Afscheid zonder tranen
NEGEN RAADSLEDEN KEREN NIET TERUG IN DE GEMEENTERAAD

Afscheid zonder tranen

“Elke vier jaar wordt er een nieuwe Raad gekozen, maar de democratie betekent dus ook dat je elke vier jaar afscheid moet nemen van mensen”, sprak burgemeester Rob Welten tijdens de gemeenteraadvergadering van 27 maart waar de de-installatie van negen raadsleden aan de orde was. De mensen die de komende raadsperiode niet terugkeren zijn: Leny Zomer (D66), Jan Kroon (Borne-Nu), Gerard Legdeur (Borne-Nu), Harry Schothuis (CDA), Wendy Kits (CDA), Ans van Duuren (SP), Henk Vrielink (GB90), Rita Vingerling (GB90) en Stefan van Leeuwen (VVD). Sommigen hadden nog best even door willen gaan, maar de meesten hadden zelf de keuze gemaakt om te stoppen met het raadswerk. Het werd dan ook geen afscheid met tranen, maar eerder een vrolijke gelegenheid met warme woorden van dank, bloemen en onderscheidingen.

 

Borns Bijtje

Voor ieder vertrekkend raadslid was er een Borns Bijtje, behalve voor Harry Schothuis van het CDA die er al eens eentje had gekregen bij zijn vorige afscheid. De ‘Heintje Davids’ van de Raad had voor de gelegenheid zijn Bijtje uit de lade opgediept om het kleinood onder veel hilariteit weer opnieuw opgespeld te krijgen. Mocht het CDA uit de raadsfractie een wethouder leveren, wat niet helemaal onwaarschijnlijk lijkt, dan kan het zomaar zijn dat Schothuis opnieuw in de Raad komt. Dat ene Bornse Bijtje kan dan wellicht bij zijn volgende officiële afscheid de geschiedenis ingaan als de onderscheiding met de meeste spotlights ooit.

 

Koninklijke onderscheiding voor Rita Vingerling

Voor Rita Vingerling van GB90 was er een koninklijke onderscheiding. Voor haar 16 dienstjaren in de gemeenteraad kreeg zij een lintje opgespeld. “Deskundig en gezaghebbend”, roemde Welten het raadslid. “Je koos altijd zorgvuldig je woorden, een enkele keer messcherp. Maar prettig en aangenaam in de omgang en met humor en een goed taalgevoel.”

 

Rita Vingerling memoreerde het begin van haar politieke carrière, waarvan ze aanvankelijk dacht dat het niets voor haar was. Na een vergadering van GB90 bijgewoond te hebben was ze snel verkocht. “Een groep leuke, creatieve mensen. Dat sprak mij aan. Ik ben er ingestapt en voordat ik het wist was ik gemeenteraadslid.”

 

Ze vertelde het raadswerk altijd met veel plezier gedaan te hebben. “Maar ik deed het niet alleen.” Ze bedankte de inwoners van Borne voor het vertrouwen, de media voor het kritische volgen, het ambtelijke apparaat en de onvolprezen griffie voor de deskundige ondersteuning, de fractie van GB90 en niet in de laatste plaats haar gezin. Daarnaast lof voor haar collega-raadsleden. “Ik ben trots op de manier van werken en samenwerken in Borne. Het is altijd mogelijk gebleken elkaar te blijven aankijken en door te gaan.”

 

Karikatuur

De prettige sfeer was de grote gemeenschappelijke deler van alle afscheidsspeeches. Geen van de vertrekkende raadsleden lijkt met rancune of spijt terug te treden. De sfeer was dan ook bijzonder opgewekt met als hoogtepunt en volslagen verrassing voor iedereen een karikatuur, getekend door Thijs Wessels. Donderdag worden de nieuwe raadsleden geïnstalleerd. (AJ)

 

Op de foto boven vanaf links: Henk Vrielink, Wendy Kits, Ans van Duuren, Gerard Legdeur, Leny Zomer, Harry Schothuis en Rob Welten. Jan Kroon en Stefan van Leeuwen waren wegens omstandigheden afwezig.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Mchak — 29 mrt 2018
Leny Zomer bedankt voor je betrokken en ondernemende inzet voor Borne! Bij WOLK in de wijk Letterveld ga jij nu vast nog meer goede dingen doen!!!

Gemeente wil toeristenbelasting invoeren

Als het aan het college ligt wordt er per 1 januari 2025 toeristenbelasting geheven op betaalde...
25-04-2024

Evenementen krijgen toch extra geld

Vorig jaar bij de begrotingsbehandeling werd een amendement unaniem aangenomen om evenementen...
24-04-2024

Bouw Huis van Borne kan van start

Dinsdagavond ging de meerderheid van de gemeenteraad akkoord met het beschikbaar stellen van 3,4...
24-04-2024

Politieke vragen over veiligheid nieuw stuk F35

Naar aanleiding van het recente artikel op BorneBoeit en bezorgde geluiden van omwonenden die de...
20-04-2024

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024