‘Alles, behalve de lokalen!’
EERSTE STEMTAFEL: VVD ALS ENIGE HELDER OVER GEWENSTE COALITIE

‘Alles, behalve de lokalen!’

Het was een van de opvallendste uitspraken woensdagavond tijdens de eerste gespreksronde onder de noemer ‘De Stemtafel’ die gehouden werd in café De Steeg. Aangeschoven waren Anka Jacobs van de VVD, Ernst Janssen van D66 en Tom Verreussel, de SP-voorman. Op de vraag welke coalitie voor Borne het beste zou zijn, antwoordde de VVD-lijsttrekker: “Ik kan er kort over zijn: om het CDA kunnen we niet heen. Daarnaast zou ik de VVD, PvdA/GroenLinks en D66 willen zetten. De lokalen hebben teveel macht en zorgen voor fragmentatie. Dat is niet goed, we hebben de link nodig naar de provincie en landelijke overheden, en dus ook landelijke partijen.”

 

Lastige opgave

Ernst Janssen en Tom Verreussel lieten zich niet verleiden tot het doen van uitspraken in die richting. “Het is de kiezer die beslist”, zo zei Verreussel. Janssen: “Ik zou kiezen voor een middenpartij en twee anderen.” De coalitievoorkeur vormde een van de vele vragen die op het drietal werden afgevuurd en waarin een poging werd gedaan de mens achter de lijsttrekker te vinden. Een lastige opgave, zo bleek tijdens het ruim een half uur durende gesprek. De verleiding om ‘te vluchten’ in partijstandpunten was groot.

 

Op de vraag bijvoorbeeld wat hun grootste blunder in de afgelopen vier jaar was geweest, bleken de heren duidelijk moeite te hebben een antwoord te geven. Dit in tegenstelling tot Anka Jacobs die ronduit toegaf een collega-raadslid te veel geschoffeerd te hebben en daar ook berouw voor toonde.

 

Zenderen met stip

Gevraagd naar de twee belangrijkste aandachtspunten voor de komende jaren stond bij alle drie Zenderen met stip genoteerd. Jacobs: “Ik kies voor de mestvergister en een vervroegde aanlegging van een rondweg om Zenderen.” Janssen: “Alles met de burger samendoen. De overheid moet een nevenheid worden.” Als tweede haalde hij zijn stokpaardje ‘het spoor buiten Borne’ aan. Verreussel ten slotte noemde mobiliteit en milieu (zoals de rondweg, Elhorst-Vloedbelt en de fijnstofproblematiek) als belangrijkste aandachtspunt, gevolgd door de aandacht voor sociale woningbouw. (BM)

 

Volgende week woensdag, 28 februari, is de tweede ronde. Wederom in De Steeg. Te gast zijn dan Michel Kotteman van GB’90 en Martin Velten namens Borne-Nu.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

 

 

Gemeente wil toeristenbelasting invoeren

Als het aan het college ligt wordt er per 1 januari 2025 toeristenbelasting geheven op betaalde...
25-04-2024

Evenementen krijgen toch extra geld

Vorig jaar bij de begrotingsbehandeling werd een amendement unaniem aangenomen om evenementen...
24-04-2024

Bouw Huis van Borne kan van start

Dinsdagavond ging de meerderheid van de gemeenteraad akkoord met het beschikbaar stellen van 3,4...
24-04-2024

Politieke vragen over veiligheid nieuw stuk F35

Naar aanleiding van het recente artikel op BorneBoeit en bezorgde geluiden van omwonenden die de...
20-04-2024

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024