Afscheid zonder tranen
NEGEN RAADSLEDEN KEREN NIET TERUG IN DE GEMEENTERAAD

Afscheid zonder tranen

“Elke vier jaar wordt er een nieuwe Raad gekozen, maar de democratie betekent dus ook dat je elke vier jaar afscheid moet nemen van mensen”, sprak burgemeester Rob Welten tijdens de gemeenteraadvergadering van 27 maart waar de de-installatie van negen raadsleden aan de orde was. De mensen die de komende raadsperiode niet terugkeren zijn: Leny Zomer (D66), Jan Kroon (Borne-Nu), Gerard Legdeur (Borne-Nu), Harry Schothuis (CDA), Wendy Kits (CDA), Ans van Duuren (SP), Henk Vrielink (GB90), Rita Vingerling (GB90) en Stefan van Leeuwen (VVD). Sommigen hadden nog best even door willen gaan, maar de meesten hadden zelf de keuze gemaakt om te stoppen met het raadswerk. Het werd dan ook geen afscheid met tranen, maar eerder een vrolijke gelegenheid met warme woorden van dank, bloemen en onderscheidingen.

 

Borns Bijtje

Voor ieder vertrekkend raadslid was er een Borns Bijtje, behalve voor Harry Schothuis van het CDA die er al eens eentje had gekregen bij zijn vorige afscheid. De ‘Heintje Davids’ van de Raad had voor de gelegenheid zijn Bijtje uit de lade opgediept om het kleinood onder veel hilariteit weer opnieuw opgespeld te krijgen. Mocht het CDA uit de raadsfractie een wethouder leveren, wat niet helemaal onwaarschijnlijk lijkt, dan kan het zomaar zijn dat Schothuis opnieuw in de Raad komt. Dat ene Bornse Bijtje kan dan wellicht bij zijn volgende officiële afscheid de geschiedenis ingaan als de onderscheiding met de meeste spotlights ooit.

 

Koninklijke onderscheiding voor Rita Vingerling

Voor Rita Vingerling van GB90 was er een koninklijke onderscheiding. Voor haar 16 dienstjaren in de gemeenteraad kreeg zij een lintje opgespeld. “Deskundig en gezaghebbend”, roemde Welten het raadslid. “Je koos altijd zorgvuldig je woorden, een enkele keer messcherp. Maar prettig en aangenaam in de omgang en met humor en een goed taalgevoel.”

 

Rita Vingerling memoreerde het begin van haar politieke carrière, waarvan ze aanvankelijk dacht dat het niets voor haar was. Na een vergadering van GB90 bijgewoond te hebben was ze snel verkocht. “Een groep leuke, creatieve mensen. Dat sprak mij aan. Ik ben er ingestapt en voordat ik het wist was ik gemeenteraadslid.”

 

Ze vertelde het raadswerk altijd met veel plezier gedaan te hebben. “Maar ik deed het niet alleen.” Ze bedankte de inwoners van Borne voor het vertrouwen, de media voor het kritische volgen, het ambtelijke apparaat en de onvolprezen griffie voor de deskundige ondersteuning, de fractie van GB90 en niet in de laatste plaats haar gezin. Daarnaast lof voor haar collega-raadsleden. “Ik ben trots op de manier van werken en samenwerken in Borne. Het is altijd mogelijk gebleken elkaar te blijven aankijken en door te gaan.”

 

Karikatuur

De prettige sfeer was de grote gemeenschappelijke deler van alle afscheidsspeeches. Geen van de vertrekkende raadsleden lijkt met rancune of spijt terug te treden. De sfeer was dan ook bijzonder opgewekt met als hoogtepunt en volslagen verrassing voor iedereen een karikatuur, getekend door Thijs Wessels. Donderdag worden de nieuwe raadsleden geïnstalleerd. (AJ)

 

Op de foto boven vanaf links: Henk Vrielink, Wendy Kits, Ans van Duuren, Gerard Legdeur, Leny Zomer, Harry Schothuis en Rob Welten. Jan Kroon en Stefan van Leeuwen waren wegens omstandigheden afwezig.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Mchak — 29 mrt 2018
Leny Zomer bedankt voor je betrokken en ondernemende inzet voor Borne! Bij WOLK in de wijk Letterveld ga jij nu vast nog meer goede dingen doen!!!

Velten sceptisch over veranderingen jeugdzorg

Er gaat weer wat veranderen met de jeugdzorg. Ministers De Jonge en Dekker erkennen dat de...
08-11-2019

Karrenvracht aan moties en amendementen

De gemeente Borne moest voor de meerjarenbegroting een tekort van 2,5 miljoen zien te dekken en...
06-11-2019

Kritische gemeenteraad bij begrotingsbehandeling

De begroting is met meerderheid van stemmen aangenomen. Net als vorig jaar stemde de gehele...
06-11-2019

Gaat de OZB met 20 procent omhoog?

Tijdens het gemeenteraadsverkiezingsdebat in 2018 legden we alle politieke partijen onder andere...
04-11-2019

Een ton minder bezuinigen voor het Kulturhus

Het lijkt erop dat de bezuinigingen voor het Kulturhus een stuk lager gaan uitvallen. In een...
25-10-2019

Investeren in organisatie en huisvesting gemeente

De ‘basis moet op orde’ in het gemeentehuis. Een conclusie die vorig jaar werd...
18-10-2019