haken en ogen en in dit geval goed kijken naar alternatieven horen daar ook bij. Dan kun je een besluit nemen waarvan je ook de gevolgen in beeld hebt. De SP deed gisteren de suggestie voor een oproep aan inwoners of men vluchtelingen in huis zou willen opnemen. De SP-fractie heeft al vaker voorgesteld kleinschalige opvanglocaties met semi-permanente bouw voor vluchtelingen en statushouders in te richten. Een amendement daarvoor is in september 2021 niet aangenomen. We vinden opvang in Maria Mediatrix nu geen goede mogelijkheid meer, omdat over 2 maanden plannen worden ingeleverd voor nieuwe invulling. Als de raad niet voor 1 juli 2022 over het gekozen plan besluit, treedt het besluit tot sloop in werking. De mening van omwonenden was gisteren ondergeschikt, terwijl die mening bij de vluchtelingendiscussie in september 2021 voor fracties reden was om tegen te stemmen. We blijven de ontwikkelingen volgen.
Hendrik — 02 mrt 2022
Idd gelukkig dat onze gemeente nu durft door te pakken ivm het nijpend tekort aan opvang.
Onze wethouder en voormalige burgervader hadden een ander plan gesmeed. Ik ben volledig voor de opvang en ik had eigenlijk ook niet anders verwacht omdat de gemeente veel geld kan gebruiken. De ene zijn nood is de gemeente Borne zijn brood.. toevallig dat het nu toch past…!
En waar zijn die dwarsliggers van “Groot Azelo” we horen ze nu niet en zien ze niet.
De directe omwonend van het AZC ze zijn ook nog niet veel beter dan de oosterlingen. Profiteren van de machthebbers die niks brengen… brrrr krijg het er koud van….
Mathieu — 02 mrt 2022
Zouden wij met inwoners van Borne een actie kunnen opzetten om mensen die een auto hebben deze mensen kunnen ophalen in Polen voor onderbrengen in Azelo??
Ron Hartman — 02 mrt 2022
@Bornse. Op het pand zit geen woonbestemming. De 25 bewoners en kunstenmakers zijn dus onderdeel van een situatie. Ze kunnen nu ze de weg weten, mooi kwartiermaker worden voor andere mensen in nood. Uitdagende, nieuwe situatie!
Jan Heuthorst — 02 mrt 2022
@Bornse, toch jammer dat u niet gewoon onder eigen naam reageert. Dan hadden uw woorden een grotere waarde gehad. Nu lijkt het een beetje op iemand die nu dus (anoniem,) maar besluit om achter een andere keuze te maken met de verkiezingen. Wellicht wordt het een soort Baudet, mag ik aannemen. Ongetwijfeld heeft u ook gemerkt dat bijna de hele wereld met afschuw de ontwikkelingen in het oorlogsgebied veroordeeld. Er worden miljarden euro's bij elkaar gelegd om de bevolking te helpen, daar in dat land, de buurlanden, maar ook hier in ons landje. Hier bij mij in de Achterhoek, maar ook bij u in Twente. Hulde daarvoor! Maar het gaat niet over tientallen mensen, maar over duizenden, vooral vrouwen en kinderen die van af nu in grote onzekerheid zijn of ze hun vader/man/zoon nog ooit levend terug zullen zien. Die mensen doen echt niet moeilijk als de waterleidig in het gebouw stuk is, of dat de douche weigert. Ze zijn blij dat ze nog leven! Je moet je eigen sores gewoon even laten rusten.
Bornse — 02 mrt 2022
@Janny: Was het maar zo eenvoudig. Maria Mediatrix staat op dit moment niet leeg! Er wonen nu ongeveer 15 mensen die op de woningmarkt tussen wal en schip vallen. Waaronder studenten, jonge hardwerkende koppels en zzp’ers. Tevens is het voor een stuk of 10 mensen ook een werkplek. Beide op basis van anti-kraak (waar men huur/vergoeding voor betaald) wat tegenwoordig met de huizenmarkt bijna geen bewuste keuze meer is. Daarnaast zijn er delen van het pand absoluut niet gebruiksklaar en zal dit zeker enkele maanden en tonnen gaan kosten om enkel al in de basisvoorzieningen te voldoen aan de richtlijnen van een noodopvang. We gaan dan wel het voorjaar in maar er zijn ruimtes waar geen warmte- of waterleiding meer loopt. Een verfje, grote schoonmaak en rondje kringloop zou slechts een finishing touch zijn.
Louis van Rasten — 02 mrt 2022
@Ron Hartman, er is inderdaad een behoorlijk verschil: terwijl Afghaanse vluchtelingen in grote getallen de benen namen voor ook nog eens een klein leger van de Taliban vechten Oekraïense mannen als helden voor hun leven. Wij moeten openstaan voor hun gevluchte vrouwen en kinderen en het is daarom onze plicht deze mensen op te vangen. Ik vind het daarom zeer goed dat het Maria Mediatrix voor hen wordt open gesteld.
Janny — 02 mrt 2022
En, lichtgeel hesje, je doet vast wel mee, schouders eronder hoor
Janny — 02 mrt 2022
En wat zou het mooi zijn om deze locatie zo op te knappen dat de mensen ook echt het gevoel hebben welkom te zijn. dmv een verfje, grote schoonmaak, vrolijke dekbedovertrekken, kinderspeelgoed, wat banken via de kringloop (mijn banken gaan volgende week naar de kringloop), wat planten, etc. Etc. Ik help graag waar ik kan.
Jan Heuthorst — 02 mrt 2022
Als voormalige bewoners (scholier in de jaren 60/70) ben ik apetrots dat dit gebouw, waar ik wel een boek over schrijven kan, weer hulp kan bieden aan mensen mensen die alles kwijt zijn. Het zal je maar overkomen. Ben enkele jaren geleden naar de open dag geweest, de buurt mag trots zijn met zo'n gebouw in de regio. Toch mooi dat die, pak hem beet, 200 kamertjes weer eens bewoond worden.
Ron Hartman — 02 mrt 2022
Natuurlijk is er verschil! Niet voor niets wordt er normaal gescreend voordat ze uberhaupt binnen mogen. Ik heb het hier ook over NOOD hulp en niet over asielzoekers zoals dat woord een eigen betekenis lijkt te hebben. Wellicht wel een goed moment om dat nog eens heel helder te krijgen.
Lichtgeel hesje — 02 mrt 2022
We hebben dus kennelijk vluchtelingen in verschillende categorieën; goed om te weten voor de toekomst.....
Trees Platvoet — 02 mrt 2022
Fijn dat de gemeenteraad heeft besloten het AZC beschikbaar te stellen voor vluchtelingen uit Oekraïne.
Janny — 02 mrt 2022
Wat een mooi, menselijk, besluit,
Ron Hartman — 02 mrt 2022
@Lichtgeel hesje. Er is toch wel enig verschil lijkt me. Afghanen wilden niet vechten met hun goed bewapende leger van 350.000 man tegen een horde van 70.000 slecht bewapenden en kozen massaal voor vlucht en emigratie. NU lijkt het erop dat gezinnen uit elkaar vallen omdat mannen vechten tegen een overweldigende overmacht en hun kinderen in vertrouwen naar de grens brengen. Ze mogen hier legaal reizen immers ...
Lichtgeel hesje — 02 mrt 2022
Sorry, mijn verwijzing naar het artikel in BB over geen opvang asielzoekers meer in het AZC is onjuist, en moet zijn 20/10/2021 en niet 2020....
Marko Zwier — 02 mrt 2022
Dag gemeenteraad van Borne. Ga serieus proberen te regelen of er een stevig bedrag geld van de landelijke overheid kan komen om het woon klaar te maken.
hans van Hasselt — 02 mrt 2022
Om slachtoffers van de oorlogsmisdaden van Poetin op te vangen in Maria Mediatrix moet ook bij de bewoners van Azelo op begrip kunnen rekenen. Zij hebben in de tumulteuze raadsvergadering over heropening van het AZC immer gezegd niet tegen vluchtelingen te zijn. Nu staan ze weer voor de deur onze buren uit de Oekraine. Deze vluchtelingen verdienen een warm welkom en ondanks eerdere beloften en andere plannen met Maria Mediatrix. De plannen moeten maar even opgeschort worden. Deze acute situatie vereist snel schakelen en zoeken naar noodopvang voor onze Europese buren. Mijn complimenten voor de meerderheid van de gemeenteraad met hun besluit. Maar mevrouw Visser van de zogenaamde solidariteits partij was tegen noodopvang. Voortschrijdend inzicht bij haar zou toch tot andere gedachten geleid moeten hebben in plaats van star vasthouden van wat zij eerder gezegd had.
Bornse — 02 mrt 2022
Gemeente Borne komt geen afspraak na aan omwonenden van Azelo, geeft valse hoop aan projectontwikkelaars EN discrimineert mensen op afkomst, geloof en of iemand deel uitmaakt van de EU of niet. Ongelofelijk bedroevend hoe gemeente Borne haar inwoners elke keer weer voor de gek houdt. En dan nog maar te zwijgen over het lot van de huidige bewoners. Zij hadden gehoopt dat Borne met een mooi plan van een van de projectontwikkelaars meer betaalbare woningen zou gaan creëren in gemeente Borne voor inwoners van Borne. Mensen die op zoek zijn naar een betaalbare woning zijn NIET welkom in Borne. En tegelijkertijd wordt en van de huidige welvarende inwoner en belastingbetaler geld vernietigd door het pand ‘woon klaar’ te maken. Dit kost tonnen! Ik pas mijn stem voor de gemeenteraadsverkiezingen DIRECT aan door deze belachelijke keuze.
Lichtgeel hesje — 02 mrt 2022
Met dit 'gegeven' kunnen de plannen van de projectontwikkelaars en de nota van uitgangspunten dus in de papiervernietiger! Overigens ben ik met het oog op de Verkiezingen wel nieuwsgierig naar de 'belevingswereld' van het huidige college en de huidige raad als het gaat om het "verschil" tussen het afwijzen van Afghaanse vluchtelingen/asielzoekers (zie BB 20/10/20) en het nu en-bloc wel verschaffen van opvang voor Oekrainse vluchtelingen. Dit verschil is mij namelijk niet duidelijk, gezien wat er speelt in beide landen....
Martin — 02 mrt 2022
Ze zouden toch niet zijn blijven hangen in de gedachten van hun oprichters Daan Monjé en Nico Schreven??.
Martin — 02 mrt 2022
Waarom zou SP tegen zij? Lekkere (a) sociale partij?.
Gerard Vos — 02 mrt 2022
Fijn dat het gemeentebestuur zo snel en vrijwel unaniem, het voormalige AZC in Azelo wil aanbieden voor de opvang en hulp aan Oekraïeners. Dat geeft de burger moed en vooral de getroffen mensen hoop!
Kristel — 02 mrt 2022
Halleluja! Laat Maria Mediatrix opnieuw worden ingezet waarvoor het bedoeld is; een veilige haven voor mensen die extra aandacht behoeven, fijn dat deze volledige uitgeruste plek er reeds is en laten we deze met elkaar, helemaal in tijden van nood, koesteren als dergelijke wereldproblemen lokale issues overstijgen.
Buurvrouw Maria Mediatrix, Azelo
Ron Hartman — 01 mrt 2022
Deze mensen die zondermeer legaal in Nederland zijn, hoeven geen asiel, maar NOOD opvang en straks weer naar huis. NU al denken in ruime gezins opvang is bevestigen dat er geen hoop is. Vrouwen en kinderen zoeken shelters, voeding en emotionele steun. Geef dat snel, ipv weer tonnen en tijd in een AZC te steken dat voldoet aan alle ambtelijke eisen.
Marga withag — 01 mrt 2022
Gelukkig is er positief gestemd. Kan ik trots zijn op Borne🥰
Ineke Haarhuis — 01 mrt 2022
Gelukkig! Eindelijk een wijs besluit! Draai het eens om! Je zult maar Oekrainer zijn anno nu! Het is toch prachtig om deze mensen op te vangen hier?
Ineke Haarhuis — 01 mrt 2022
Gelukkig! Eindelijk een wijs besluit! Draai het eens om! Je zult maar Oekrainer zijn anno nu! Het is toch prachtig om deze mensen op te vangen hier?
Bornenaar — 01 mrt 2022
Ja, en durf dan maar eens nee te zeggen als inwoner van Azelo. Eerst de zaak in de media, en vervolgens de omwonenden.

Opvang van Oekraïense vluchtelingen? Ja, dat lijkt me logisch. Maar de manier waarop? Weer de onbetrouwbare overheid ten top.

Gemeente wil toeristenbelasting invoeren

Als het aan het college ligt wordt er per 1 januari 2025 toeristenbelasting geheven op betaalde...
25-04-2024

Evenementen krijgen toch extra geld

Vorig jaar bij de begrotingsbehandeling werd een amendement unaniem aangenomen om evenementen...
24-04-2024

Bouw Huis van Borne kan van start

Dinsdagavond ging de meerderheid van de gemeenteraad akkoord met het beschikbaar stellen van 3,4...
24-04-2024

Politieke vragen over veiligheid nieuw stuk F35

Naar aanleiding van het recente artikel op BorneBoeit en bezorgde geluiden van omwonenden die de...
20-04-2024

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024