Wat hield ons bezig in 2022? -2-
29-12-2022
EEN SELECTIE VAN DE MEEST GELEZEN ARTIKELEN OP BORNEBOEIT

Wat hield ons bezig in 2022? -2-

Het tweede deel van ons jaaroverzicht. Een selectie van de meest gelezen artikelen op BorneBoeit, van mei tot en met augustus 2022.
 

Mei

Halverwege de maand wordt de Europastraat weer voor het doorgaande verkeer vrijgegeven. Wel zijn er aanpassingen. Zo is de 30 km zone ingevoerd en zijn de voorrangsregels gewijzigd. Nog geen uur na de opening volgt de eerste aanrijding tussen een fietser en een auto. Hoewel de toedracht nog niet duidelijk is, trekken al veel mensen de conclusie. Veel te gevaarlijk en vragen om moeilijkheden. Toch denken de deskundigen er anders over en vermoeden ze dat het vooral een kwestie van gewenning is. De ‘Hoofdstad Aanspanning’ krijgt ruim een week later weinig mee van al die verkeersperikelen. Met veertien postkoetsen doorkruisen ze Borne tijdens hun jaarlijkse Coach Meeting. Het levert prachtige en vooral ook nostalgische plaatjes op en overal krijgen ze vrij baan om hun pronkstukken van A naar B te leiden.
 

Ondertussen gaat het serieuze werk natuurlijk ook door. Althans… dat is de bedoeling van Joop Wikkerink die zijn tanden zet in het formatieproces rondom een nieuwe gemeentelijke coalitie. Al snel doemen de eerste hobbels op. In de plannen van de formateur komen CDA en Borne-Nu niet voor, terwijl uit gespreksnotities blijkt dat GB’90 wil dat de VVD vooral moet bewegen. Gemopper alom. Vreugde is er wel op een ander speelveld, dat van NEO aan de Twickelerblokweg. Op 29 mei winnen de zwartwitten hun thuiswedstrijd tegen BWO en daarmee is het kampioenschap in de tweede klasse een feit. Zowel binnen als buiten de lijnen is de ontlading groot en wordt de promotie naar de eerste klasse uitbundig gevierd.
 

Juni

Blijdschap is er ook op de eerste zondag in juni. De Pinksterbruidjes dansen onder de Pinksterkroon en het ‘Rosa Rosa’ galmt na twee jaar stilte weer door de straten. De publieke belangstelling is groot en het evenement heeft nog niets aan aantrekkingskracht ingeboet. Op 10 juni wordt bekend dat Wim Geul is overleden. De man die bijna overal in Borne bij betrokken was en zich met hart en ziel inzette om zijn dorp beter, mooier en aantrekkelijker te maken. De veelzijdig entrepreneur, Mister Borne, werd 74 jaar.
 

Op 15 juni maakt formateur Joop Wikkerink bekend de handdoek in de ring te gooien. Achter zijn rug om hebben VVD, CDA en Borne-Nu elkaar gevonden en denken ze samen een uitstekende (minderheids)coalitie te kunnen vormen. Tussen de nette bewoordingen in is de boosheid, teleurstelling en frustratie over en weer hoorbaar. Toch neemt de dan oud-formateur met rechte rug afscheid. “Borne heeft een mooie schaal”, zegt hij. “Inwoners zijn betrokken en de raad is betrokken. Dat is iets waarmee het allemaal wel goed zal komen.” Een aanvaring van een heel ander kaliber is er deze maand te zien op de camera die gericht is op de dan lege parkeerplaats bij Nettorama. Een bestelbusje ramt er een paaltje en komt hardhandig tot stilstand. Door de klap komen de achterwielen zelfs van de grond.
 

Juli

Op 4 juli komt er witte rook bij het Rheineplein. De beoogde coalitie van VVD, CDA en Borne-Nu presenteert haar drie nieuwe wethouders. Nou ja, nieuw… Martin Velten van Borne-Nu schuift dan aan voor zijn inmiddels derde termijn, maar voor de andere twee, Michael Geerdink (CDA) en David Vermorken (VVD) betekent het wel de vuurdoop. Als de gemeenteraad met hun voordracht kan instemmen is het allemaal beklonken.
 

Op dezelfde dag wordt ook Landgoed Groot Azelo gepresenteerd. Het is de naam die gegeven is aan het herontwikkelingsplan voor Maria Mediatrix dat is uitgebroed door Leverink en Assen en Holleman Ontwikkeling en de voorkeur van het college draagt. Veel groen en duurzaamheid staan in het plan centraal; ook het huidige hoofdgebouw zal intact blijven. Daarnaast komen er nog eens zo’n 40 woningen. De plannen verkeren nog in de schetsfase en zullen diverse inspraakronden moeten overleven.
 

Op 5 juli overlijdt Maaike Leurink, voor velen een bekend gezicht in Borne. Haar jonge leeftijd (48 jaar) én haar grote wens om bij haar afscheid te doneren voor zitbankjes in (de omgeving van) Borne, maken diepe indruk. Aan het eind van de maand gaat het vooral over boerenprotesten. Ook de A1/A35 is door de boze agrariërs geblokkeerd en dat leidt tot files en oplopende irritatie. De eveneens stilstaande Bornenaar Ruud Leliefeld is het zat en besluit de file te ontlopen door een oprit als afrit te gebruiken. Prompt krijgt hij een bekeuring die volgens de geruchten weleens tot zo’n 9.000 euro zou kunnen oplopen. Het wordt landelijk nieuws, zelfs burgemeester Jan Pierik intervenieert. Uiteindelijk verdwijnt de uitgeschreven boete in de papierversnipperaar.
 

Augustus

De zomer in Borne lijkt zich ondertussen ook al te manifesteren op de carpoolplaats aan de Azelosestraat. Tot verbazing van vele passanten staat er namelijk al enkele weken een camper en dat terwijl een langer verblijf dan drie dagen toch echt tegen de regels is. De bewoner blijkt de 64-jarige Fred te zijn, een dakloze Hengeloër die de buik vol heeft van ‘het systeem’ in ons land. In zijn verhaal aan BorneBoeit vertelt hij over huisuitzettingen, een scheiding, zelfmoordpogingen en zijn wens om naar Curaçao te emigreren. Een week later trekt ‘de sterke hand’ toch echt de teugels aan en verdwijnt Fred met camper en al uit het zicht.
 

Halverwege de maand maakt Borne kennis met de nieuwe TMZ-regiomanager Borne, Herman Schoemaker. Een kennismaking die nogal wat stof doet opwaaien. Schoemaker vertelt namelijk dat er een verandering van beleid zal optreden in ’t Dijkhuis, uitmondend in het afstoten van dagbestedingsactiviteiten en een herbezinning op activiteiten die vanuit de samenleving in het Atrium plaatsvinden. In veel reacties zeggen mensen te vrezen dat we nu de oudere bewoners gaan vergeten. Toch blijkt het plan iets genuanceerder en keert de rust terug.
 

Een andere nieuwkomer die deze maand ook voor ophef zorgt is de groene deelscooter. Het elektrische vehikel is de nieuwe trend in de grotere steden en zal ook Borne moeten gaan veroveren. Het duurt niet lang of bijna iedereen valt (soms ook letterlijk) over de her en der rondslingerende scooters. Wél een succes worden de 44ste Melbuul’ndagen die de zomer in Borne feestelijk mogen afsluiten. Het wordt vier dagen lang van alles wat en voor elk wat wils. Mooier kan het allemaal niet worden en de massale publieke belangstelling spreekt boekdelen. (Redactieteam)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Asbest vrijgekomen bij brand in schuur

Iets voor 22.00 uur gisteravond kreeg de Brandweer Borne een melding van een schuurbrand aan de...
09-12-2023

Kozakken verjagen Fransen uit Borne

Het is een bijna vergeten bevrijding van Nederland, die van de Fransen in 1813. Morgen, op 30...
29-11-2023

Training Mindfulness voor ouders

ADVERTORIAL • Begin het nieuwe jaar met een moment voor jezelf. Voor alle ouders, die door...
28-11-2023

Jubilarissen en afzwaaiers bij Brandweer Borne

De korpsavond die vrijdag werd gehouden in de brandweerkazerne aan De Bieffel stond dit keer...
25-11-2023

NSC overtroeft PVV in Borne

Het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt heeft in Borne, net zoals in veel andere Twentse...
23-11-2023

Het gemak van online kleding kopen

ADVERTORIAL • Op zoek naar een leuke outfit kon je daar vroeger nog wel eens een hele dag...
21-11-2023