De Esch wint eerste NK GEObattle
VIERTAL BESTE IN AARDRIJKSKUNDIGE WEDSTRIJD

De Esch wint eerste NK GEObattle

Sten Ole Movig, Maaike Thuring, Merel de Kraker en Renze Kolste uit groep 8 van basisschool De Esch hebben vrijdag op het Twickelcollege in Hengelo de NK GEObattle op hun naam geschreven. Zij bleken van alle deelnemende leerlingen, die uit het hele land kwamen, het beste in de aardrijkskundige wedstrijd die over meerdere battles gestreden werd. “Een mooie ervaring”, blikken Maaike en Sten Ole trots en tevreden terug.

 

Battles en games

Er waren gedurende de dag diverse onderdelen waarin het team zich van haar beste kant kon laten zien. Topografische kennis werd getoetst door middel van kaarten, maar ook moest het team laten zien hoe ze moesten handelen bij een ramp. “Met een virtual reality bril zagen we een olietruck die in de rivier was beland. We moesten vragen beantwoorden over wat je dan moet doen.”

 

Het laatste onderdeel was een ontwerpwedstrijd, waarbij de groepjes leerlingen binnen een uur aan de hand van gegeven randvoorwaarden van een retentiebekken een waterpark moesten maken. Met gekleurd papier, klei, stiften en andere knutselmaterialen mochten de basisscholieren hun creativiteit loslaten op een plattegrond. Creativiteit en samenwerking was hierbij belangrijker dan aardrijkskundige vaardigheden.

 

De leerlingen van De Esch wonnen de ontwerpwedstrijd. “Toen wisten we al dat we een kleine kans hadden op de eerste prijs.” En ja hoor, het aantal behaalde punten in de andere battles bleek ruim voldoende om de eerste plek op te eisen. OBS de Widerode uit Wierden en Woolderschool uit Hengelo werden respectievelijk tweede en derde.

 

'Veel geleerd'

En zo konden Sten Ole, Maaike, Merel en Renze met een medaille, twee Bosatlassen en een mooie wereldbol onder de arm triomfantelijk terug naar hun school in Borne.

 

De GEObattle is ontwikkeld als een innovatieve manier om het vak aardrijkskunde te promoten. Het viertal uit Borne zegt zelf niet eens zo goed in aardrijkskunde te zijn. Creativiteit, oog voor detail en samenwerkend vermogen waren de kwaliteiten waarop ze werden geselecteerd. Van tevoren hadden ze helemaal niet geoefend.

 

Ze vinden dat ze veel van de GEObattle hebben geleerd, maar of het ook echt zal leiden tot een carrière in de aardrijkskundige richting weten ze nog niet zo zeker. Op de vraag of ze nog iets gaan doen met de ervaring van deze dag is het gevatte antwoord: “Ja, opscheppen!” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Daar ga je dan, na 31 dienstjaren…

Het ene pensioen is het andere niet en daar weten ze bij de Gebr. Ezendam aan de Oonksweg over...
29-03-2024

Huisarts Paul van Buuren zwaait af

Na 35 jaar als huisarts in Borne te hebben gewerkt neemt Paul van Buuren op 27 maart afscheid...
12-03-2024

Jeugdige slopers gaan los in Jan Ligthartschool

Donderdagmiddag tussen kwart over drie en vier uur stonden de deuren van de Jan Ligthartschool...
15-02-2024

Herontwikkeling locatie Jan Ligthart definitief...

Nadat er verschillende plannen voor de herontwikkeling van Het Wooldrik om verschillende redenen...
10-01-2024

Bert Bosman neemt afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt

Vorige week nam Bert Bosman afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt. In 2016 was hij de...
31-12-2023

Juf Gerrie na 45 jaar met vervroegd pensioen

Vandaag, 19 december, heeft juf Gerrie Oude Lenferink na een carrière van maar liefst 45...
19-12-2023