Borne biedt geen crisisopvang asielzoekers aan
‘WE DEDEN EN DOEN AL BOVENGEMIDDELD VEEL’

Borne biedt geen crisisopvang asielzoekers aan

Via de Veiligheidsregio’s zijn gemeenten gevraagd of zij locaties beschikbaar hebben om crisisnoodopvang aan asielzoekers te verlenen en de opvang in Ter Apel te ontlasten. Borne heeft de Veiligheidsregio Twente geïnformeerd daarvoor geen mogelijkheden te zien. Burgemeester Jan Pierik: “Borne heeft al decennia lang veel gedaan voor asielzoekers met het azc in Azelo en nu doen wij bovengemiddeld veel voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne, wat veel vraagt van de ambtelijke organisatie en van vrijwilligers in de samenleving. Wij hebben onze handen vol. Dat doen we graag, maar dat willen we ook gewoon goed blijven doen.” Omdat Borne ook de taakstelling om statushouders te huisvesten serieus neemt is Pierik van mening ‘dat andere gemeenten maar eens de vinger moeten opsteken.’

 

Historie

Daarnaast speelt het recente rumoer rondom het voormalige azc in Azelo een rol. “De sluiting van het azc Azelo in 2019 gaf de verwachting dat asielzoekers vanaf dat moment in andere gemeenten zouden worden opgevangen. Toen in 2021 sprake was van de mogelijke komst van Afghanen bleek dit voor de gemeenteraad en voor veel inwoners een brug te ver. Voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen bleek eerder dit jaar wel draagvlak te zijn, maar wel onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat dit geen opstap zou zijn naar het toch weer huisvesten van asielzoekers. Ons standpunt is daarom nu ook dat we de overtuiging hebben dat we (meer dan) naar vermogen onze bijdrage hebben geleverd en nog steeds leveren als het gaat om de opvang van asielzoekers, statushouders en vluchtelingen. Om deze redenen zien wij af van het leveren van een bijdrage aan het realiseren van crisisnoodopvangplaatsen”, laat Pierik de Veiligheidregio Twente weten. (AJ)

 

Foto boven © Dirk de Graaf

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Louis van Rasten — 13 jun 2022
Eindelijk eens een keer een goed besluit. Nederland loopt zo langzamerhand over met asielzoekers. In Den Haag begrijpen ze niet dat als de boot te vol raakt deze uiteindelijk zal gaan zinken.

@Ton Huiskes, m.i. snap je niet helemaal wat er in Nederland gaande is. Wij hebben een nijpend woningtekort. Waar moeten wij al die mensen gaan huisvesten????

Gemeenten in Nederland doen al meer dan genoeg voor opvang van asielzoekers.
Herman — 10 jun 2022
Beste Ton, anno 2022 wordt er minder gebouwd, vanwege stikstof. Waar wil deze mensen huisvesten.
Michaela — 10 jun 2022
Beste Ton.

Mensen die hier aankomen hebben diverse veilige landen doorkruist. Daar hadden ze asiel moeten aanvragen. Daarna gaat de verdeelsleutel in over Europa. Deze groep komt dus willens en wetens ons land binnen. Er is maar 1 adequate oplossing, het Deense model volgen.

Oekraïners is natuurlijk een heel ander verhaal. Dat is regio-opvang.

Borne is denk ik wel door de draagkracht heen.
Ton Huiskes — 10 jun 2022
Iedere gemeente in de Veiligheidsregion Twente dient met een oplossing te komen. Een "eevoudig" nee van de burgemeester is een beetje NIMB gevoel - laat andere gemeentes maar met oplossingen komen.

Er is een crisis aan de gang in de opvangcentra zoals Ter Apel, dus de gemeente Borne dient ook met een oplossing te komen. Blijven zoeken naar ruimte (met ook in Borne veel winkelpanden die leeg staan) is een must gezien de noodsituatie. Door te verwijzen naar het verleden, betekent niet dat je als een soort goedheiligman je op de borst kunt blijven kloppen (en zeggen we hebben super gedaan in het verleden). Nee, dit kan echt niet anno 2022.
michaela — 09 jun 2022
Goed besluit. Genoeg is genoeg voor 1 dorp. Nu er alleen nog voor zorgen dat de flexwoningen op een andere locatie komen te staan. Het Letterveld heeft al genoeg over zich heen gehad. Op de Bornsche Maten is plek zat.
Michel — 09 jun 2022
Heel goed. Het moet eens afgelopen zijn. Vele bewoners doen wat we al verplicht worden te doen helemaal niet omdat we daar zelf achter staan. We hebben geen keuze, laten we ons daarom aub eindelijk harder uitlaten. Hoe ver moet Nederland nog verder kapot gaan?
Hans van Hasselt — 09 jun 2022
Als de burgemeester de taakstelling van het rijk m.b.t. Het huisvesten van statushouders serieus neemt. waarom is er dit jaar nog geen een status houder gevestigd in Borne?

Azc wordt ‘Landgoed Groot Azelo’

Van de vier projectontwikkelaars die wel iets zagen in de herontwikkeling van het Maria...
04-07-2022

Wethouders in de startblokken

Als het aan de partijen VVD, CDA en Borne-Nu ligt dan worden dinsdagavond Michael Geerdink...
04-07-2022

Borne start met was- en strijkservice

In navolging van meerdere Twentse gemeenten krijgt ook Borne een was- en strijkservice. Met deze...
30-06-2022

Nieuw zeer in de gemeenteraad

Na de verkiezingen waren alle partijen eensgezind in het voornemen om voortaan beter met elkaar...
23-06-2022

Subsidie voor afkoppelen regenwater

Gemeente Borne wil inwoners stimuleren om regenwater af te koppelen van het riool en stelt...
23-06-2022

Flink meer lucht in de begroting

Het financieel perspectief voor de gemeente Borne ziet er een stuk rooskleuriger uit dan de...
22-06-2022